Mislili da je Radenko MRTAV, pa krenuli da ga bace u more: Onda začuli OVE REČI – čudo koje se prepričava

Morske dubine kraj grčkog ostrva Vido postale su večna kuća za hiljade srpskih vojnika koji, izmučeni bolešću i povlačenjem preko Albanije, nisu mogli dalje. Među potresnim pričama onih koji su život dali za slobodu otadžbine, sačuvana je i jedna posve neobična – o tome kako je jedan Radenko umakao smrti.

Naime, među mnogim leševima koje je trebalo sa Vida baciti u more bio je i Radenko Savić iz Knjaževca, inače pisar u štabu.

Kad su mu vezali kamenje i prišli da ga bace u more, vojnik Sanda ga je zapazio i bilo mu je čudno što pisar “nije zenuo” tj. što telo nije imalo otvorena usta. Ipak, kako se tih dana nagledao svakakvih strahota tome nije pridavao naročitu pažnju i nastavio je sa svojim tegobnim poslom.

A onda se desilo čudo! Kad je pao u ledenu vodu, Radenko se osvestio i povikao: “Gde sam ja ovo? Pomažite, braćo!”

Oni koji su ga maločas mrtvog bacilli u more, skočili su u vodu i izvuku ga, a Radenko ne samo da je preživeo nego je dočekao i oslobođenje zemlje i povratak u domovinu.

Radenko je posle rata završio za profesora i predavao je geografiju u Gimnaziji u Smederevu. Bio je vrlo strog i đaci su se u šali “raspitivali” za njegove spasioce. Kasnije se preselio u Sokobanju i svake godine pozivao na Ozren one koji su ga spasili iz “Plave grobnice”.

Poslednji spasilac je preminuo 1966. a begunac iz Jonskog mora 1916. se pridružio saborcima 1977. godine.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin