Mislili su da ima grip: ZBOG JEDNE BUHE OSTAO BEZ OBJE RUKE I STOPALA

Mislili su da ima grip: ZBOG JEDNE BUHE OSTAO BEZ OBJE RUKE I STOPALA

 

 

Jedan ujed buhe koštao je Majkla Kolfoha (35) iz Teksasa obje ruke i dijela stopala, tvrde članovi njegove porodice.

Majkl je prošlog mjeseca prebačen u hitnu pomoć u San Antoniju pošto je izgubio osjećaj u nožnim prstima i patio od simptoma za koje je njegova porodica u početku vjerovala da ukazuju na grip, piše NYpost.

Ubrzo nakon toga, Majkl je doživio septički šok i hitno je prebačen na intenzivnu njegu.

U roku od 24 sata, Kolhof je stavljen na respirator, dijalizu, antibiotike, vazopresore i brojne lijekove koji će ga održati u životu, jer su njegovi organi počeli ubrzano da otkazuju.

„Rečeno mi je da do 20. juna pozovem užu porodicu da dođu iz svih dijelova zemlje da se pozdrave sa njim – napisala je njegova majka Džejlin Hardavej.

Kolhofov brat Greg izjavio je da je čitava porodica bila zabrinuta da će Majkl preminuti.

Bilo je potrebno još 11 dana intenzivne medicinske pomoći, ali Majkl se čudom izvukao i 1. jula je skinut sa respiratora i sedativa, ali ne bez teških fizičkih posljedica.

Dobio je takozvanu suhu ganrenu ruku i stopala kao posljedicu liječenja vazopresorima, odnosno jednog od mnogih lijekova koji su mu ujedno i spasili život.

„Bio je žrtva teškog i traumatičnog ujeda jedne jedine buhe – kaže njegova majka.

Ljekari su porodici rekli da je tip tipusa od kojeg je Majkl obolio izuzetna rijetkost u Sjedinjenim Američkim Državama.
Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, tifus koji se prenosi buhama javlja se u tropskim i suptropskim klimama širom svijeta, uključujući južnu Kaliforniju, Havaje i Teksas.

„Nelijčen tifus može da izazove tešku bolest i oštećenje jednog ili više organa, uključujući jetru, bubrege, srce, pluća i mozak – upozoravaju iz CDC-a.

Obično ljudi koje ugrizu zaražene buhe traže medicinsku pomoć nakon što pronađu otok ili osip oko mjesta ugriza, ali Greg je rekao da njegov brat nije osjetio nikakve simptome dok nije bilo prekasno.

Kolhofova gangrena nije mogla da bude liječena, pa su ljekari bili primorani da mu amputiraju obje šake do podlaktica, kao i polovinu stopala.

Prema riječima njegovog brata, Majkl živi u Hjustonu, a bio je u San Antoniju samo da bi pomogao u brizi o majci koja se oporavljala od operacije stopala. Porodica ima pse i mačke kao kućne ljubimce, piše Khou. Majklova porodica podijelila je ovu priču kako bi pomogla drugima da na vrijeme prepoznaju simptome i zatraže ljekarsku pomoć.(RBSM-RADIO)

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin