Connect with us

Aktuelno

Od 1. juna kafa u radnjama neće smeti da nosi taj naziv ukoliko u njoj ima makar i gram drugog sastojka

Published

on

Od 1. juna nijedna kafa na policama u radnjama neće smeti da nosi taj naziv ukoliko u njoj ima makar i gram ječma, graška, žira, lebleblije… Novi pravilnik koji stupa na snagu za nedelju dana striktno je definisao šta sme da se zove „kafa“, a šta će na ambalaži morati da imaju pakovanja koja pored kafe imaju i drugi sadržaj.

I sada se pod imenom „kafa“ nude proizvodi različitog kvaliteta i sadržaja, sa različitim dodacima, koje proizvođači često prećutkuju. Najčešće to rade male privatne pržionice, ali i ovakvoj praksi samo što nije došao kraj. Od juna, pod imenom „kafa“ moći će da se prodaju samo oni proizvodi napravljeni isključivo od zrna kafe. To je predviđeno pravilnikom koji je usvojen pre više od godinu dana, a koji sada stupa na snagu.

Pravilnik vrlo jasno kaže da se prava kafa može zvati „kafom“, a da sve ono što ima i druge sadržaje, mora biti jasno naznačeno i na ambalaži.

Praktično, ako je udeo pržene mlevene kafe u mešavini veći od 50 odsto, proizvod će nositi naziv „Proizvod na bazi kafe sa (na primer) ječmom“. Ako je udeo kafe manji od 50 odsto, takav proizvod će, recimo, morati imati naziv „Proizvod na bazi ječma sa kafom“. I ta informacija se mora nalaziti na prednjoj strani pakovanja.

Pravilnik definiše i šta sve može da bude zamena za kafu i navodi da su to: ječam, raž, pšenica, ječmeni slad i slad drugih žitarica, cikorijino korenje, rogač…

Novi Pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe, surogata kafe i srodnih proizvoda usvojen je još u decembru 2020. ali njegova primena odložena za 31. maj 2022. kako bi proizvođači imali vremena da usaglase svoju proizvodnju sa novim propisom. Tako su svi proizvođači kafe u Srbiji, kojih ima ukupno 460, u koje spadaju i velike kompanije, ali i male pržionice, imali 18 meseci da prilagode poslovanje.

Pravilnik će biti u interesu i potrošača ali i proizvođača tvrde poznavaoci.

– Sa ovim načinom deklarisanja svi proizvođači koji proizvode kafu na pravi način, koji imaju u svom portfoliju viši kvalitet mogu da opravdaju to i cenovno na tržištu. Može da se napravi razlika između proizvoda od čiste kafe i drugih proizvoda od kafe“, kaže sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović.

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Aktuelno

Bajdenovoj ćerki i ženi ZABRANJEN ulazak u Rusiju: Još 25 američkih građana na ruskoj “stop listi”

Published

on

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je proširilo za 25 osoba spisak američkih građana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, a među njima su supruga i ćerka predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Džil i Ešli Bajden.

Na “stop listu” su uvršteni i pojedini ekonomisti, pravnici i političari.

Udarne vesti

img

Nemaju drugog izbora, spremaju se za mogući prekid gasa; “To nas boli”

U saopštenju ruskog Ministarstva je navedeno da je spisak američkih građana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju proširen kao odgovor na sve jače sankcije SAD prema ruskim političkim i javnim ličnostima.

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

Aktuelno

OTKRIVENO zašto su mladići iz Čačka na žurci ostali samo trideset minuta: Evo šta je PRETHODILO nesreći

Published

on

Četvorica mladića, Ognjen Vasiljević (19), Ivan Stančić (19), Nikola Zekavica (18) i Luka Mićović (20), preminuli su usled preloma vrata u strašnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u selu Jančići kod Čačka.

Ovo je, kako Objektiv nezvanično saznaje, pokazala obdukcija njihovih tela, kao i to da momci nisu bili ni pijani ni drogirani u momentu kad je došlo do tragedije koja je zavila u crno ceo Čačak.

– Obdukcioni nalaz je stigao juče ujutru i utvrđeno je, navodno, da su mladići prilikom udarca polomili vratove. To je trenutna smrt i oni nisu imali neke vidljive povrede na sebi, možda samo nekoliko ogrebotina. Sva četvorica mladića nisu, navodno, imala u sebi ni kap alkohola, kao ni drogu – navodi izvor našeg lista.

Ognjen Vasiljević, vozač „suzuki vitare” u kojoj su bili mladići, i koji je, udarivši u drvo, sleteo s mosta u ambis kraj reke Kamenice, imao je regularnu dozvolu.

NI DOZVOLA NIJE PROBLEM

– Nađeni su nakon sedam i po sati od trenutka nesreće. Ognjen je ranije polagao vozački ispit, još dok je bio maloletan, tako da je u trenutku nesreće imao pravu dozvolu, a ne probnu. Auto je stariji, pa nije imao vazdušne jastuke. Istraga će pokazati šta se desilo, ali ono što je jedino sigurno je da su se njihovi životi, nažalost, ugasili – kaže naš sagovornik.

IVANOV PEH IH RANO „OTERAO” SA ŽURKE

Prvog dana dvodnevne žalosti u Čačku saznali smo i gde su četvorica mladića bili tokom kobne noći.

– Ivan je nedavno imao peh. Pao je sa skutera, pa je zato na nozi nosio gips. To je i bio razlog što su se kobne noći na tehno-žurki u Jančićima zadržali vrlo kratko, tek nešto više od pola sata. Prethodno su bili u Čačku, na proslavi osamnaestog rođendana drugarice – navodi naš sagovornik. Ognjen Vasiljević, maturant i odlikaš čačanske gimnazije, nedavno je maturirao i imao brojne planove za budućnost.

– Poslednji put smo se sreli na jednom maskenbalu. Ognjenova maska je privukla najviše pažnje i pobrala najviše simpatija. Plenio je šarmom i duhovitošću, bio je zbog toga omiljen u društvu. Kovao je planove, kao i svi mladi, želeo dalje da se školuje. Sin jedinac – ispričala je plačući Ognjenova drugarica, dodajući da su Ognjen i Nikola bili najbolji prijatelji.

REČI PROFESORKE

Ivan Stančić (19), koji je bio na mestu suvozača, bio je maturant Ekonomske škole u Čačku.

Uzoran mladić koji je više od svega voleo Crvenu zvezdu. Njegova profesorka se od njega i ostalih učenika oprostila na društvenim mrežama.

– Iskreno saučešće porodicama. Znam trojicu mladića, nekima sam i predavala. Sve sjajni momci, dobri đaci. Ne dao bog ovakvu tugu nikome. Ti 18. rođendani u gluvo doba noći na nepoznatom terenu odnose cenu. Odlaze sinovi jedinci, nesuđeni studenti, nasmejana i nevina lica. Ivana i Ognjena nikada neću zaboraviti – ovim rečima se od svojih učenika oprostila profesorka Dušica Rečević.

ZEKAVICA MAŠTAO DA UPIŠE FON

Nikola Zekavica (18), najmlađi dečak koji je poginuo, tek je bio završio treću godinu gimnazije sa odličnim uspehom. Pre desetak dana proslavio je punoletstvo, a po završetku srednje škole želeo je da upiše FON.

– Bio je veoma nadaren za nauku, natprosečan. Bio je veoma talentovan i za fudbal, trenirao je u Borcu. Potiče iz stabilne porodice koja je svojoj deci usadila ispravne životne norme, počev od odgovornosti i dobrog vaspitanja pa do svega drugog. Još uvek ne mogu da prihvatim činjenicu da je sudbina htela da takav mladić strada – kaže blizak prijatelj porodice Zekavica.

DVE SAHRANE NA VIDOVDAN

Luka Mićović (20) završio je Ekonomsku školu u Čačku. Kobne večeri u autu „suzuki vitara” sedeo je na zadnjem sedištu, zajedno sa Nikolom. Trenirao je košarku u lokalnom Borcu. Sahrana Ognjena Vasiljevića biće obavljena danas, na Vidovdan, u 11 časova na Novom groblju u Čačku. U 15 časova na Starom groblju biće sahranjen i Nikola Zekavica. Dan kasnije biće sahranjeni Luka Mićović i Ivan Stančić. Građani Čačka juče su se oprostili od tragično nastradalih mladića puštajući bele balone u vazduh.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Continue Reading

Aktuelno

Putinov UDAR na EU: Ruski predsednik je u mogućnosti da celoj Uniji UKINE snabdevanje gasom, evo i kako

Published

on

Ruski predsednik Vladimir Putinmogao bi dramatično redukovati snabdevanje gasa EU te zatražiti punu cenu isti.

Postavljanje limita cene na rusku naftu, što je ključni zaključak sastanka grupe G-7 bogatih i moćnih demokratija, otvorio je više kompleksnih pitanja.

Primera radi, Wall Street Journal ideju je opisao kao “stvaranje kartela zapadnih nacija i njihovih saveznika” te je preneo izjave šefice američkog Treasurya, Janet Yellen, prema kojima Sjedinjene države vode “ekstremno aktivne” razgovore o formiranju kartela koji će limitirati cenu ruske nafte tako što će zabraniti osiguravateljima pokrivanje rizika transporta nafte ako je njena cena previsoka. Čak i ako se zanemari pitanje kako će se sprovoditi taj neobični mehanizam limitiranja cene, krenula su upozorenja kako je cela priča vrlo čudna.

‘Cenovni limiti ne rade’
Ugledni ekonomista Mike Shedlock upozorio je na svom blogu kako “nikada pre u istoriji međunarodna grupa kupaca nije krenula formirati kartel kupaca” te je uz to naglasio: “Cenovni limiti ne rade. Ekonomska je ludost pokušati ih. Umesto da prodaje naftu EU, Rusija će je prodati Indiji i Kini. U najboljem slučaju ova runda besmislica neće učiniti ništa nego preusmeriti snabdevanje s jednog mesta na udaljenija mesta uz povećane cene za sve.”

Uz to je postavio cinično pitanje: “Ako je tako lako, zašto to nisu napravili pre nekoliko meseci? Zašto nisu postavili cenu na 15 dolara za barel?” Nadalje, otvorio je pitanje što ako Rusija na ovakve nove mere odgovori svojim sankcijama zapadnih zemalja. Oko moguće promene narativa o tome ko će koga i kako sankcionisati još prošle nedelje pisao je i EuroIntelligence:

– Pozorište apsurda duga je evropska tradicija. No, čak i slavni dramatičari u ovoj predstavi muče se kako izaći s nekim tako apsurdnim kao što je priča o Nemačkoj i gasnim sankcijama. Ispočetka je prioritet bio omogućiti dotok plina. Stoga su se nemačka vlada i EU odlučili sankcionisati ruski ugljen i naftu, ali su razvodnili vlastite sankcije plaćajući Gazpromu u rubljama. Rezultat toga je da Vladimir Putin ima toliko gotovine da može priuštiti sankcije protiv EU.

Ruske sankcije prema EU
Sve se više čini da su ruske sankcije prema EU zaustavljanjem snabdevanja gasom realni scenarijo, iako je teško proceniti je li Rusija dovoljno finansijski stabilna za takvu odmazdu.

BBC izveštava kako je “…šef Međunarodne agencije za energiju upozorio da Rusija ovu zimu može zaustaviti snabdevanje Evrope gasom” te je predložio pripremu za takav scenarijo. I Bloomberg primećuje mogućnost da će Rusija sankcionisati EU: “Cena prirodnog gasa u Evropi raste treći dan zaredom zbog pretnje smanjenih isporuka iz Rusije zbog čega se skladišta gasa pune sporije od očekivanja. Gazpromove pošiljke kroz Severni tok ostaju na 40 posto kapaciteta… što redukuje snabdevanje kupaca u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i drugim nacijama.”

New York Times pak upozorava na to da su se već intenzivirale evrropske rasprave o kriznim scenarijima te prenose izjavu nemačkog ministra privrede koji kaže: “Čak i ako to još ne osećate, mi smo u gasnoj krizi. Gas je roba koje će ubuduće nedostajati”.

Ovome treba dodati kako je Nemačka već počela izazivati gasnu solidarnost u EU, a NYT prenosi i reči nemačkog ministra financija Christiana Lindnera koji kaže kako bi visoki troškovi energije mogli povući najveću eropsku privredu u ekonomsku krizu, te je pozvao građane i preduzeća da štede gas. Nemačka već ima plan racionalizacije potrošnje gasa. Koliko je situacija kritična govori činjenica da je nekoliko članica EU pokrenulo stara energetska postrojenja koja izgaraju ugalj.

Duboka recesija na pomolu
I kako je moguće da u takvoj situaciji lideri G-7 zemalja govore kako će oni reći kolika će biti cena ruske nafte? To je pitanje za sada bez odgovora dok se ne vide detalji plana o nametanju ‘price capa’ za naftu. Hoće li, recimo, taj plan vrediti samo za rusku naftu, ili sve isporuke? Ako će vrediti za sve isporuke, šta će na to reći zemlje poput Saudijske Arabije?

Bilo kako bilo, ekonomista Shedlock spekuliše da će Putin isprovociran ovim potezom “dramatično redukovati snabdevanje plina EU te zatražiti punu cenu”.

Iako je nemoguće znati hoće li Putin nametnuti sankcije EU ukidanjem isporuke gasa, utisak je kako bi taj potez mogao gurnuti EU u duboku recesiju.

Očigledno je da recesija dolazi u drugom delu 2022. ili tokom 2023., bez obzira na to što će sledeće učiniti Putin. Novu privrednu krizu već je najavio celi niz uglednih poslovnih lidera i ekonomista. Sada se pojavljuju i prvi indikatori neobičnih pomaka cena na tržištima roba koji ukazuju na to da će ekonomske aktivnosti definitivno usporiti. Futuresi (ugovori koji određuju kupovinu neke robe u budućnosti po danas određenoj ceni) već padaju kod celog niza roba. Iz pada cena roba u futuresima ne treba doneti zaključak da se inflatorni trend prazni, već samo da pada potražnja, što je prečac prema recesiji. Konkretno, zabeležen je pad cena u futuresima kod pamuka, bakra, čelika, uglja, pa čak i prirodnog gasa na američkom tržištu.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala