Najmlađi je PILOT u istoriji bosanske avijacije: PRELIJEPOJ MARIJI SAMO JE NEBO GRANICA

Najmlađi je pilot u istoriji bosanske avijacije: PRELIJEPOJ MARIJI SAMO JE NEBO GRANICA

 

Marija Nović iz Dervente je prije nekoliko dana proslavila punoljetstvo. Ona je sa 17 godina postala najmlađi pilot generalne avijacije u Bosni i Hercegovini. Prvi planovi na Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu bili su vezani za kontrolu leta, ipak, sa nepunih 17 godina kreće na obuku za pilota.

Samo jedan let bio je dovoljan da ova mlada djevojka shvati da je njena budućnost pilotska kabina. Sebe vidi na mjestu Airbus aviona i obuku će nastaviti za pilota putničkih aviona.

 

“Moje interesovanje za avijacijaciju se pojavilo sa 14 godina, kada sam odlučila da upišem Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu. Upisala sam smjer tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje. Moji prvi planovi i želje su bili vezani samo za kontrolu leta.

 

Nakon završene prve godine i postignutog uspjeha otvorila se mogućnost da u mojoj školi pohađam paralelo sa nastavom i teorijski dio nastave za PPL pilota. Položila sam 9 ispita u Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo u Beogradu sa svojih nepunih 17 godina i stekla pravo da pohađam praktičnu obuku – kaže Marija za magazin Faktor

 

Objašnjava da je u toku raspusta (tri mjeseca) živjela na aerodromu u Subotici i pohađala praktičnu obuku.

 

“Kada sam došla na obuku smatrala sam da je to dobro kako bih jednog dana bolje obavljala posao kontrole leta i da bih bolje razumjela pilote koji su na drugoj strani veze. Međutim prvim letom prema jugu Srbije kada sam kontaktirala kontrolni toranj Beograd moji planovi su se promijenili.

 

Shvatila sam da je upravo pilotska profesija ona kojom zelim da se bavim i da je obavljam sa ljubavlju. To su naravno prepoznali i instuktori a naročito moj instruktor Arpad Dudaš koji nije krio svoje mišljenje o mom talentu i osjećaju za letenje. Tako da je nakon mjesec dana obuke uslijedilo i prvo “laširanje”-prvi samostalni let bez instruktora.

 

Do sada je ostvarila 50 sati leta, a u narednoj godini planira da napravi 150 sati letenja.

 

“Takođe planiram upisati i dalje školovanje na Vazduhoplovnoj akademiji – Visoka škola za strukovne studije – smjer kontrola leta. Tako da do svoje 21. godine kada je to i zakonom dozvoljeno mogu početi da radim kao pilot komercijalnih letova.

 

Na pitanje “Da li je za nju zaista samo nebo granica” Marija odgovara:

 

“Može se tako reći, mada sa jedne strane je to posebna sloboda i zadovoljstvo a sa druge puno ograničenja, odgovornosti i savjesnosti. (RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin