NEMA MOĆNIJE I BOGATIJE SRPKINJE NA SVETU OD NJE: Promenila je sve, ali SRPSKO PREZIME nije, danas živi u SENCI

Fibi Novaković srpskoj javnosti je poznata kao Srpkinja iz Amerike koja se svake godine nađe prilično visoko na listi najmoćnijih žena u svetu.

Fibi je bivša CIA agentkinja i milionerka sa Forbsove liste udavala se dva puta, ali je zadržala devojačko prezime koje ponosno nosi.

Prava je predstavnica moćnih žena koje mogu sve, a mnogima je postala i inspiracija. Veoma je uspešna i bogata što je čini i jednom od najmoćnijih žena na svetu.

Novaković je na Forbsovoj listi iz godine u godinu na sve višem položaju: 2015. zauzela je 56. mesto, dok je 2018. godine bila na 25. mestu.

Kako se navodi u njenoj biografiji na sajtu Forbsa, Novaković je jedna od retkih žena na mestu izvršnog direktora u oblasti vojne industrije. Amerikanka srpskog porekla prema podacima od prošle godine “teška” je 176 miliona dolara.

Ona je jedna od retkih moćnica koje ne vole da se pojavljuju u javnosti dok veoma retko govori o sebi i svom privatnom životu.

Otac imigrant iz Srbije

Njen otac je bio srpski imigrant koji je došao u SAD sa 17 godina sa samo 50 dolara u džepu. Znao je šest jezika, ali ne i engleski. Uspeo je da postane obaveštajac u američkom vazduhoplovstvu. Baš zbog njega Fibi se okrenula poslu u vladi, obaveštajnoj agenciji, ali i vojnoj industriji.

– Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mom ocu zaista su mi bile usađene u ranom detinjstvu i zato zaista verujem u služenje naciji – rekla je Fibi.

Rođena 1958, Novaković je posle srednje škole na Smit koledžu studirala liberalne umetnosti, a odatle nakon 1979. otišla u CIA.

Kada su je tokom intervjua pitali da li može da da neke detalje o tome, ona je brzo odgovorila: “Nema šanse” ističući prisustvo ruskog ambasadora u publici, što je tada nasmejalo mnoge.

Fibi Novković
foto: Profimedia
Odbili je trudnu na razgovoru za posao

Fibi je 1989. godine diplomirala i na Univerziteta u Pensilvaniji. Sa dve ćerke i trećom na putu, počela je da traži posao.

Ali njen kasniji ogroman uspeh ne znači da su je svi oduvek dočekivali raširenih ruku. Ispričala je kako su je u jednoj čeličani u sedmom mesecu trudnoće odbili na razgovoru.

– Mislim da je to bio najbrži intervju na svetu. Za otprilike 30 sekundi su rekli da ne zapošljavaju. Ja sam to shvatila kao – ne zapošljavamo vas.

Na kraju je dobila posao u Kancelariji za upravljanje i budžet tokom mandata predesedika Buša starijeg.

Kasnije je radila za Pentagon, a u kompaniji General Dinamics je od 2001. godine. U međuvremenu je postala generalna direktoka te kompanija koja je među najvećim vojnim saradnicima vlade SAD.

Rekla je i da su je njeni roditelji vaspitali da bude skromna.

– Oni su ponosni, ali takođe imaju na umu da je najvažnije biti dobra osoba. Otkrila je i da voli operu, a ljubav joj je prenela baka tokom odrastanja u Nemačkoj.

Živi povučeno

– Živim u Vašingotnu već duže vreme i naučila sam da je najbolje leteti ispod radara – rekla je ona.

O njenom privatnom životu, očekivano, ne zna se mnogo. Pisalo se kako se udavala dvaput, za čoveka po imenu Majkl Vikers, a onda 1985. za Dejvida Morisona. U oba braka zadržala je svoje devojačko prezime.

– Moj muž je moj oslonac. Ne bih mogla da radim sve ono što radim da nije bilo njega i podrške koju on pruža – kazala je jednom.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin