Obeležena 22. godišnjica terorističkog napada 11. septembra u Njujorku

0

Komemoracija za žrtve terorističkih napada otpočela je u 8.46 sati

 

U Sjedinjenim Američkim Državama danas je obeležena 22. godišnjica teroritističkog napada u Njujorku 2001. godine u kojem je poginulo skoro 3.000 ljudi.

Borci Al Kaide oteli su četiri aviona, od kojih su dva udarila u kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, jedan u zgradu Pentagona u Vašingtonu, a jedan se srušio u polje u državi Pensilvanija.

Komemoracija za žrtve terorističkih napada otpočela je u 8.46 u Njujorku, u trenutku kada je pre 22 godine prvi avion udario u kule bliznakinje, a tradicionalno je ceremonija povodom sećanja na poginule započela čitanjem imena poginulih.

 

Memorijalnom skupu u Njujorku prisustvovala je potpredsednica SAD Kamala Haris i njen suprug Daglas Emof, ali se nijedan političar nije obratio okupljenima, već su to činili članovi porodica poginulih.

Napadi su prouzrokovali smrt 2.977 osoba, zabeleženo je više od 25.000 povređenih, a pričinjena je šteta od najmanje 10 milijardi dolara.

Četiri komercijalna aviona, koja su poletela sa tri različita aerodroma u SAD, otelo je tokom leta 19 terorista Al Kaide. Let 11 Amerikan erlajnsa uleteo je u severni toranj Svetskog trgovinskog centra na donjem Menhetnu u 8:46, sedamnaest minuta kasnije u 9:03, južni toranj STC-a pogodio je let 175 Junajted erlajnsa. Obe kule od 110 spratova urušile su se za 1 sat i 42 minuta, što je dovelo do urušavanja ostalih struktura STC-a, uključujući Svetski trgovinski centar 7, i značajnog oštećenja okolnih zgrada. Treći let, let 77 Amerikan erlajnsa, koji je poleteo sa međunarodnog aerodroma Dalas, otet je iznad Ohaja, a u 9:37 je pao na zapadnu stranu Pentagona. Četvrti let, let 93 Junajted erlajnsa, leteo je u pravcu Vašingtona, ali se avion srušio na polje u Stounikrik Taunšipu u Pensilvaniji u 10:03, nakon što su putnici ušli u kabinu i borili se sa otmičarima za kontrolu. Istražitelji su utvrdili da je cilj leta 93 bila ili Bela kuća ili zgrada Kapitola.

Kratko nakon napada, vlada SAD je objavila da su Al Kaida i Osama bin Laden glavni osumnjičeni za napade. Ovime je vođa Al Kaide Osama Bin Laden postao najtraženiji svetski zločinac, a Al Kaida je postala najveća teroristička organizacija na svetu.

Bin Ladena su likvidirale američke snage u maju 2011. godine.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *