NE JEDITE PRVE LUBENICE, PUNE SU NITRATA: Za samo 5 SEKUNDI provjerite da li sadrže OPASNU supstancu!

Na pijacama i u piljarama već su se pojavile prve lubenice, ali doktori upozoravaju na opasnosti od štetnih sastojaka koje ovo povrće (iako su slatkog ukusa, lubenice se zvanično svrstavaju u povrće) sadrži.

Sezona jednog od najlijepših plodova letnje sezone, lubenice, počela je i nastavlja se brojnim raspravama potrošača o nivou sadržaja nitrata.

Višak hemikalija u ovom voću pretvara se u toksičnu materiju koja kada uđe u organizam može da izazove trovanje. Međutim, mala količina nije štetna. Najčešći simptomi trovanja lubenicom su vrtoglavica, promjene raspoloženja i grčevi u stomaku. Lubenice koje se prodaju na početku sezone uglavnom sadrže veliku količinu nitrata, odnosno supstance koja se koristi za brzo sazrijevanje ploda.

Bivši ministar poljoprivrede u Albaniji Edmond Panariti je odavno izrazio zabrinutost zbog ove uznemirujuće pojave. On je sa potrošačima podjelio jednostavnu metodu kako da razlikuju kod kuće da li lubenica ima visok sadržaj nitrata.

– Kod osoba koje unose nitrate u većoj količini mogu da se pogoršaju hronične bolesti, a ako već imaju problema sa digestivnim traktom i tu mogu da očekuju negativne posljedice. Ista je situacija i sa inflamatornim bolestima, i kod njih je pogoršanje izvjesno – kažu stručnjaci.

Zbog nitrata, rane lubenice se ne preporučuju sljedećim grupama: djeci, osobama sa alergijskim oboljenjima i onima sa lošim imunitetom, kao što su pacijenti koji su na hemioterapiji.

Ipak, treba napomenuti da nisu sve lubenice koje se sada nalaze u prodaji pune nitrata. Ako su gajene u stakleniku, onda su tamo stvoreni uslovi za brže sazrijevanje nego na “otvorenom” i nema potrebe za upotrebu nitrata. Stručnjaci opominju da iako nije sigurno da će sve rane lubenice da sadrže ovaj sastojak, ipak treba biti na oprezu.

Kako provjeriti nivo nitrata?

Metoda koju je preporučio bivši ministar poljoprivrede sastoji se u tome da se u posudu sa vodom sobne temperature unese komadić vatre, tehnički da se “zapali” voda. Ako postoji visok sadržaj nitrata, voda će postati ružičasta. Uzmite komad lubenice i stavite u posudu sa vodom. Ostavite tako 10 minuta. Ako je voda obojena u roze, onda lubenica ima visok nivo nitrata. Ako voda ostane bezbojna, lubenica je u redu. Isto tako, ako komad lebdi na površini i ne potone, lubenica je dobra.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin