Nemačka NE MOŽE da pošalje Kijevu teško naoružanje: “Kružna razmena sa EU i NATO partnerima”

Berlin ne može da pošalje teško naoružanje u Ukrajinu iz sopstvenih zaliha Oružanih snaga Nemačke (Bundesver), izjavila je nemački ministar odbrane Kristin Lambreht.

Ona je za televizije RTL i N-TV rekla da će zbog toga biti neophodno da se uspostavi ono što je poznato “kao kružna razmena sa EU i NATO partnerima”, što znači da bi oružje Ukrajini moglo biti isporučeno iz drugih zemalja, kojima će Nemačka kasnije moći to da nadoknadi.

Prema njenim rečima, Ukrajini može da se isporuči i oružje sovjetske proizvodnje, preneo je TASS.

– To može da uključi tenkove, pešadijska borbena vozila i razne alternative kojih bi individualne zemlje mogle da se odreknu. Trenutno razgovaramo o tome i stvari se veoma brzo odvijaju – naglasila je Lambrehtova.

Na pitanje kada bi Ukrajina mogla da dobije teško naoružanje, Lambrehtova je naglasila da bi se to moglo desiti u roku od nekoliko dana.

Predlog o “kružnoj razmeni” izneo je zamenik nemačkog kancelara Robert Habek, koji je i ministar za ekonomiju i klimatsku akciju.

Nakon sastanka sa zapadnim liderima u utorak, 19. aprila, nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da Bundesveru u velikoj meri ponestaje oružja za slanje Ukrajini, ali da bi Kijev mogao da kupi oružje od nemačkih kompanija i da može kasnije da plati.

U međuvremenu, nemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok naglasila je ranije da je Kijevu potrebno teško naoružanje i da “nije vreme za izgovore da se ono ne pošalje”.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin