“Napisali smo NALAZ”: 20 godina rešava najteže slučajeve – sad je progovorio o UBISTVU Jelene Marjanović

Savršeni zločin ne postoji, postoji samo loša istraga. Da je ova tvrdnja tačna, ekipa Objektiva uverila se tokom posete Centru za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku pri Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na čelu malog, ali odabranog tima ljudi koji otkrivaju tragove tamo gde ih niko ne očekuje nalazi se prof. dr Dušan Keckarević.

Ovaj molekularni biolog i forenzički genetičar proteklih 20 godina učestvovao je u rešavanju najtežih zločina. Već na početku razgovora Keckarević nam otkriva geslo kojim se njegov tim vodi prilikom istraživanja mesta zločina.

– Naša dužnost je da se držimo naučne istine i mišljenja do kog dođemo pod svim mogućim pritiscima. Dakle, istina i samo istina. Ni po babu ni po stričevima. I to mora da bude tako i kada naši rezultati ne odgovaraju ni odbrani ni tužilaštvu. Mi uvek govorimo šta smo našli, a ne ono što bi neko želeo da čuje. Ono što mi radimo i sa čim mi radimo, običan čovek ne može da vidi. To su jednostavno takve situacije. Uvek su u pitanju materijalne promene na licu mesta, ali u našem slučaju su često one nevidljive golim okom – već na startu razgovora jasno poručuje dr Keckarević.

SLUČAJ KOJI NE ZABORAVLjA
Ipak, jedan slučaj se posebno urezao u sećanje ovog stručnjaka. Nije reč o nekom mafijaškom ubistvu, već o surovoj egzekuciji tročlane porodice Sitarica – Gordane (43), njenog supruga Zorana (49) i njihove ćerke Zorice (21). Zločin se dogodio u noći između 14. i 15. jula 2007. u Vodovodskoj ulici u Beogradu, a za to je na 33 godine robije osuđen Damir Crnjani.

– Reč je o čoveku koji je sekirom ubio tetku i njenu porodicu, a zatim ih je spalio benzinom. Došao je u Beograd na koncert Rolingstonsa. Uzeo je pare od njih, a zatim se čak i slikao sa parama na licu mesta nakon ubistva i aparat ostavio u kolima. Njegov DNK smo našli na mestu zločina na soku koji je pio, a koji je ostavljen nakon ubistva, i to preko traga krvi, na lavorima koje je koristio za paljenje i još nekim mestima – priseća se procesa rešavanja

Neki izveštaji koje je ovaj tim radio tek čekaju da ugledaju svetlost dana na sudu. Takav je i onaj rađen u slučaju ubistva pevačice Jelene Marjanović.

– Napisali smo nalaz, ali još nismo išli na sud. Naša nadležnost su biološki tragovi i, ako nas pozovu u sud, daćemo komentar na nalaz bioloških tragova. Taj slučaj je komplikovan iz više razloga – kaže dr Keckarević.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin