KUSTURICA JE MAJU OSTAVIO SA REČIMA DA IMA DRUGU: Kada se predomislio i poželeo da mu se vrati, ona nije bila ista žena

O supruzi Emira Kusturice postoje ograničene informacije, osim što nosi ime Maja i što već četiri decenije živi u skladnom braku s poznatim scenaristom i rediteljem. Iz ovog braka imaju dvoje dece – sina Stribora i ćerku Dunju.

Maja se retko pojavljuje u javnosti. Prisutnost javnosti bila je primetna samo nekoliko puta, uglavnom na posebnim događajima u kojima je pratila svog supruga.

Emir Kusturica
foto: Profimedia/editorial images

Emir Kusturica retko deli detalje o svom privatnom životu, međutim, na nedavnom događaju pod nazivom “Otvoreni svet” na Zlatiboru, koji je okupio studente, otkrio je nekoliko do tada nepoznatih aspekata svog ličnog života. Tokom tog događaja, otkrio je kako se zaljubio u Maju, koja je tada bila smatrana jednom od najlepših devojaka u Sarajevu.

Zabavljali smo se neko vreme i pre nego što sam otišao na studije u Prag, odlučio sam da prekinemo. Smislio sam neku priču i čak joj rekao da imam drugu devojku. Tužna, otišla je suznih očiju. Posle toga, spakovao sam svoje stvari i otputovao u Prag”, započeo je Kusturica svoju priču.

Kao ilustracija činjenice da život ponekad piše najneobičnije priče, nakon nekoliko meseci u Pragu, slučajno se sreo sa sarajevskim prijateljem koji ga je obavestio da se oko Maje okupljaju mnogi udvarači, i da bi mogao ostati bez nje.

Emir Kusturica
foto: Profimedia/editorial images

– Jednu noć pred kraj prve godine u Pragu srećem šanera Peru koji me izvodi na večeru i priča mi kako ću izgubiti Maju. Baš sutradan nama studentima prikazivao se najbolji film svih vremena, Felinijev “Amakrod”, i ja sam bio u dilemi – da li da ostanem i gledam film ili da odem u Sarajevo? Ujutru sam uhvatio voz i preko Horgoša, Beograda i Zagreba uveče stigao u Sarajevo – ispričao je Emir, ali tada nije uspeo da vidi Maju.

– Posle 2 dana u Sarajevu vraćam se u Prag i na fakultetu me zatiče obaveštenje: “Zbog ogromnog interesovanja “Amakord” se prikazuje još jednom. Odem u projekcionu salu, sednem u prvi red i zaspim već posle prve scene. Svi su me gledali s podozrenjem – prisetio se Kusturica.

Emir Kusturica
foto: Profimedia/editorial images

Narednog vikenda se ponovo uputio za Sarajevo međutim tamo je saznao da je Maja na Jahorini, ali to ga nije sprečilo da ode da je potraži.

– U međuvremenu sam se čuo sa šanerom Perom koji mi govori da Maja ima drugog momka i ja opet odem put Sarajeva, gde saznajem da se zabavlja sa sinom Bebe Selimović. Uzeo sam auto od oca i sa nekoliko drugova otišao na Jahorinu, ali Maju nisam video. Ponovo se preko Zagreba, Beograda i Horgoša vraćam u Prag, gde na oglasnoj tabli zatičem obaveštenje: “Zbog ogromnog, ogromnog interesovanja “Amakord” se prikazuje još jednom”. Ponovo odlazim u bioskop i opet zaspim posle prve scene. Kolege su me gledale kao da nisam normalan – rekao je Emir.

Sledećeg vikenda Kusturica je opet seo u voz za Sarajevo u nadi da će ovaj put imati više uspeha.

Emir Kusturica
foto: Profimedia

– U vozu sam bio sa nekim Bugarima, ošugao sam se od glave do pete i nakon što me je majka izmazala nekom mašću odlazim da tražim Maju, ali opet je nisam video. Tad sam saznao da se i dalje zabavlja sa sinom Bebe Selimović. Po povratku u Prag dočekuje me novo obaveštenje: “Zbog nezapamćenog interesovanja Felinijev “Amakord” se prikazuje još jednom“. Ja opet odem u bioskop i, naravno, zaspim posle prve scene. Pojedine moje kolege Poljaci nisu hteli sa mnom više da razgovaraju, zvali su me balkanski divljak jer nisam ispoštovao ostvarenje filmskog maga kao što je Felini – pričao je Kusta dok su ga studenti slušali bez daha.

Tek narednog leta je konačno uspeo da se ponovo vidi sa Majom.

– Seli smo da popijemo kafu i onda me je upitala: “Da li si čuo da je Felini napravio jedan divan film, da li si gledao “Amakord”?. Ja onako kao usput kažem: “Ma, ko nije?“. Te iste godine nas dvoje smo u sarajevskom bioskopu Romanija gledali Felinijev “Amakord”, a venčali smo se mesec dana kasnije. Šta sam hteo da vam kažem ovom pričom – čovek uvek treba da da prednost životu, a ne fikciji – zaključio je čuveni reditelj.

Emir Kusturica, Kustendorf
foto: Beta

Zanimljiv je podatak da su Maja i Emir Kusturica 2015. godine odlikovani medaljom pokrovitelja supružničke ljubavi i porodične sreće „Sveti Petar i Fevronija“, koja se dodeljuje bračnim parovima koji su zajedno najmanje 25 godina. Medalja i plaketa uručeni su im u „Ruskom domu“ u Beogradu, a dobili su ih na inicijativu stanovnika grada Muroma, koju je podržala Svetlana Medvedeva, supruga tadašnjeg predsednika Rusije.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/