Nezapamćen val poskupljenja u Njemačkoj: Nakon maslaca i mlijeka, trgovci otkrivaju koji će proizvodi uskoro poskupjeti

Nezapamćen val poskupljenja u Njemačkoj: Nakon maslaca i mlijeka, trgovci otkrivaju koji će proizvodi uskoro kupiti

Zbog tzv. uskih grla u isporuci, poznati njemački trgovački lanci kao što su Edeka, Rewe i Aldi najavljuju daljnje poskupljenje proizvoda.

 

 

Nakon što su već poskupjeli maslac i mlijeko, sad se očekuje poskupljenje hljeba i krompira. Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u ponedjeljak je objavio kako je cijena žitarica u septembru u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla za 33,3 posto.

 

Cijena krompira porasla je za 35,5 posto, prenosi Fenix ​​magazin.

 

Središnje udruženje njemačkog pekarskog obrta naglasilo je kako kratkoročno povećanje cijene žitarica ne mora izravno utjecati na prodajne cijene.

 

Mnogi su se pekari dogovorili dugoročno o isporučenoj pa na njih ne bi ugovor trebalo uticati na povećanje cijene – rekao je direktor Udruženja Daniel Schneider

 

Ipak, trenutno postoji niz čimbenika koji utječu na poskupljenje proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda. Troškovi plaćanja i energije znatno su veća stavka od cijene sirovina za pekare. Troškovi osoblja čine oko 45 do 50 posto, a troškovi energije oko šest do deset posto.

 

 

Povećanje minimalne plaće, koja bi prema planovima tzv. semafor stranaka u budućnosti treba iznositi dvanaest eura, poskupljuje proizvodnju pekarskih proizvoda.

 

Povećanje minimalne plaće dovelo je do povećanja ukupne strukture plaćanja, a poslodavci bi bili prisiljeni podići plaće iznad dvanaest eura kako bi održavali distancu između kvalificiranih i nekvalificiranih zaposlenika, objasnio je Schneider.(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJGLEDANIJU TURSKU SERIJU  KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin