MAMA IVANA SE PORODILA U JAPANU CARSKIM REZOM: Morala sam sama da perem posuđe i veš u bolnici – dete ne donose na podoj

Ivana Duić Urushibata, Hrvatica koja sa suprugom Japancem živi u gradu Kyotu, opisala je svoje iskustvo porođaja u toj zemlji. Ivana je u novembru 2022. na svet donijela sina i to u 42. nedelji trudnoće. Kako je opisala za portal supermame.hr nije se otvarala, a beba se nije spuštala lekari su se odlučili na indukovani porođaj. Budući da ni to nije donelo rezultate, imala je dvije opcije: ponoviti sve ili odabrati carski rez. Odabrala je carski rez.

<
“U bolnici se nakon porođaja u Japanu ostaje 7 dana. Iako sam ovo smatrala odličnim jer par dana odmora i sna u bolnici nije loša ideja, uz pomoć i savjte oko dojenja, moram priznati da bi odabrala otići kući nakon carskogreza, jer 24 sata nakon porođaja i ustajanja iz kreveta, morala sam sama prati svoje posuđe, svoj veš i hodati na drugi kraj odeljenja kako bi dojila. Nimalo lepo iskustvo nakon tako ozbiljne stvari kao što je carski rez.

Osoblje je bilo tu samo da proverava moje stanje. I neka mi oproste žene koje su rodile vaginalno, ali pomalo sam ih mrzela gledajući ih kako se dižu iz kreveta, poskakuju okolo, uživaju u svojoj nedelji “odmora”, maženja i upoznavanja bebe. Dok je meni trebalo nekoliko minuta da se dignem, pritom mi se često vrtelo ili povraćalo, bolovi dok se trudim bezuspešno da se uspravim, injekcije u stomak nekoliko puta na dan, neprijatno pregledavanje rane od 17cm, strepnja od mnoštva komplikacija koje carski rez donosi i dojenje u položaju gde beba leži na toj svežoj rani. Ponavljam, oprostite mi na ovoj izjavi, porođaj je težak kojim god putem krene. Svega ovoga sjećam se sada kada pogledam unazad, ali u tom trenutku niko i ništa drugo osim moje bebe nije bilo važno.

Rodila sam 3 985g čudo! Zaboravila sam Foleya, epiduralnu, rezove, vriskove, ultrazvuke, lokve krvi u kojima sam se budila i teške prve dane dojenja – baš kao i svaka mama”, opisala je za portal supermame.hr i dodala kako je anestezija tokom porođaja u Aziji manje zastupljena u odnosu na Evropu ili SAD.

Porođaj se smatra prirodnim fiziološkim procesom, ne patologijom. Većina žena se odlučuje na prirodne metode ublažavanja bola kao što su pravilno disanje, relaksacija, masaža, yoga i briga o svom zdravstvenom stanju i snazi tokom trudnoće pre porođaja.

U Japanu je konvencionalna medicina bazirana na nauci povezana sa tradicionalnom medicinom i oboje je pod zdravstvenim osiguranjem prema podacima Svetske federacije anestezioloških društava broj anesteziologa u Japanu je trećina broja većine drugih OECD zemalja.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin