Mnogo sam ZABRINUT! Bil Gejts UPOZORIO ceo svet: Tvrdi da nam sledi OVO

Multimilijarder Bil Gejts je u intervjuu za Si-En-En izjavio da je mnogo zabrinut zbog ekonomskog stanja u celom svetu.

Ocenio je da sledi period usporavanja ekonomskog razvoja.

Ovo je izjavio odgovarajući na pitanje kako očekuje da će napad Rusije na Ukrajinu uticati na globalnu ekonomiju u sledećih nekoliko godina, prenosi Klix.

– To se dešava na vrhuncu pandemije tokom koje su dugovi država već veoma visoki i kada postoji problemi u lancu snabdevanja. Izgledno je da će ubrzanje inflacije, koja već postoji u bogatim državama, i rast kamatnih stopa rezultirati usporavanjem ekonomije – kazao je.

Gejts je naglasio da postoje argumenti koji ga mnogo brinu.

Američko Ministarstvo finansija i centralne banke zemalja širom sveta su povisile kamatne stope kako bi ublažile inflaciju. Pojedini smatraju da je rast kamatnih stopa prebrz, te da to može uzrokovati recesiju.

Banke sa Vol strita nemaju isto mišljenje o tome koliko će ekonomija biti ozbiljno pogođena inflacijom te da postoje ozbiljni pokazatelji da je inflacija već na vrhuncu, prenosi Biznis insajder.

Nurijel Rubini, poznatiji i kao Dr. Propast zbog uspešnog predviđanja krize 2008. godine, je u više navrata ove godine istakao da svetu preti stagfalciona kriza nalik onoj 1970.-ih.

Kako je on naveo u jednom svom članku ovog leta: “Ostavljeni smo sa najgorim i iz krize sedamdesetih i krizom posle 2007. godine. Pokazatelji duga su mnogo veći nego 1970-ih, a kombinacija labavih ekonomskih politika i negativnih šokova u ponudi će pre podstaći inflaciju, tako stvarajući uslove za “majku stagflacionih dužničkih kriza” u narednih nekoliko godina”.

Kako je Rubini pisao o scenariju “stagflacija” , “inflaciju bi nastavile da hrane labave monetarne, kreditne i fiskalne politike. Centralne banke, uhvaćene u klopku duga, zbog visokog odnosa javnog i privatnog duga, mučile bi se da normalizuju inflaciju, a da ne dovedu do kraha finansijskog tržišta.”

– Štaviše, srednjoročni šokovi u snabdevanju bi dodatno usporili rast i podigli cene proizvodnje, te na taj način povisile inflatorni pritisak. Takve šokove može da proizvede deglobalizacija, rast protekcionizma, balkanizacija globalnih lanaca snabdevanja, sve veća prosečna starost u razvijenim zemljama, razdor Kine i Amerike, efekti klimatskih promena, pandemija, sajberratovi i reakcije na rastuću nejednakost, napisao je Rubini tada.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin