Ništa više neće biti kao pre: TRI NAJVEĆE PROMENE u školama posle tragedije u “Ribnikaru”

Posle tragedije u OOŠ “Vladislav Ribnikar” sve se promenilo

 

 

Školstvo u Srbiji doživelo je u poslednjih mesec dana velike promene. Posle tragedije u školi “Vladislav Ribnikar” svima je bilo jasno da ništa više ni po kom pitanju neće biti isto kao pre.

Ovo su tri najveće promene koje će “kačiti” đake:

Prva najveća promena je raniji završetak školske godine za sve učenike u Srbiji, kako osnovce tako i srednjoškolce, za odlaganje velike ili državne mature, ali i za značajne promene na maloj maturi koja će biti održana za nešto više od dve nedelje.

Vlada Srbije odlučila je krajem prošle nedelje da zbog tragedije u “Ribnikaru” i svega što se dešavalo posle toga, skrati školsku godinu i da poslednji radni dan bude utorak 6. jun.

Međutim, sve škole će nastaviti da rade do 20. juna kada je po kalendaru bio predviđen završetak nastave, te će đaci koji to žele moći da dolaze u svoje obrazovne ustanove redovno ili kada im to bude odgovaralo (kada se dogovore sa nastavnicima) kako bi eventualno popravili ocene.

Svi nastavnici bi do sutra (utorak) trebalo da utvrde predlog zaključenih ocena (ukoliko su ocene “na klackalici”, odnosno ako se nastavnik dvoumi da li da da veću ili nižu ocenu – davaće veću), nakon čega će učenici koji to žele imati priliku da ih poprave.

Sve u svemu đaci i njihovi roditelji mogu da biraju da li će nastaviti redovno da pohađaju školu do 20. juna ili će od sutra biti na zasluženom odmoru. Kako trenutno stoje stvari, izvesno je da će znatno popunjenije biti klupe u osmoletkama, pre svega u mlađim razredima, pošto se radi o deci koju bi inače neko morao da čuva kod kuće, dok će mnogi srednjoškolci iskoristiti ukazanu priliku da dobiju koji dan odmora više.

Druga velika promena je odlaganje državne mature. Uvođenje državne ili velike mature zvanično je, ponovo odloženo za dve godine, a bi u najboljem slučaju umesto narednog leta kako je bilo predviđeno školskim kalendarom, svoju premijeru mogla da doživi u junu 2026. godine. Mada je sve više onih koji smatraju da ćemo umesto odlaganja imati otkazivanje, te da će državna matura na ovim prostorima teško zaživeti u skorijoj budućnosti. Barem u najavljenom formatu.

Prva velika promena koja je uvedena u školama vezana je za malu maturu, a kako će izgledati imaćemo priliku da vidimo za nešto više od dve nedelje, od 21. do 23. juna, kada će je polagati sadašnji osmaci.

Glavna novina je što svršeni osnovci pored srpskog/maternjeg jezika i matematike više neće imati kombinovani test, već će birati jedan od pet predmeta (geografija, istorija, biologija, fizika i hemija). Tačnije, već su ga izabrali početkom godine. Najviše malih maturanata, njih 38 odsto, izabralo je biologiju, za geografiju se opredelilo 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, devet odsto se prijavilo da polaže hemiju, a najmanje, svega osam odsto, odlučilo se za fiziku.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin