Muškarac iz BiH osuđen za zlostavljanje supruge i djeteta, udaljen iz zajedničkog doma

0

Nakon što je brzo sprovelo istragu teškog nasilja počinjenog prema supruzi i maloljetnoj kćerki, protiv 44-godišnjaka iz Brčkog Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak i pred sudom, dokazavši krivicu optuženog za nasilje u porodici.

 

 

 

On je pred Osnovnim sudom distrikta Brčko pravosnažno osuđen za nasilje i bezobzirno ponašanje kojim je ugrozio mir, tjelesni integritet i duševno zdravlje supruge i maloljetne kćerke s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu.

 

 

Uz kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, njemu je izrečena i mjera sigurnosti udaljenja iz zajedničkog domaćinstva u istovjetnom trajanju u koje se neće računati vrijeme provedeno u zatvoru.

 

 

Optužnicom od 27. februara njemu je stavljeno na teret da je od 4. do 24. novembra prošle godine u njihovom zajedničkom stanu, na brojne načine fizički i psihički maltretrirao suprugu.

 

Kako se navodi u optužnici, on je u više navrata fizički nasrnuo na nju, te je udarao nogama, pesnicama i raznim predmetima po glavi i tijelu. On je žrtvu mučio tako što ju je vukao za kosu i njenom glavom udarao o zid i uvrtao joj i povređivao ruke nanošenjem opekotina zagrijanim površinama kućnog šporeta.

 

 

To je činio pred njihovom zajedničkom maloljetnom kćerkom, kojoj je nanio udarac nogom i napadao je zbog kućnih poslova. Pored brutalnog fizičkog nasilja, on je suprugu budio noću i nije joj dao da spava, te je psihički zlostavljao na način što joj je psovao, pljuvao i vrijeđao, uz prijetnje da će je i dalje okrutno povređivati i ubiti. Nakon što bi napustio prostorije domaćinstva, on je žrtve nasilja više puta zaključavao unutra, onemogućavajući im da izađu i njegovo ponašanje prijave policiji, zaključeno je u optužnici.

 

 

Višestruko osuđivani povratnik u vršenju krivičnih djela, protiv koga se pred sudom vodi još jedan postupak zbog nasilja nad istim žrtvama, uhapšen je 30. novembra prošle godine.

 

Nakon hapšenja, njemu je na prijedlog Tužilaštva određen jednomjesečni pritvor, usljed opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo. Uz daljnje produženje ove mjere i intenzivno postupanje Tužilaštva i policije u sprovođenju istrage, tužilačka odluka u ovom predmetu donesena je za tri mjeseca.

 

 

Optužnicom od 27. februara, optužen je za teži oblik krivičnog djela nasilja u porodici (iz člana 218 stav (4) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), a po potvrđivanju optužnice i produženju pritvora uslijedilo je suđenje tokom kojeg su Tužilaštvo i optuženi zaključili sporazum o priznanju krivice. Prihvativši sporazum, sud je optuženom izrekao kaznu zatvora od jedne godine, kao i mjeru sigurnosti udaljenja iz zajedničkog domaćinstva u istovjetnom trajanju.

 

 

U jednogodišnje trajanje ove mjere neće mu se uračunati vrijeme na izdržavanju kazne, pri čemu je dužan napustiti zajedničko domaćinstvo odmah po pravosnažnosti presude, a koja je u međuvremenu nastupila.

 

 

Usto, za vrijeme trajanja ove mjere osuđeni je dužan doprinositi izdržavanju svoje supruge i maloljetne kćerke, saopćilo je brčansko Tužilaštvo.(RBSM-RADIO)

 

 

 

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

Pratite nas na:         INSTAGRAMU           I         FACEBOOKU   

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *