NIJE PITALA DA LI ĆE BOLETI, A BOLEĆE! Višnja (8) će bratu (7) koji boluje od leukemije donirati koštanu srž, SVE SAMO DA GA SPASE

Lekari su prošle godine malenom Milošu Ćelapu (7) ustanovili akutnu limfoblastnu leukemiju. Mislili su da su pobedili neprijatelja, ali bolest se vratila. Spas je sada u transplantaciji, koja će se raditi u Italiji

Nerazdvojni su. Kao da su blizanci. Višnja ima osam godina, ide u školu, trenira odbojku, a njen mlađi brat Miloš ima sedam godina i dobio je leukemiju. Ona zna da može da ga spase. Rekla je “da” ni trena ne razmišljajući. Nije pitala ni da li će je boleti. A boleće. Ali maloj heroini to nije ni bitno.

Nedaće porodice Ćelap iz Novog Sada počele su u maju 2021. godine. Mislili su da Miloš ima samo prehladu, ali analize krvi su otkrile ljutog neprijatelja.

Porodica Ćelap
PORODICA ĆELAPFOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

– Lekari su nam tada rekli da nešto nije u redu s krvnom slikom. Ponovili su nalaze i rekli nam da dete mora u bolnicu. U jednoj su rekli da mu nije ništa, a u drugoj su odmah videli o čemu je reč. Odnos leukocita i trombocita je pokazao da može biti problem sa krvi, upućivalo je na potencijalnu leukemiju. Nalaz koštane srži potvrdio je slutnje – dijagnoza je bila akutna limfoblastna leukemija – kaže za Kurir dečakov tata Nemanja.

Višnja i Miloš Ćelap
VIŠNJA I MILOŠ ĆELAPFOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Lečenje su počeli u Novom Sadu, a nastavili ga u Tiršovoj. Krenulo se s hemioterapijama. Iako su bile teške, dečak ih je dobro podneo. Vratili su se normalnom životu, svakodnevici. Krenuo je u školu. Tek mesec dana je sedeo u školskoj klupi, a onda je došla prehlada koja dugo nije prolazila…

Miloš Ćelap
MILOŠ ĆELAPFOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Analize krvi su bile dobre, ali on se najpre požalio na bol u ruci, a potom i na bolove u nogama. Mogli smo da pretpostavimo šta je. I stvarno, nalazi su potvrdili da se bolest vratila. Lekari su rekli da mora na transplantaciju koštane srži. Rečeno je da je najbolje da mu koštanu srž da srodni donor, pa je uzet uzorak od ćerke. Poklapanje je 100 odsto i transplantacija će se uraditi 7. marta u Italiji – navodi otac.

Već su u kontaktu s nekim bolnicama, verovatno će u onu u Monci. Za tu operaciju potrebno im je 300.000 evra, za porodicu Ćelap nedostižna suma, pa novac sakupljaju preko fondacije “Budi human”. Nadaju se da će do marta uspeti da ga prikupe i veruju da će uspeti da se vrate normalnom životu. Jer svi podnose, kaže tata, baš veliku žrtvu. Deca ne idu u školu, pohađaju nastavu onlajn.

Ne idu na treninge, druženja. Čuvaju se virusa, izolovani su od svega što može da ugrozi Miloša. Čine sve samo da bi njemu u budućnosti bilo bolje.

– Miloš je trenutno u bolnici, tamo je s mamom, jer je imao povišenu temperaturu. Nadamo se da će se u ponedeljak nastaviti sa imunoterapijama. Posle se pripremamo za transplantaciju, moraće da bude u bolnici tokom priprema za operaciju. Biće razdvojen od sestre, a s njom najviše voli da se igra. Ipak, spremni smo i to da pobedimo, i da sve bude kao pre, kad je Miloš bio zdrav – zaključuje tata Nemanja, uz apel ljudima koji to mogu da im finansijski pomognu.

=Miloš Ćelap

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/