NUKLEARNI RAT je moguć: Ovo su četiri situacije u kojima bi Rusija posegnula za atomskom bombom

Bivši ruski predsednik i zamenik predsednika Veća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je u petak kako će zapadne sankcije osigurati rusko društvo a ne izazvati nezadovoljstvo vlašću.

– Glupo je verovati da bi zapadne sankcije protiv ruskih preduzeća mogle da imaju bilo kakav učinak na moskovsku vladu-  rekao je Medvedev u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA, nakon više od mesec dana od početka ruske invazije na Ukrajinu te oštrih sankcija zapada.

– Sankcije će samo osigurati rusko društvo, a ne izazvati narodno nezadovoljstvo vlašću – izjavio je.

Neke od zapadnih sankcija usmerene su na poslovne ljude, milijardere, za koje se veruje da su bliski predsedniku Putinu ali Medvedev kaže kako oni nemaju uticaj na vođstvo zemlje.

– Zapitajmo se može li iko od ovih velikih preduzetnika da ima i najmanji uticaj na poziciju vođstva zemlje? Otvoreno vam kažem: ne, nema šanse – kazao je.

Medvedev je rekao kako istraživanja javnog mnjenja pokazuju da tri četvrtine Rusa podržava odluku Kremlja da izvede vojnu operaciju u Ukrajini, a još više podržava Putina.

Umanjujući ekonomski učinak sankcija, Medvedev je rekao da će ruska vlada morati sama da pronađe “odgovarajuća rešenja” kako bi podstakla razvoj vazduhoplovne, automobilske, IT i druge industrije.

– Sada će biti teže rešavati ta pitanja, ali s druge strane, ne možemo se ni na koga osloniti. U ovom slučaju te probleme ćemo morati rešiti sami – rekao je.

Medvedev je komentarisao Ruse koji su govorili protiv invazije dok su bili izvan Rusije.

– Možete biti nezadovoljni nekim odlukama vlasti, kritikovati vlast – to je normalno. Ali ne možete se suprotstaviti državi u tako teškoj situaciji jer to je izdaja – istakao je.

Govoreći u intervjuu za Sputnik, Medvedev se osvrnuo i na pretnju nuklearnog sukoba rekavši da je ona uvek prisutna, čak i kada nito ne želi rat te da je stoga potrebno voditi odgovornu politiku.

– Niko nije ni za koji rat, ponajmanje onaj nuklearni, koji je pretnja samom opstanku ljudske civilizacije. U tom smislu, oni analitičari koji možda pomalo cinično govore da je razvoj nuklearnog oružja zapravo sprečio ogroman broj sukoba u 20. i 21. veku, su u pravu. To je istina. Zapravo, upravo to se dogodilo – rekao je Medvedev.

Ponavljajući poziv na vođenje odgovorne politike, podsetio je da su NATO-ove nuklearne rakete usmerene prema Rusiji, a ruske prema Evropi i SAD-u.

Izneo je i četiri situacije u kojima bi Rusija, kako je rekao, imala pravo da upotrebi nuklearno oružje.

Prva je u slučaju da Rusija bude napadnuta projektilom koji nosi nuklearnu bojevu glavu. Druga je neki drugi oblik nuklearnog napada na Rusiju ili na njene saveznike. Treća je ugrožavanje “kritične infrastrukture” koje bi za posledicu imalo paralizu ruskog nuklearnog naoružanja. Četvrta situacija je čin agresije protiv Ruske Federacije ili njenih saveznika koja bi za posledicu imala pretnju samoj egzistenciji države, bez obzira bilo u toj agresiji korišteno atomsko oružje ili ne.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin