Connect with us

Sudbine

NAŠA BOSANKA Jasmina završila KRALJEVSKU VAZDUHOPLOVNU AKADEMIJU u Velikoj Britaniji

Published

on

Jasmina Balta, pripadnica Oružanih snaga BiH uskoro se vraća u BiH s obuke na prestižnoj Royal Air Force College u Velikoj Britaniji.  Kako je odlučila biti vojnik, kako stigla do Britanije, kakvi su joj planovi, Balta govori za Interview.ba

Razgovarala: Senka KURT

Ponosna sam na sebe, ponosna sam što sam bila dio ove priče, kazala je za Interview. ba 25. – godišnja Jasmina Balta. Prekrasna i ambiciozna Bosanka, upravo ovih dana privodi kraju obuku na prestižnoj Kraljevskoj vazduhoplovnoj Akademiji Cranwell (Royal Air Force College) u Velikoj Britaniji.

Jasmina ima i zbog čega biti ponosna. Kaže, ovo je njeno najljepše, najbolje i najvrijednije iskustvo. Ispunjenje životnog sna.

San iz djetinjstva

Krenula je iz Vareša, gdje je završila osnovnu školu, srednju u Brezi, a zatim stigla u Sarajevo na fakultet Zdravstvenih studija. Na prvoj je godini aplicirala za konkurs za vojnika Oružanih snaga. I naravno, uspjela. Prošle godine aplilcirala je za Akademiju Cranwell. I naravno, opet uspjela.

–  Biti vojno lice bio je moj san iz djetinjstva, ali negdje u srednjoj školi sam odlučila školovanje nastaviti kao medicinar. Vojnički san sam zakratko ostavila po strani. No, život nosi nepredvidive trenutke i nikada ne znamo kakvu će priliku pružiti baš nama. Možda je, mislim danas, nova prilika čekala na mene – govori Balta.

Sjeća se kako je tokom prve godine studija, pred kraj drugog semestra vidjela konkurs za vojnike u OSBiH.

– Bio je to za mene trenutak velike odluke. Jedno su želje, drugo mogućnosti i realnost. Želja mi je bila nositi uniformu i  zastavu moje jedine države, ali sam imala dilemu hoću li moći to uklopiti s obavezama na fakultetu. Bilo je puno pitanja, je li to ispravno, da li je moguće? Ali, želja je bila prejaka. I velika podrška dragih ljudi, koji su mi uvijek vjetar u leđa. Tako sam odlučila da se prijavim i budem i student i radnik koji školuje sam sebe. Nije bilo lako, ali kad na kraju uspijete, sav umor, neprospavane noći, odricanja, trčanja s posla na predavanja, ostavite po strani i budete ponosni na sebe – kaže Balta.

Osnovnu obuku prošla je u Pazariću. Bilo je to, kaže, potpuno drugačiji život od onog civilnog. Striktni dnevni raspored, treninzi, predavanja. Brzo se navikla i shvatila da su red, rad i disciplina ispred svega. Obuku je uspješno završila 2016. i u vojničkom činu radila skoro četiri godine.

– To je posao na kojem svakoga dana ispitujete svoju snagu. On nosi odgovornost tokom cijelog rada. Uvijek morate biti dostupni ako vašem narodu zatreba pomoć. No, nije samo riječ o snazi, treba vam želja, posebni dar i da sve držite u balansu, izvršavate onako kako je propisano – otkriva nam tek poneku tajnu vojničkog života Balta.

Ona niti jednog trenutka nije razmišljala o tome da je žena – vojnikinja. Kaže, svi su jednaki.– Svi nosimo istu uniformu, služimo istoj državi. Žena mora biti fizički spremna onako kako nalažu norme, ali tako je i kod muškaraca. Svi podjednako izvršavamo ono što traži naša pozicija. Uostalom, kad se odlučite za profesiju u oružanim snagama trebate zauzeti stav da ste pojedinac koji će raditi za dobrobit države, u skladu sa zakonom, normama i propisima. Bez obzira na spol – kaže Jasmina.

Kad je riječ o odnosu kolega prema vojnikinjama, Jasmina kaže da je sve onako kako želite da bude. Niti mi možemo birati kolege, niti oni nas. Bilo na fakultetu, bilo u vojsci.

Kolege su prema meni odlične

– Ali moram reći da je tretman kolega prema meni bio odličan. Sa svima sam ostala u super odnosima – kaže.

Kad u nepoznatom društvu kaže da je vojnikinja, dobija samo divljenje i komplimente. Nikada nije doživjela nikakav ružan komentar i predrasude okoline.

A kad je riječ o porodici, Jasmina priznaje da su bili pomalo i skeptični. Njen otac je znao kakve su sve obaveze, a s druge je strane bio ponosan što Jasmina želi ostati u BiH, dati doprinos domovini. Mama se najviše brinula kako će uklopiti fakutet i posao. Ali je bila ponosna. Baš kao i mnogobrojni prijatelji.

– I ovom prilikom moram reći za sve što sam postigla, hvala mojim voljenim i dragim ljudima. Svaki uspjeh je ljepši kad ga imaš s kim iskreno podijeliti. I ništa ne bi bilo isto vrijedno da svi oni nisu bili uz mene – govori Jasmina.

Pa nam opisuje kako izgleda jedan dan u vojsci. Jutarnja smotra označava početak radnog vremena, što uključuje pozdravljanje državne zastave. Nakon smotre slijedi obuka, pa fizička aktivnost, pauza, pa nastavak obuke. I tako do 16 sati.

Sve do prošle godine kada je na stanici Ministarstva odbrane BiH vidjela konkurs za Akademiju u Velikoj Britaniji. Uvjeti su bili naizgled jednostavni, da niste stariji od 26 godina, završen Prvi ciklus studija, naravno i poznavanje engleskog jezika, te fizička spremnost (trčanje 2.400 metara, trbušnjaci i sklekovi po dvije minute, onda test općeg znanja i psiho test.

Dolazak u Veliku Britaniju za Jasminu je posebno iskustvo. Koje, kaže, nema cijenu.

Obuka se sastoji od četiri dijela, svaki po 6 sedmica.

– Prvi dio, prelazak iz civilnog u vojni život nije mi bio stran, pa mi privikavanje nije teško palo. No, ipak, bio je to potpuno novi život. Nova okolina, ljudi, jezik, običaji, kultura. Bilo je raznih trenutaka, ali nikada nisam sebi rekla da ja to ne mogu. Kroz sve dijelove obuke prolazila sam s kolegama kao tim. Svi smo bili na istom putu. No, davala sam svoj maksimum u svakoj vježbi, fizičkom treningu, učenju o liderstvu, pripremanju sobe za inspekciju, poliranju cipela – otkriva Jasmina.

Težak put do finalne obuke

Svaki dan obuke, kaže, pamtit će do kraja života. Bilo da je riječ o treninzima, nakon kojih je ponekad mislila da će raspasti u paramparčad, zatim adventure treninzima u Velsu, te ispitima liderske sposobnosti, izdržljivosti, timskog rata u Škotskoj.

– Uživanje u prirodnim ljepotama Ujedinjenog Kraljevstva je nestvarno – dodaje.

Posebno ističe finalni dio obuke, koji istovremeno znači i finalni ispit onog je naučila prethodnih mjeseci.

– Tu smo pokazivali kakvi smo lideri i kako ćemo sutra raditi kao oficiri, komandiri. To je za mene bio najzanimljviji dio obuke, svaka sedmica je bila karakteristična. U svakoj smo pokazali najbolje kvalitete ličnosti i dali svoj maksimum, kao pojedinci i kao tim. Mnogo sam naučila i to ću svakako primjeniti u ulozi oficira u našim Oružanim snagama – dodaje Jasmina.

Na Akademiji je, kaže nam, svaki dan isplaniran u detalj. Propisi i pravila moraju se uvažavati u svakom trenutku. No, instruktori su pristupačni, spremni pomoći i uskočiti za sva pitanja i dileme. I oni su zaslužni što Jasmina nikada neće zaboraviti ovo iskustvo, naučene lekcije, ponos.

 Neizmjerno mi je drago što sam imala priliku za školovanje u inostranstvu, kad imamo priliku sudjelovati u misijama, upoznavati ljude širom svijeta, stvarati prijateljstva, graditi sebe i druge. I što je najvažnije, predstavljati našu domovinu u najboljem svijetlu, kroz rad – naglašava Jasmina.

Na profesionalnom planu, dodaje, dobila je veliko znanje, koje nosi sa sobom i koje će primjenjivati.

Uskoro se vraća u BiH i planira nastaviti master studij, težiti ka usavršavanju, dati svoj doprinos u Oružanim snagama, služiti, kako naglašava uvijek, domovini.

Zato Jasmina Balta ima razloga da se ponosi. I bude ponos.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Sudbine

TANJU silovao SVEKAR nakon NEDELJNOG RUČKA, iživljavao SE nad NJOM kao NAD ŽIVOTINJOM ovo su DETALJI porodične DRAME

Published

on

MiPotresna ispovest žene koja ja je doživela jezivu sudbinu.

– Udala sam se da bih se udala, nisam bila oduševljena ni brakom ni porodicom, ali takav je bio splet okolnosti, želelela sam da imam porodicu i sigurnost, jer su moji roditelji bili razvedeni, počela je svoju tragičnu ispovest Tatjana Bjegović.

Kako kaže, u toj porodici je doživela mnogo poniženja.

-Moj svekar je bio poremećena osoba, njemu niko ne sme da kaže ništa, bio me je stid da kažem šta mi se desilo, ipak sam ispričala komšinici koja je rekla da je i prvu snaju isto silovao, ispričala je ona, dodavši da je njena svekrva bila divna žena.

Ispričala je da joj se svekar nabacivao ali da ona nije obraćala pažnju na te neke sitne detalje i da nije htela da bude razvedena jer je njena majka bila razvedena.

-Dobro znam bila je nedelja, bila je velika vrućina, moja zaova odlazi sa suprugom do grada, ja odnosim ručak svekru, prisetila se ona rekavši da joj je on u jednom trenutku rekao “nemoj da brineš on ne može da ima decu ja ću da ti napravim dete”.

-Pokušala sam da bežim, jurio me je, vukao, dodala je.

Nakon gnusnog čina, kako kaže, rekao joj je da mu se ona sviđa i da je zaljubljen u nju.

Kako kaže ima dvoje dece sa sinom čoveka koji ju je silovao i razvedena je.

-Posle razvoda i tih silnih borbi mi se razvedemo i ja upoznam preko nekih naših prijatelja jednog čoveka i bilo me je sramota što sam povredila majku i svoju decu, tukao je moju majku. Raskantala sam se sa tim muškarcem, zbog njega smo bili na rubu egzistencije, ispričala je Tatjana.

 

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit  SERIJA  BALKANSKA BAJKA  na LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/25/balkanska-bajka-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Sudbine

Nevena iz Sombora ŽESTOKO VODILA LJUBAV sa Markom, pa USLEDILA KATASTROFA – Otac me umalo ZADAVIO kad je čuo KO je on I KAKO SE PREZIVA

Published

on

Devojka po imenu Nevena B. podelila je svoju ispovest i do detalja opisala kroz kakvu je ljubavnu, odnosno porodičnu dramu prošla 2016. godine. Naizgled običan izlazak na piće u cilju upoznavanja završio se poput scena u latinoameričkim serijama. Njenu priču vam prenosimo u celosti.

– Sećam se dobro tih dana i te godine. Došla sam iz Sombora u Beograd i upisala studije. Budući da je fakultet bio u centru grada često sam u pauzi između predavanja svraćala u jedan kafić na Dorćolu, a uglavnom mi je društvo pravilo nekoliko koleginica. Tako je bilo i to jesenjeg dana kada sam primetila novog konobara Marka u našem omiljenom lokalu. Crn, visok, istetoviran, zgodan, a ja sama i rekoh sebi – što da nešto ne pokušam – započinje ona svoju ispovest.

– Ipak, nisam želela da reagujem na prvu već sam, kao i uobičajeno, svraćala na ovo mesto i sponatano ga posmatrala. A onda sam mu jednog dana prišla i otvoreno pokazala svoje simpatije, na šta je on pozitivno reagovao. Pozvao me je na piće u jedan koktel bar i mislila sam to je to, misija uspela. Iste noći, a to mislim i danas, napravila sam veliku grešku – prepričava Nevena i otkriva šta se dogodilo te večeri.

– Seli smo u jedan lokal u gradu i naručili piće. Razgovor je tekao spontano i uspešno, ništa nije ukazivalo da nešto neće biti u redu. Nakon dva pića prošetali smo šetalištem nakon čega se ponudio da me odveze kući. Kako smo se i u povratku dobro zabavljali, pitao me je da svratimo kod njega na još jedno piće, budući da nam je svakako usput. Ja sam prihvatila, ne sluteći šta se sprema – govori Nevena sa tenzijom u svom glasu i objašnjava šta se dalje događalo.

– Parkirali smo se ispred njegove zgrade i normalno ušli u stan. Nakon što smo se raskomotili pitao me je šta ću da pijem, a ja sam nastavila u istom ritmu i uzela jednu votku. Malo po malo piće nas je ponelo i vodili smo ljubav. Vremenom uplovili smo u ljubavnu vezu i sve je bilo idilično dok se nisam vratila u Sombor i rekla roditeljima za svog novog momka – govori ova devojka.

– Nakon što sam tati ispričala sve što znam o njemu, čoveku je pozlilo. Umalo me je zadavio. Napravio je skandal! Ispostavilo se da je to naš rođak, sa očeve strane i da smo rod po petom kolenu. Muka me je uhvatila, želudac mi se okrenuo! Otac je najpre urlao na mene, ali se posle smirio jer kako sam mogla da znam. Beograd je veliki grad i da se baš meni nešto ovako desi… Kada sam ispričala Marku, bio je šokiran koliko i ja. Raskinuli smo isti dan, ali smo ostali u kontaktima, ipak smo porodica – završila je devojka svoju ispovest.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit  SERIJA  IZMEĐU SVETA I MENE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/category/izmedu-sveta-i-mene/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Sudbine

Kad god je Ana nosila OGRLICU njen dečko se preznojavao: Unutra se krila TAJNA koja će im promeniti život

Published

on

Kao i svaki zaljubljeni par, Ana i Teri iz Australije, čekali su pravi momenat da pređu na sledeći korak u vezi. Ana je priželjkivala da je on zaprosi, a na kraju se to i dogodilo. Teri je odlučio da Ani za prvu godišnjicu veze napravi unikatni komad nakita.

Ana nije imala pojma da je u privezak ogrlice Teri sakrio – dijamantski prsten.

– Jednom smo se šetali gradom i prolazili pored nekoliko zlatara i Ani se jako svidela jedna ogrlica, a čoveku koji ju je prodavao se svidela njena. Malo je falilo da se na licu mesta zamene, a meni je srce skoro stalo – prisetio se Teri kako se više puta preznojavao zbog ogrlice koja je čuvala tajnu.

Par je otputovao u Škotsku, a tamo je Teri, na Anino zaprepašćenje, zamolio da skine ogrlicu. Dok mu je ona bila okrenuta leđima, romantični mladić spustio se na jedno koleno, držeći u ruci ogrlicu s prstenom.

– Ana se šokirala kad je shvatila da se ogrlica otvara, a onda joj je tek sinulo da je oko vrata pet godina imala vredan prsten, pa je prebledela – ispričao je on.

– Mogla sam da ga izgubim, idiote jedan! – bila je njena “romantična” i spontana prva reakcija na činjenicu da je oko vrata pet godina nosila vredan prsten.

Nekoliko trenutaka kasnije shvatila je da je zaprošena, pa je ushićeno vrisnula “Da!” , pa je kasnije zaboravila da je bila ljuta…

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

November 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala