Moskva KONAČNO pokazala koje ORUŽJE koristi u Ukrajini: Ovako izgleda njihova upotreba u ratu (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da dron “Orlan-10” može da nosi eksplozivne fragmentacione granate i objavilo video na kom se vidi kakvo je dejstvo ovog drona.

Naime, na snimku se može videti kako se dronovi pripremaju za lansiranje, te i kako se postavljaju granate u specijalne blokove.

Blokovi su okačeni pod krilo drona, a dron se zatim katapultira. Prikazano je kako dron baca bombe na ukrajinske vojne položaje i sam snimak kako to sve izgleda.

Šta je Orlan-10?

Orlan-10 je višenamenska bespilotna letelica srednjeg dometa koju je razvila ruska kompanija Special Technologi Center LLC (OOO Specialʹnij Tehnološki Centr) u Sankt Peterburgu. Bespilotna letelica je u službi Ministarstva odbrane Ruske Federacije. Namenjen je za različite misije uključujući izviđanje iz vazduha, osmatranje, praćenje, potragu i spasavanje, borbenu obuku, ometanje, otkrivanje radio signala i praćenje ciljeva na teško dostupnim terenima.

Proizvodnja bespilotne letelice započeta je 2010. godine.

Dizajn i karakteristike bespilotnih letelica Orlan-10

Sistem Orlan-10 se sastoji od četiri bespilotne letelice, sistema za lansiranje i opravaku, zemaljsku kontrolu preko upravljačke stanice. Bespilotna letelica ima modularni dizajn sa konfiguracijom visokog krila, dok se njegov repni deo sastoji od repnog dela i vertikalnog stabilizatora.

Orlan 10 ima raspon krila od 3,1 m, a aerodinamički trup je dugačak 2 m. Težina praznog je 12,5 kilograma, a maksimalna težina pri poletanju 16,5 kilograma. Bespilotna letelica se lansira pomoću sklopivog katapulta i izvlači pomoću sistema za sletanje padobranom.

Od opreme Orlan 10 nosi: kameru za dnevnu svetlost, termovizijsku kameru, video kameru i radio predajnik u žiro-stabilizovanoj komori kamere koja je postavljena ispod trupa. Kamere pružaju obaveštajne podatke u realnom vremenu, 3D mape, nadzor i izviđanje ciljeva na zemlji.

Slike, video i drugi senzorski podaci prikupljeni od strane korisnih tereta se prenose do zemaljske kontrolne stanice u realnom vremenu, preko veze za prenos podataka koristeći 3G/4G ćelijske mreže.

Orlan-10 je opremljen sposobnošću elektronskog ratovanja i može razlikovati prijateljska i neprijateljska sredstva za prenos informacija. Orlan-10 može da izvršava misije u režimu autonomnog i daljinskog upravljanja.

Autopilot na dronu omogućava mu da radi autonomno na osnovu unapred definisanih tačaka leta u ovom režimu, putanju leta operater može izmeniti tokom leta.

Dronom se može daljinski upravljati preko pripadajuće zemaljske kontrolne stanice, instalirane na komandno-kontrolno vozilo MP32M1. Razvijen od strane ruske državne kompanije Roselektronike, zemaljski segment može istovremeno da kontroliše do četiri letelice.

U režimu daljinskog upravljanja, operater na mobilnom zemaljskom segmentu šalje komandne i kontrolne podatke dronu preko digitalne veze za prenos podataka.

Orlan-10 pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem, koji pokreće propeler sa dve lopatice montiran u nosu.

 

Bespilotna letelica može da prenosi telemetrijske podatke u prečniku između 120 km i 600 kilometara od lansirne stanice i može da izdrži u letu oko 18 sati. Njegova krstareća brzina je 110 kilometara na čas, maksimalna brzina 150.

Orlan 10 može da leti na maksimalnoj visini od 5 kilometara u svim vremenskim uslovima na teškim terenima. Može da izdrži brzinu vetra od 10 m/s i radi na temperaturama u rasponu od -30 do 40 stepeni Celzijusa.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin