Korona ponovo pokazala ZUBE: U kovid bolnici TRI puta više pacijenata sa srednje TEŠKOM kliničkom slikom

Naša sagovornica bez dlake na jeziku konstatuje da je mnogo pacijenta stiglo iz nekovid bolnica, što je poražavajuće

 

Broj novoobolelih od koronavirusa u Srbiji, kao i u ostatku Evrope, ponovo raste, a stručnjaci navode da je najmanje dvostruko više zaraženih od broja potvrđenih slučajeva.

 

Da je korona ponovo pokazala zube, najbolje zna dr Tanja Adžić, direktorka kovid bolnice u Batajnici, koja za Objektiv navodi da se ova bolnica poslednjih dana ubrzano puni.

 

– Trenutno se kod nas leči 105 bolesnika, od toga na intenzivnoj nezi 12, a među njima je i šest intubiranih. Broj hospitalizovanih u bolnici u Batajnici povećao se tri puta u odnosu na pre dve nedelje. Bolesnici su najčešće sa srednje teškom kliničkom slikom – navodi dr Adžić.

 

OTКRIVENO GDE SE PACIJENTI ZARAŽAVAJU

Naša sagovornica bez dlake na jeziku konstatuje da je mnogo pacijenta stiglo iz nekovid bolnica, što je poražavajuće.

 

– Tamo su se zarazili, da li zbog osoblja ili zbog poseta. Obeshrabruje podatak da se u nekovid bolnicama ne nose maske, što je svakako dovelo do porasta broja hospitalizovanih u Batajnici. Daleko je manji broj hospitalizovanih iz prijemno-trijažnih centara i kovid ambulanti, jer su ti ljudi uglavnom dobro i pravovremeno zbrinuti – kaže dr Adžić.

 

Ona ističe da građani moraju imati na umu da epidemija nije završena i da još uvek nije vreme da potpuno odložimo maske.

 

– U narednom periodu akcenat mora biti na nošenju maski u zatvorenim prostorijama, pogotovo u bolnicama, a moraju se i zabraniti posete, jer moramo preuzeti kontrolu u nastupajućem periodu

 

TEК SLEDI ZARAŽAVANJE

 

Da će korona brojevi u narednom periodu rasti, objašnjava i epidemiolog dr Branislav Tiodorović. Кako kaže, novi soj koronavirusa – kentaur, preko Velike Britanije je definitivno došao u Evropu.

 

– Imaćemo, verovatno tokom jula i avgusta, porast i plato koji neće biti baš mali, možda 2.000 dnevnog potvrđivanja pozitivnosti. To je već zapaženo u SAD, približava se na nekom nivou platou u nekoj od evropskih zemalja. Moramo biti oprezni i vrlo ozbiljni – kaže dr Tiodorović.

 

Ipak, on napominje da trenutno dominantni sojevi u najviše slučajeva izazivaju blažu kliničku sliku.

 

– Retke su teške komplikacije i pre svega se odnose na teške hronične bolesnike i na nevakcinisane. Кada pogledamo podatke koje imamo svake večeri, broj pregleda je u porastu – kaže Tiodorović.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin