Objavljeno šta je izneto iz rezidencije bivšeg predsednika SAD ŠTA JE FBI PRONAŠAO U KUĆI DONALDA TRAMPA?

Agenti FBI koji su prošlog meseca pretražili na Floridi kuću bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa pronašli su na desetine praznih fascikli, kao i više od 10.000 zapisa bez oznaka klasifikacije, navedeno je u popisu oduzetih materijala objavljenom u petak.

Prema inventaru, koji je objavio Sekretarijat za pravosuđe, otkriven je sadržaj 33 kutije i fascikli uzetih iz kancelarije i skladištene prostorije u Trampovom posedu Mar-a-Lagu tokom pretresa 8. avgusta.

Iako nije opisan sadržaj dokumenata – popis pokazuje da su poverljivi zapisi bili pomešani sa novinama, časopisima, odećom i drugim ličnim stvarima – uključujući materijal na strogo poverljivom nivou, javlja agencija AP.

Takođe, prvi put je prikazano koliko je neklasifikovanih vladninih dokumenata čuvano u kući – iako je takva evidencija trebalo da bude predata Državnoj upravi za arhive i evidenciju, koja je mesecima bezuspešno pokušavala da ih preuzme.

Sudeći prema inventaru – 43 prazne fascikle sa nalepnicama koje ukazuju na poverljivost izvađene su iz kutije sa još 28 praznih fascikli sa natpisom “Vratiti šefu osoblja” ili vojnom pomoćniku. Takve fascicle pronađene su i u jednom od ormana.

Iz spiska inventara ostali je nejasno zašto je bilo koja od fascikla bila prazna, kao i šta se dogodilo sa dokumentima koj su se nalazili u njima.

Sekretarijat za pravosuđe ukazao je i da u Mar-a-Lagu nema uslova za skladištenje poverljivih vladinih dokumenata, kao i da je započeo krivičnu istragu usredsređenu na njihovo zadržavanje, ali i napore da se ta istraga opstruira.

Takođe, istražuje se moguće kršenje posebnog statute kojim se reguliše pričinjavanje štete ili prikrivanje državnih zapisa – bili oni poverljivi ili ne.

Sa druge strane, Trampovi zastupnici nisu odgovorili na upite agencije Asošijeted pres u vezi sa tim.

Sekretarijat za pravosuđe je u petak saopštio i da je pregledao dokumentaciju zaplenjenu tokom pretresa. Navedeno je da su zapisi sa oznakom poverljivo izdvojeni kako bi se obezbedilo njihovo čuvanje u skladu sa odgovarajućim protokolom i procedurom.

-Zaplenjeni materijali će se i dalje koristiti za dalje vladine istrage, a istražni tim će nastaviti da koristi i procenjuje materijale dok bude preduzimao dalje korake u istrazi – poput razgovora sa svedocima, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin