LIJEK protiv opekotina i rana – SNAŽNO DJELJUJE

Ako se pravilno koriste, ove lekovite trave su potpuno bezbedne pa pacijent, zbog manjih povreda, ne mora da odlazi lekaru.

Obično su to hajdučka trava, petrovac, neven, brestova kora, bosiljak, beli i crni luk. Evo još jedne veoma bitne biljke koju od srca preporučujemo.

Krin (Lilium candidum) ili beli ljiljan, potiče iz Sredozemlja i raste do visine 100-140 cm. Cvet mu je levkast, prilično krupan i postavljen je vodoravno na stabljici na kojoj u sredini sezone tačnije u junu i julu bude otvoreno čak do 30 krunica. Ima veoma karakterističan beo cvet, širokih i dugih latica i žuti tučak sa prašnicima. Ponekad se na njima nalaze i svetlo roze tačke.

Spada u veoma dekorativno i omiljeno cveće. Neki delovi cveta beli ljiljan imaju lekovito dejstvo, kao što su list, cvet i lukovica. Bogat je vitaminom C, taninom, etrskim uljem. A lukovica pored toga sadrži i holin, fitosterol i gorke materije.

Ljiljan ili krin kao lek koristi se za:

– protiv bolova prouzrokovanih čirevima
– kao ulje za opekotine i promrzline
– kod upale uha i nosa

Recept  za ispiranje rana i posekotina

U posudu stavite oko 20 usitnjenijih cvetova krina i dodate oko 1 litar komovice. Zatvorite i posle tri dana procedite. Dobijenu tečnost koristite. A možete da je i utrljavate u bolne vene dva puta dnevno ako odstoji nekih 10 dana.

Recept protiv opekotina

Ako 50 cvetova ljiljana stavite u čistu i suvu teglu i prelijte litrom maslinovog ili bademovog ulja, povežete dvostrukim slojem gaze i pokrijete tacnom, nakon dvadeset dana dobićete izvanredno mirisno ulje koje je čudesan lek protiv opekotina, ali i za negu lica i tela.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin