Kriza trese svet: Milioni Britanaca se odrekli MESA i RIBE zbog naglog rasta cena

Milioni britanskih porodica primorani su da eliminišu meso i ribu iz svoje ishrane usred naglog rasta cena hrane, piše Dejli mejl.

U protekla tri meseca prodaja svih vrsta mesa, ribe i živine smanjena je u odnosu na isti period prošle godine. Prodaja junećeg mesa pala je za 13,7%, svinjetine za 10,6%, jagnjetine za 23,7% i ribe za 11,6%, prema podacima kompanije za istraživanje tržišta Kantar.

Sada Britanci traže jeftinije izvore proteina, prelazeći sa skupih mesnih peciva na jeftinije pileće meso.

Istovremeno, publikacija naglašava da vegani i vegetarijanci na hranu troše znatno više od prosečnog stanovnika zemlje.

Posle početka specijalne vojne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju. Pozivi na napuštanje ruskih energenata postali su sve glasniji. Poremećaj lanaca snabdevanja doveo je do povećanja cena goriva, struje i hrane u Evropi i SAD. U Velikoj Britaniji, rastući troškovi života pogodili su milione domaćinstava.

Prema podacima britanskog Biroa za nacionalnu statistiku, godišnja inflacija u zemlji u aprilu je dostigla rekordan nivo od marta 1982. godine – 9% naspram 7% mesec dana ranije. Potrošačke cene su porasle 2,5% u aprilu nakon rasta od 1,1% u martu. U maju je godišnja inflacija u Velikoj Britaniji dostigla rekordnih 9,1% od 1982.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin