Nova era pred Srbijom: Proizvodnja električnih automobila početak energetske revolucije

Predstavnici kompanije “Stelantis” i srpske vlade potpisali su juče u Predsedništvu Srbije ugovor o finansiranju proizvodnje električnih automobila u fabrici u Kragujevcu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da vrednost nove investicije u kragujevačkoj fabrici automobila iznosi 190 miliona evra, od čega će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 48 miliona evra.

– Počinjemo novu eru u investiranju u našu zemlju i u našem ponašanju u budućnosti. Potpisali smo dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu.

Početkom 2024. idemo sa proizvodnjom jednog modela koji će biti proizvođen u više fabrika i s našim modelom u trećem kvartalu te godine, što će biti neverovatna prilika za Srbiju da se pohvali da ima proizvođača električnih automobila. Mi nismo proizvodili električne automobile, a sada ćemo ići u korak sa svetom i imati proizvođača električnih automobila, i model će biti namenjen za srednju klasu – poručio je predsednik.

VELIKE PROMENE

Kako je naveo, Srbija u tom pogledu mora da prođe kroz velike promene i da se pripremi za električne i blago hibridne automobile.

– Mi ćemo morati da razmišljamo o ceni električne energije. Moramo da imamo jeftinu struju, a da bismo to postigli, moramo da imamo obnovljivu energiju. A da bismo to uradili, potrebne su nam reverzibilne elektrane. Moramo da radimo što više, pošto od 2035. neće više biti klasičnih vozila – kazao je Vučić.

Dodao je i da je za celu Šumadiju, baš kao i celu Srbiju, ovo značajna vest.

– To je strašno važno za nas, za celu Šumadiju i celu Srbiju. Nije više ključno pitanje koliko ćemo imati zaposlenih, već kakvu novu vrednost pravimo. Koliko ćemo imatiljudi koji mogu da idu u korak sa najsavremenijim tehnologijama. Takođe je veoma važna informacija da će „Stelantis” imati nešto manje od 80 ili 100 novih modela do 2030. godine. Potpuno vam je jasno kakva se revolucija priprema na automobilskom tržištu – kazao je predsednik.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

Vučić je istakao da je srećan što u ovim nemirnim i ne tako lakim vremenima u celom svetu ima važne vesti za našu zemlju.

– Sada idemo u tranzicioni period, pošto moraju da se pripreme nove mašine u Kragujevcu. A onda idemo u drugačiju budućnost, stvaranje veće vrednosti. To će značiti ubrzani rast za našu zemlju. Automobil koji ćemo praviti u Kragujevcu je mnogo lep, ali ne smem više ništa da kažem. Nadam se da će „Stelantis” dugo ostati u našoj Šumadiji – podvukao je Vučić.

Međutim, već se mesecima spekuliše da bi u Kragujevcu trebalo da počne proizvodnja električnog „fijata pande”, ali koji god model da bude u pitanju, zasigurno će doprineti ekonomskom prosperitetu zemlje.

FIJAT I PEŽO

Inače, „Stelantis” je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila formirana 2021. godine na osnovu spajanja po sistemu 50-50 između italijansko-američkog konglomerata „Fijat Krajsler automobili” i francuske „PSA grupe”, koja obuhvata fabrike „Pežo”, „Sitroen”, „Opel” i druge.

TEŽAK PERIOD

Podsetimo, u fabrici „Fijat Krajsler automobili Srbija” bilo je svojevrsnih problema u proteklom periodu, pre svega zbog nedostatka delova – zato je proizvodnja morala da stane u više navrata. Koliko je za radnike to bio težak period, svedoči podatak da je fabrika u Kragujevcu radila 10 dana u četiri meseca u 2022. godini. Ipak, već duže vreme u javnosti se pominje da bi „Fijat” u Srbiji mogao da pokrene proizvodnju novog modela automobila.

NOVA RADNA MESTA

Doktor ekonomskih nauka Aleksandra Tomić, za Objektiv kaže da je potpisivanje ovog ugovora početak nove ere investicija.

– Proizvodnja elekričnih automobila u Srbiji postaje realnost. To je početak i ekonomske i energetske revolucije. Kako će se od 2030. godine automobilska industrija oslanjati isključivo na električne motore, potrebno je prilagoditi i energetski sistem ovim promenama. Kragujevac, kao poznati centar auto-industrije, imao je mnoge izazove od vremena korone.

Sada, kada se 2024. očekuje lansiranje novog modela prvog električnog automobila iz Srbije, Kragujevac dobija zagarantovana nova radna mesta zasnovana na inovacijama i znanju, što predstavlja prosperitet za mlade kadrove, ali i veće prihode u budžet Srbije i pokretanje svih distributivnih lanaca – navodi ona.
OZBILjNA ZEMLjA

Analitičar Marko Matić dodaje da najava početka proizvodnje električnog automobila u Kragujevcu nije dobra vest samo za zaposlene, već i za celu Srbiju.

– U pitanju je industrija budućnosti koja će značajno uvećati naš izvoz, a i pokrenuće ponovo pitanje eksploatacije litijuma, što je resurs kog Srbija ne sme da se odrekne. Ovo je najbolji dokaz da smo postali ozbiljna zemlja – zaključuje on.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)