MOJI ZETOVI SU PRAVI GUBITNICI, TRAŽE OD MENE DA IM POMAŽEM: Ne želim čuvati unučad, hoću da uživam u životu!

Čuvanje unučadi u penziji jedan je od najlepših zadataka. Međutim, mnoge bake i deke ne žele da imaju obavezu prema unučadima, jer im je previše naporno.

Upravo to je shvatila i jedna čitateljka Newsweeka, koja kaže da jednostavno više ne želi da pomaže svojoj deci da odgajaju unuke. Zato što su ona i njen muž dali previše, mnogo više nego što je trebalo.

“Mi smo penzioneri. On će u septembru napuniti 66 godina, a ja sam u junu napunila 64 godine i čuvam decu od svoje 42. godine! Nemojte me pogrešno shvatiti, ja volim svoje unuke, ali zaista je dovoljno. Moj muž misli da treba da pomognemo jer smo u penziji, ali ja se ne slažem.”

žena, Baka, Domaćica, Srpkinja
foto: Shutterstock
Kako je objasnila, njen suprug i ona imaju dve odrasle ćerke koje imaju prevelika očekivanja od baka-servisa.

“Stariji ima troje dece od 9, 18 i 21 godinu. Pomogli smo u podizanju 21-godišnjakinje, što je mnogo opteretilo naš brak zbog njenog užasnog ponašanja. Moj muž je rekao da će vremenom biti bolje. Ali ona je zatrudnela sa 16 godina, pa pomažemo i oko tog deteta, našeg praunuka. Ono što je previše je previše. Odgojili smo i unuka koji je živeo sa nama od osnovne škole. Sada je završio srednju školu i ove jeseni upisuje fakultet. Žrtvovali smo svoje strpljenje, energiju i novac”, kaže ova baka.

“Ljuta sam i iznervirana”

“Naša mlađa ćerka, koja je nedavno rodila svoje drugo dete, smatra da treba da pomognemo u čuvanju njene dece, jer smo pomogli deci starije ćerke. U pravu je, ali ja više nisam mlada, nemam ni energije ni strpljenja. Naše ćerke nisu udate, njihovi partneri ne zarađuju dovoljno i, ako mene pitate, pravi su gubitnici. I uvek sam ljuta i iznervirana, a posebno poludim kada mi muž kaže da je naš posao da pomognemo u podizanju ove dece”, kaže ova ljuta baka, pitajući se kako da razreši životnu dramu u kojoj se našla.

Na ove jasne poruke odgovorila je bračna terapeutkinja dr Džini Bertoli.

“Apsolutno ste u pravu. Jasno vam je šta želite, a šta ne želite. I sasvim vam je jasno kako do tamo. Jasnoća je divna, čak i kada je bolna. Neznanje i razmišljanje su najgore! Nalazite se u životnoj fazi u kojoj želite slobodu koju su vam doneli vaši izbori, umesto da morate da snosite posledice nečijih izbora, čak i ako su to vaša deca. Što je još važnije, u vašem pismu vidim snažnu želju da uživate u životu. Osećam vašu čežnju da budete oslobođeni dodatnih odgovornosti koje vaša deca olako stavljaju na vaša ramena.”

‘ĆERKE NIKAD NEMAJU VREMENA, NE OBIĐU ME PO TRI MESECA, NE USUDIM SE DA IH POZOVEM’ Ispovest ostavljene majke kida dušu
“Ako suprug želi, neka čuva”

“Sedite i mirno objasnite svom mužu šta možete, a šta ne možete da uradite u vezi sa svojim unucima. Objasniti zašto. Onda budite veoma precizni. Odredite koliko puta mesečno ćete čuvati decu i koliko dugo. Budite fer prema svojoj mlađoj ćerki, jer ona nije prekršila nikakve granice. Mirno se fokusirajte na rešenja koja odgovaraju i vama i vašem mužu.”

“Cenite svaki njegov kompromis, a ako vam to nije dovoljno, neka snosi posledice svoje odluke. Nastavite da živite kako želite. Hoće li biti lako? Neće! Ali ako želite promenu, a reči ne funkcionišu – preostaju vam samo dela. Kada završite vreme koje ste posvetili čuvanju unučadi, napustite kuću, budite nedostupni, a mužu pustite da bude deda uslužni, ako želi”, piše ovaj terapeut i dodaje:

“Da, znam da je ekstremno. Kada tražimo promenu, često moramo da budemo promena. Ali nemojte odustati od njega, trebaće mu neko vreme da to shvati. Jer unuci su blagoslov – dok nisu”.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin