Lepa Marija izigrala NATO: Oficiri koje je ZAVELA nisu znali da radi za Putina, onda je šokirala objavom

Tim istražitelja tvrdi da je razotkrio skrivenog špijuna iz ruske vojne obaveštajne agencije (GRU) koji je proveo deceniju predstavljajući se kao latinoamerički (peruanski) dizajner nakita i zabavljao se sa osobljem NATO-a sa sedištem u Napulju. Istražitelji navode da se žena zove Marija Adela Kufeld Rivera.

Rivera je bila ono što obaveštajna zajednica naziva “ilegalac”, tajni agent obučen da se predstavlja kao stranac. Moskovske obaveštajne agencije su koristile ilegalce još od ranog sovjetskog perioda. Ponekad ostaju da žive u svojim lažnim identitetima decenijama. Predstavljajući se kao “Rivera“, ona se kretala između Rima, Malte i Pariza, da bi se na kraju nastanila u Napulju, domu Savezničke komande združenih snaga NATO-a tokom 2013. godine. Otvorila je butik nakita pod nazivom “Serein” i vodila je aktivan društveni život.

Njeni poznanici su rekli da je preuzimanjem uloge sekretarice u napuljskom ogranku međunarodnog Lajons kluba uspela da se sprijatelji sa mnogim osobljem NATO-a.

Jedan službenik NATO-a rekao je istražiteljima da je imao kratku ljubavnu vezu sa “Riverom”. Kontraobaveštajnim agencijama je bilo izuzetno teško da pronađu ilegalce, ali u svetu biometrijskih podataka, softvera za prepoznavanje lica i mogućnosti istrage otvorenog koda, Rusiji je, prema rečima stručnjaka, postalo teže da zadrži svoje ilegalce “ispod radara”.

Hristo Grozev, generalni direktor i glavni istražitelj “Bellingcat-a”, rekao je u intervjuu da je prvi pronašao trag mogućeg GRU-a kada je gledao procurelu bazu podataka o graničnim prelazima koju su evidentirali beloruski graničari i dali grupi hakera u opoziciji Belorusije. Grozev je tražio brojeve ruskih pasoša u rasponima za koje je poznato da su ih koristili operativci GRU-a i pronašao je brojna poklapanja. Većina je imala ruska imena, ali se jedno izdvajalo: Marija Adela Kufeld Rivera.

 

Takođe je otkrio da je “Rivera” 15. septembra 2018. kupila kartu od Napulja do Moskve. Prethodnog dana, “Bellingcat” i njegov ruski istražni partner, “Insajder”, objavili su članak o dvojici navodnih trovača iz Solsberija koji su putovali pod prikrivenim identitetima Ruslana Boširova i Aleksandra Petrova, navodeći nepravilnosti u podacima o njihovim pasošima što sugeriše da su imali veze sa bezbednosnim službama. Čini se da su “Riveru“ povukli njeni šefovi, koji su se plašili da bi drugi operativci sa sličnim brojevima pasoša mogli biti kompromitovani.

Dva meseca nakon njenog iznenadnog odlaska iz Napulja, objavila je status na Fejsbuku na italijanskom, očigledno kao način da objasni svoj nestanak i ćutanje.

– Istina je koju konačno moram da otkrijem… Kosa sada raste posle hemoterapije, veoma kratka, ali je tu. Sve mi nedostaje, ali pokušavam da dišem – napisala je ona u misterioznoj objavi.

Neki ilegalci GRU-a putuju u inostranstvo samo radi brzih, kratkoročnih misija i redovno menjaju identitet, dok drugi poput “Rivere“ provode godine živeći pod istim identitetom.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin