Kurti hoće da dođe do SUKOBA i da optuži Srbiju! “Zato je krenuo sa pričom da je Vučić mali Putin”

Bivši predsednik Izvršnog veća AP KiM Zoran Anđelković u razgovoru za Objektiv kaže da je cilj predsednika privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija izazivanje sukoba i etničko čišćenje Srba. Za takvu akciju, dodaje Anđelković, ima podršku zemalja članica Kvinte, a posebno ističe ulogu Londona u kreiranju haosa.

– Zemlje Kvinte podržavaju Prištinu u svemu tome i to nije ništa novo za nas. London je na Balkanu stalni izvor nekih podsticaja sukoba, mir njima nikad nije odgovarao, setite se samo šta se dešavalo devedesetih – navodi Anđelković.

UZ SVESRDNU PODRŠKU KVINTE
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je građanima da je Priština odlučila da zabrani srpske lične karte i da nakon 30. septembra ukine važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana. Predsednik je istakao da će naš odgovor biti trezven, ali ubitačan i istinit, i pozvao Prištinu da tri puta razmisli pre nego što to uradi. Vučić je dodao da su sramnu odluku Prištine podržale i Velika Britanija, Nemačka, Sjedinjene Američke Države, Francuska i Italija.

– Ja ih molim, ne molim Kurtija, da li je lud ili ne, to me ne zanima, interesuje me to koliko mu diriguju. Ne interesuje mene on, dirigenti me zanimaju, i molim ih da svoju bahatost i aroganciju malo spuste, da poštuju prava onih koje su već ubijali i da im ne pada na pamet da to ponavljaju. A mi, bukvalno, nemamo više kud – kazao je Vučić.

PO SVAKU CENU
Anđelković ocenjuje da su zapadne sile, koje od početka guraju tzv. Kosovo ka nezavisnosti, sada rešile da podstaknu ubrzavanje tog procesa po svaku cenu. Specijalni izaslanik EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, koji je doneo poruke nakon kojih se predsednik Srbije Vučić obratio javnosti, samo radi svoj posao, dodaje Anđelković.

– Pritisci i odluke o pasošima, prelazima i slično nisu ništa novo, to je najavljivano već neko vreme, ali novo je to da je Lajčak čovek koji je otišao da razgovara o sprovođenju Briselskog sporazuma, jer on je izaslanik za to. On je tamo trebalo da razgovara o sprovođenju i implementaciji sporazuma o energetskim pitanjima, kao i tome što prošle nedelje nije verifikovan sporazum o nestalim licima, o čemu se već duže vreme polemiše – rekao je Anđelković.

Tema je bila, navodi Anđelković, i formiranje Zajednice srpskih opština, kako bi se pripremio sastanak na visokom nivou.

– Međutim, Kurtija to uopšte ne zanima. Kurtiju ne odgovara da sedne za sto, njemu je u interesu izazivanje haosa i etničko čišćenje Srba sa teritorije Kosova i Metohije – naglašava Anđelković.

Foto: ATA Images
AGRESIVNA RETORIKA
Bivši predsednik Izvršnog veća AP KiM prmećuje da smo, otkad su se intenzivirali sukobi u Ukrajini, svedoci pokušaja da se Srbija raznim provokacijama uvuče u sukobe.

– Zato je Aljbin Kurti krenuo sa pričom da je Srbija „mala Rusija”, a da je predsednik Aleksandar Vučić „mali Putin”. Očigledno je da bi Kurtiju odgovaralo da dođe do sukoba u ovom delu Balkana i da za njega bude optužena Srbija, kako bi on progurao svoje interese. Ta njegova namera je izražena od trenutka kada je Srbija u prvi plan stavila formiranje Zajednice srpskih opština i on to pokušava da zaustavi na svaki mogući način – ističe Anđelković.

„UMALO DA SE POBIJEMO”
Podsetio je i šta se dešavalo kada je Priština prethodni put pokušala da zaustavi prelazak vozilima i pristupila skidanju tablica Srbima sa Kosova.

– To je dovelo do teškog incidenta, bilo je na ivici sukoba. ROSU je upala, usledile su blokade puteva kamionima, pa sklanjanje blokada, i tada je potpisan sporazum o tome kako se reaguje u takvim situacijama. Međutim, Kurti gazi svaki princip. On zna da bi takav novi pokušaj upada ROSU ili skidanja tablica izazvao Srbe da reaguju nezavisno od toga šta Beograd misli i to bi neminovno bio uvod u sukobe – kaže Anđelković.

Prisetio se i susreta sa britanskim političarem Pedijem Ešdaunom, koji simbolički pokazuje kakav pristup London ima prema Srbiji.

– Imao sam jednu situaciju sa Pedijem Ešdaunom, kada smo se posvađali, umalo da se pobijemo. Imao je neobjašnjivo drsko ponašanje, govorio je – ako ne uradite šta kažem, trpećete posledice… Nizao je pretnju za pretnjom. Tako se oni ponašaju, agresivno – zaključuje Anđelković.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin