Markos mlađi ubedljiv na predsedničkim izborima: Sin pokojnog diktatora odneo POBEDU na Filipinima

Sin pokojnog filipinskog diktatora Ferdinanda Markosa, Ferdinand Markos mlađi izgleda da je ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima.

Prema nezvaničnim rezultatima, na osnovu 96 odsto prebrojanih glasova, Markos mlađi je osvojio više od 30,5 miliona glasova, preneo je AP.

Njegova rivalka i protivkandidatkinja, sadašnja potpredsednica Leni Robredo, koja se smatra šampionkom u domenu ljudskih prava i reformistkinjom, osvojila je 14,5 miliona glasova, a čini se da je bivši bokser, sportska zvezda Meni Pakjao treće pozicionirani kandidat sa 3,5 miliona osvojenih glasova.

Kandidatkinja Markosa Mlađeg za potpredsednicu Sara Duterte, ćerka odlazećeg lidera Rodriga Dutertea, ostvarila veoma dobar izborni rezultat.

Politički savez dece dvojice autoritarnih lidera predstavlja dobru kombinaciju za osvajanje vlasti na Filipinima, ali pojačava zabrinutost za stanje ljudskih prava.

Markos Mlađi i Sara Duterte izbegavali su sporna pitanja tokom svoje kampanje i čvrsto su se držali narativa o nacionalnom jedinstvu, iako su godine koje su njihovi očevi proveli na vlasti obeležile neke od najturbulentnijih podela u istoriji te zemlje.

Markos Mlađi nije proglasio pobedu, ali se noćas zahvalio svojim priostalicama i pozvao ih da ostanu na oprezu dok se prebrojavanje glasova ne završi.

Ni Robredova nije priznala poraz, ali je potvrdila veliko vođstvo Markosa mlađeg u nezvaničnom prebrojavanju. Ipak, ona je svojim pristalicama poručila da se borba za reforme i demokratiju neće završiti ovim izborima.

Otac Markosa Mlađeg vladao je na Filipinima vise od 20 godina kao diktator i on i njegova supruga Imelda Markos tretirali su državnu ekonomiju kao da je njihova ušteđevina.

Bračni par Markos je 25. februara 1986. godine svrgnut s vlasti i prisiljen da pobegne iz zemlje.

Nastanili su se na Havajima, gde je Markos umro 1989. godine.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin