Connect with us

Zdravlje i Ljepota

NAR – SUPERVOĆE KOJE TREBA JESTI SVAKOGA DANA!

Published

on

Nar je voće koje, uz bobičasto voće i mango, nutricionisti smatraju za supervoće.

Osim visokih količina vitamina C, nar sadrži i nekoliko vitamina B grupe, kao i nekoliko antioksidanasa.

Zbog svega toga, onome ko ga redovno konzumira garantuje jak imunitet.

U 100 grama nara ima i oko 4 grama vlakana, pa će oni koji pojedu nekoliko bobica dnevno u organizam unijeti 12 odsto preporučene dnevne količine vlakna.

Ovo supervoće sadrži i minerale kalcijum, kalijum, bakar i mangan, kao i vitamin K, pantotensku kiselinu i folate.

Nutricionisti radije savjetuju da se konzumira u svježem obliku, mada ga možete unositi i u obliku svježe cijeđenog soka.

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Zdravlje i Ljepota

PRITISKOM NA OVU TAČKU MOŽETE U TREN OKA SMANJITI PRITISAK! NAGLO SMANJUJE PRITISAK, NORMALIZUJE MNOGE STVARI

Published

on

Stanovnici nekih istočnih zemalja veruju da je gotovo svaki bol rezultat poremećaja u protoku energije u ljudskom telu. Piše Dnevni.rs

Na dlanu postoji tačka na koju možete da primenite pritisak za ublažavanje bolova. Prema njima, ova tačka pomaže u smanjenju krvnog pritiska i normalizaciji opšteg stanja osobe. Ne veruješ? Pogledaj!

TAČKA ZA ODPUŠTANJE BOLA

Ako se ne osećate dobro, osetite ovu tačku na jastučiću srednjeg prsta desne ili leve ruke.

Veoma je bolno. Pritisnite je oko 1 minut. Možete je pritisnuti hemijskom olovkom. Nakon toga osetićete olakšanje i vaša svest će se razbistriti.

Priča se da se ova metoda koristi i u vojnoj medicini kada čoveka treba brzo podići na noge. Možda se čini neverovatno, ali ovaj metod zaista deluje.

Podelite ove korisne informacije sa prijateljima!

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

Zdravlje i Ljepota

AKO NE MOŽETE DA SPAVATE, BUDITE SE NOĆU.. POSTOJI REŠENJE: ČAJ OD BANANE

Published

on

Stalni osećaj umora, rasejanosti, depresije, čestih glavobolja, pa čak i vrtoglavice: sva ova stanja su me nemilosrdno proganjala. Ovo je neizbežno ako patite od nesanice… Piše Dnevno.rs

Nesanica može biti uzrokovana stalnim stresom i nervozom. Poremećaji spavanja primećuju se i kod ljudi poremećene dnevne rutine i kod onih koji često piju kafu, jaki čaj i alkohol.

Čaj od banane je moj omiljeni sedativ i hipnotik. Kalijum i magnezijum u banani pomažu opuštanju mišića i smirenju, pa sada lako zaspim uveče i budim kao preporođena! Uz to, ovako kuvana banana je neverovatno ukusna …

ČAJ OD BANANE

  • 1 banana
  • 200 ml vode
  • prstohvat cimeta

PRIPREMA

  1. Neka voda proključa. Dobro operite bananu, odsecite krajeve sa obe strane i stavite je u vodu.
  2. Kuvajte bananu u ključaloj vodi 10 minuta.
  3. Piće je gotovo! Za ukus dodajte prstohvat cimeta u čaj od banane.

Lep bonus: banana kuvana u kori može se malo posuti kakaom, cimetom i šećerom u prahu. Korisno je jesti takvu bananu noću da biste poboljšali funkcionisanje gastrointestinalnog trakta i stanje kože.

Podelite ovaj ukusni recept za prirodne tablete za spavanje sa prijateljima!

GLEDAJTE NOVU SERIJU DAR MAR – SVE EPIZODE NA NAŠEM SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

Zdravlje i Ljepota

SVI ZNAMO DA JE NORMALAN PRITISAK 120/80. ALI, DA LI ZNATE ŠTA TAČNO ZNAČE CIFRE 120 I 80?

Published

on

Visok krvni pritisak je problem koji je poznat svakom trećem stanovniku naše planete. Vremenom ovo preti najtežim posledicama po zdravlje i život ljudi. Stoga je vredno razumeti ovo pitanje što je bolje moguće. A prilikom merenja pritiska takođe treba razumeti šta znači donji pritisak, a ne gledati samo gornju vrednost. Piše Dnevni.rs 

ŠTA ZNAČI DONJI PRITISAK?
Šta nam govori veći broj prilikom merenja pritiska, na primer 120/80? U ovom slučaju 120 je sistolni krvni pritisak, a 80 dijastolni pritisak. Šta je to i u čemu je razlika?

Sistolni pritisak je sila kojom se kiseonična krv potiskuje iz srca, pritiskajući zidove krvnih sudova i razilazeći se po celom telu. Dijastolni pritisak je sila kojom krv pritiska sudove u trenucima uslovnog odmora, kada je srce između otkucaja napunjeno krvlju.

Svi znaju da je velika prva vrednost (sistolni pritisak) najočigledniji znak budućih problema sa kardiovaskularnim sistemom (sve do srčanog i moždanog udara). Ali druga vrednost se posmatra ređe. I potpuno uzalud.

Nedavne studije o radu srca pokazuju da povećani nivo dijastolnog pritiska (iznad 80) povećava verovatnoću srčanog ili moždanog udara u narednih 8-10 godina na isti način kao i povećani sistolni pritisak.

Koliki je normalan pritisak?

Iako se dugo verovalo da je normalan krvni pritisak tačno 120/80, međutim, poslednjih godina kardiolozi ne smatraju ovaj pokazatelj idealnim. A ako je pritisak veći od 119/79, onda već govore o početku hipertenzije. Ako je tako, idealna vrednost bi trebala biti niža.

Ako se sistolni pritisak tokom godina neprekidno povećava, tada dijastolni pritisak raste na 50 godina, a zatim opada. Kada kažemo da je „pritisak skočio“, mislimo na prvi (gornji) indikator. Raste sa fizičkim naporima, emocionalnim previranjima ili pijenjem okrepljujućih pića.

Zašto problemi počinju sa godinama?

Sa zdravim i prohodnim krvnim sudovima, pritisak se održava na normalnom nivou. Ali čim kapilari s godinama postaju krutiji i uski, ima manje prostora za krv. Uz težak život, sa svakodnevnim stresom, krv pritiska zidove krvnih sudova više nego normalno. A na aparatu za merenje pritiska vidimo da niža vrednost (dijastolni pritisak) raste.

Retka povećanja krvnog pritiska koja su povezana sa anksioznošću ili fizičkim naporima smatraju se normalnim. Međutim, ako je visoka vrednost stabilna nekoliko dana ili čak nedelju dana, ovo je razlog za posetu lekaru. Ne budite neozbiljani, morate otići!

Veoma je loše kada se razlika između gornje i donje vrednosti smanjuje. A ako je npr. 120 – 80 = 40, onda manja razlika ne dozvoljava pumpi zvanoj „srce“ da radi punim kapacitetom. Kao rezultat, krv ne dolazi do udaljenih delova tela, što štetno deluje, na primer, na mozak.

Povećanje dijastolnog krvnog pritiska samo po sebi trenutno ne predstavlja veliki problem. Međutim, u budućnosti (za nekoliko godina), gornja vrednost će porasti takođe.

Zbog toga se mora nadgledati pritisak. A povišeni krvni pritisak, zajedno sa lošim zdravljem, signal je da u telu nije sve dobro. To znači da više pažnje treba posvetiti i fizičkom i intelektualnom zdravlju. Na kraju, puko uzimanje lekovi neće rešiti problem.

Možda ćete morati da revidirate svoju svakodnevnu ishranu kako biste je učinili zdravijom. Možda se isplati odreći se loših navika ili beskorisne hrane. Neće biti na odmet dodati fizičke vežbe koje pomažu u normalizaciji krvnog pritiska. Svi zajedno treba da daju dobar rezultat.

GLEDAJTE NOVU SERIJU DAR MAR – SVE EPIZODE NA NAŠEM SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

Prati nas na Facebook

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala

error: Content is protected !!