Novo UPOZORENJE Lavrova: Evo kome je ZAPRETIO da postaje META Rusije

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je da sve isporuke koje uključuju slanje vojne pomoći Ukrajini ujedno postaju i legitimne mete za rusku vojsku.

– Jasno smo stavili do znanja da će sve te isporuke koje stižu u Ukrajinu, za koje mi smatramo da je u pitanju naoružanje, biti zakonske mete za gađanje – dodao je.

Takođe je rekao i da isporuka sovjetskih sistema S-300 iz drugih zemalja u Ukrajinu je nezakonita, a Moskva će sprečiti tako nešto.

Naime, Slovačka je iskazala spremnost da Ukrajini pošalje PVO sisteme S-300 čim od Amerike ili od saveznika od NATO dobije zamensku vojnu tehniku.

– Želim da podsetim sve zemlje koje uopšte i razmatraju takvu ideju – sovjetsko i rusko naoružanje se tamo nalazi isključivo u skladu sa međuvladinim sporazumima i ugovorima koji imaju određene sertifikate za upotrebu. Upravo ti sertifikati zabranjuju da se to naoružanje šalje trećim zemljama. Mogu samo da dodam da mi to nećemo dozvoliti da se desi – naglasio je Lavrov.

Rusija može da računa samo na sebe

Rusija danas može da računa samo na sebe i na preostale saveznike, iluzije prema Zapadu više ne postoje, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

– Preživljavamo. Te mere koje preduzima predsednik i Vlada se postepeno objavljuju. To je samo početak korekcije našeg ekonomskog kursa kako bi se osposobili u skladu sa prilikama. Nakon 2014. godine stekli smo iskustvo koje nam je omogućilo da računamo samo na sopstvene snage. I to je najvažnija lekcija iz tog istorijskog perioda – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Zapad je uveo više od 5.000 individualnih sankcija protiv Rusije, što je „svojevrsni svetski rekord, ali su one samo ojačale našu zemlju“.

Lavrov je kazao i da Zapad pokušava da marginalizuje Rusiju, da zaustavi njen razvoj, a pritisak na Moskvu je trenutno bez presedana.

– To što vidimo u Ukrajini je suština zapadnog strateškog kursa, a zapravo pokušaj marginalizacije Rusije, da se ona obuzda, da se stavi tačka na njen Razvoj i da se njen uticaj na svetsku politiku uništi. To se ogleda i u ekonomiji, sportu, umetnosti, trgovini, nauci i obrazovanju – naglasio je.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Lavrov je izrazio nadu da će se ona završiti, ali da taj proces koči upravo Zapad.

Kazao je i da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski računa na to da će Kongres SAD primorati američkog lidera Džozefa Bajdena na konfrontaciju sa Rusijom.

O garancijama bezbednosti

Moskva želi da dobije garancije bezbednosti koje će biti zajedničke kako za Rusiju, tako i za Ukrajinu i ostatak Evrope, rekao je Lavrov.

– Cilj operacije da se zaštite civili koji su ginuli tokom proteklih osam godina. Cilj je da se demilitarizuje Ukrajina kako takve pretnje više ne bi bilo, ali i da se dobiju garancije bezbednosti koje će bizi zasnovane na principima nedeljive bezbednosti i za Ukrajinu, i za Rusiju, ali i za celu Evropu. Mi to predlažemo već mnogo godina – zaključio je.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin