Connect with us

Vijesti

KOMUNALCI SPREMILI ogromne KAZNE: Ukoliko prekršite pravila u zgradi ili kafiću skupo ćete platiti!

Published

on

Buka je pojava koja svakodnevno muči ljude i jedan od uzroka oštećenja zdravlja, naročito kod građana koji žive u gusto naseljenim gradovima.

Grad Beograd je prepoznao ovaj problem i doneo predlog za Nacrt zakona o buci, za koji javna rasprava traje do 23. juna, a nakon toga će zakon biti usvojen u Vladi i upućen Skupštini, a stupiće na snagu već na jesen, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

– Komunalna milicija će meračima buke na licu mesta meriti buku i ukoliko se utvrdi da je nivo buke viši od dozvoljenog, prvo će upozoriti i zatražiti da se buka prekine. Ukoliko se nastavi s tim, komunalni milicajac će moći na licu mesta da naplati mandatnu kaznu od 150.000 dinara. Takođe, moći će da zatvore objekat privremeno ili na duži vremenski period, ili da oduzmu sredstvo sa kog se emituje buka – objasnio je Vesić i dodao da je već razgovarano sa zvaničnicima Ljubljane, Beča i još nekoliko gradova koji imaju merače buke. On navodi da je prošle godine Sekretarijat za životnu sredinu uradio akustično zoniranje Beograda i da su utvrđeni izvori buke u prestonici:

Buka ne dolazi samo iz ugostiteljskih objekata već i sa auto-puteva, iz firmi… Zakonom ćemo moći da kažnjavamo ne samo ugostitelje već i druge koji emituju buku. Ako “Putevi Srbije”, koji upravljaju auto-putevima, ne postave zaštitne ograde, dobiće kaznu. Firma koja emituje buku će takođe biti kažnjena.

Vesić najavio nove propise i uredbe

Čika Ljubina, Goran Vesić
foto: Emilija Jovanović

Vesić je najavio i da ćemo do kraja godine imati iste propise za paru i miris, a to znači da ne može da se otvore ugostiteljski objekti u stambenoj zgradi koji nemaju odvode za miris i paru:

– Već na sledećoj sednici Skupštine ćemo u stambenim zgradama zabraniti ćumur, te vrste kuhinja, drvo, ugalj i takve ugostiteljske objekte. Već smo zabranili da fast fud restorani mogu da rade 24 sata u stambenim zgradama, a sada ćemo se na isti način pozabaviti parom i mirisima.

Irena Vujović
foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, rekla je da će tokom javne rasprave stići sve sugestije i kvalitetni predlozi kako bi se unapredio tekst zakona pre usvajanja:

– Na predlog Grada Beograda, u Nacrt zakona uneta su i dva člana koja se odnose na merenje buke iz ugostiteljskih objekata, a u skladu s predlogom, ta nadležnost će biti poverena i komunalnoj miliciji u lokalnim samoupravama.

Zahvaljujem Gradu Beogradu što je dao kvalitetne inicijative, koje smo naravno uvažili. To će značiti i za druge velike gradove u Srbiji koji imaju slične probleme, naročito za centralna gradska jezgra, gde je problem buke najizraženiji. Efikasnije rešavanje problema buke doprineće kvalitetnijem životu naših građana.

Za 10 godina izgubili smo 15 miliona evra od splavova

Vesić kaže da je usvojen plan postavljanja splavova na plutajućim vodotokovima Save i Dunava: – Od 2011. godine ugostitelji ne plaćaju ni dinara gradu, a mi smo do 2011. imali 170 miliona dinara prihoda od splavova. Za deset godina smo izgubili 15 miliona evra, što je vrednost za sedam novih vrtića. Počećemo da naplaćujemo, oni će dobiti legalne priključke za vodu i struju, a određene su im obaveze kada je u pitanju zaštita od buke, koje će potpisati Građevinski i Mašinski fakultet. Moraće da postave zaštitu od buke da ne bi maltretirali ljude koji žive s druge strane reke.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Vijesti

Poznato STANJE povređenih u nesreći kod Leskovca: Dete (12) ZADRŽANO u bolnici

Published

on

Od 14 odraslih povređenih, muškarac (69) trenutno je u operacionoj sali

 

Profesor doktor Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora za hirurška pitanja, govorio je povodom tragedije koja se dogodila jutros na auto putu Leskovac-Niš, a u kojoj je jedna osoba poginula, dok je više od 20 povređeno.

 

– Pregledano je 16 povređenih u UKC Niš od čega dvoje dece starosti 12 i 8 godina. Prvo dete staro 12 godina nakon pregleda na Klinici za dečiju hirurgiju je zadržano na lečenju ali je stabilno. Drugo dete staro osam godina je nakon ukazane prve pomoći pušteno na kućno lečenje – rekao je Stanojević.

 

Od 14 odraslih povređenih, muškarac (69) trenutno je u operacionoj sali. Radi se o teškim povredama ruke. Druga osoba, žena stara 59 godina, zadržana je potpuno stabilnih parametara na klinici za ortopediju, kazao je doktor.

 

Stanojević je rekao da je je muškarac koji je u operacionoj sali zadobio teške telesne povrede.

 

– Operacija ide po planu, očekujemo da sve bude u redu. Druga osoba je potpuno stabilnih vitalnih parametara. Svi povređeni koji su poslati su primljeni. Kapaciteti KC Niš stoje na raspolaganju za sve dalje konsultacije i slanja iz okolnih centara kod nas – rekao je Stanojević.

 

– Preostalih 12 odraslih osoba nakon ukazane prve pomoći pušteno je na kućno lečenje – zaključio je dr Stanojević.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Vijesti

TUGA! Miloš se oprostio od supruge i sinova UBIJENIH na Cetinju: Hvala ti što si pokušala da ih spasiš

Published

on

Obdukcija je pokazala da je imao barem pet ulaznih rana

 

Miloš Martinović oprostio se dirljivom porukom od supruge Nataše i dvojice sinova koje je pomahnitali Vuk Borilović ubio na Cetinju.

 

– Hvala ti za sve što si uradila za Mašana i Marka. Pokušala si da ih spasiš od ološa koji vas je ubio ni krive ni dužne. Borila si se cijeloga života za njih i sada ste opet zajedno – piše u čitulji koju je objavio neutešni čovek.

 

– Đeco moja, vaše odrastanje će zauvijek ostati u mom sjećanju. Uvijek sa vama. Neka mi vas anđeli čuvaju – piše u čitulji koju su dali baba i deda nastradalih mališana.

 

Današnje novine pune su čitulja kojima se najbliži opraštaju od žrtava masakra.

 

Nataša Pejović Martinović i njeni sinovi biće sahranjeni danas na lokalnom groblju u Bajicama.

 

Samo sat kasnije na lokalnom groblju na Cetinju biće sahranjen njihov kum Milan Mitrović koji je krenuo da vidi šta se dešava u kući Martinovića. Goran Đurišić, ujak ubice Borilovića, koji je nastradao pokušavajući da obuzda pomahnitalog sestrića biće sahranjen na Gradcu. Tročlana porodica Drecun biće sahranjena u 16 časova u selu Ljubostinj.

 

Na Cetinju je jutros u 10 sati održana komemoracija tragično nastradalim sugrađanima u masakru koji se dogodio u petak. Komemoraciji su prisustvovali rodbina i prijatelji pobijenih Cetinjana, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Dritan Abazović, gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković…

 

Vuk Borilović, podsetimo, ubio je 10 sugrađana u petak, a ranio njih šest pre nego što je i sam ubijen. Pucnjava je prema navodima medija trajala duže od 45 minuta. Tokom krvave drame iz lovačke puške nasumično je pucao u podstanare, komšije, zatim ekipu Hitne medicinske pomoći i pripadnike policije koji su došli na messto pucnjave, ali i prolaznike.

 

Obdukcija je pokazala da je imao barem pet ulaznih rana, a balističari i patolozi će dati ocenu iz kojih oružja je Borilović pogođen i koje su rane bile smrtonosne.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Vijesti

Split pod vodom: Nezapamćeno NEVREME pogodilo Dalmaciju (VIDEO)

Published

on

Preko Jadrana se kreće visinski ciklon, a najveći dio padavina u ranim poslepodnevnim satima zahvatio je srednju Dalmaciju. Lokalno je palo više od 30 litara kiše po metru kvadratnom, a prva obilnija kiša ovog leta zahvatila je i Split, gde je u toku jako nevreme. Velike količine padavina za kratko vreme izazvale su bujične poplave u delu grada.

Pod vodom su delovi Poljičke, Ulica Ivana žlennog Zajca kod Medicinskog fakulteta, Šimićevo, a na pojedinim mestima vodostaj je i preko 30 centimetara.

– Celo jutro je padala slaba kiša, ali sada je stvarno počela da pada, pada kiša i grad i vetar nosi sve živo. Neprestano grmi –  rekao je čitalac 24sata.

Kako je saopštila automatska stanica splitske Prirodoslovne škole, već je do 14 sati palo 40 litara kiše po metru kvadratnom. Tako je za sat vremena palo više kiše od proseka za ceo avgust (38,6 mm).

– Bilo bi dobro da vozači izbegavaju Ulicu Ivana nadlengo Zajca i Poljičku od raskrsnice sa Brunom Bušićem do raskrsnice sa Dubrovačkom zbog velike količine vode na kolovozu – rekao je jedan čitatelj za Dalmacija Danas.

Split i okolinu u subotu oko 13 sati zadesila je jaka kiša i grmljavina, koja je poplavila kolovoze, što je mestimično otežalo saobraćaj, dok je vatrogascima stiglo stotinak poziva građana.

Većina poziva koje su uznemireni građani upućivali vatrogascima odnosila se na ispumpavanje liftovskih šahtova i podrumskih stanova, a u jednom slučaju su vatrogasci intervenisali na gašenju požara razvodne kutije koja se zapalila usled udara groma u sedmom spratu stambene zgrade, saznaje Hina u Županijskom vatrogasnom operativnom centru.

Prema rečima Rade Popadić iz udruženja Crometeo, koje okuplja hrvatske meteorologe amatere, subotnja kiša prekinula je višemesečnu sušu u dijelovima Dalmacije, a razlog je prolazak visinskog ciklona koji je svoje središte pomerio sa severa na južni Jadran.

Popadić je rekao da je prema podacima mreže meteoroloških stanica najviše kiše palo u splitskom okrugu Sućidar, gdje je izmereno čak 45 litara po metru kvadratnom, što je premašilo prosečnu količinu padavina za celi avgust.

Padavine nisu zaobišle ni ostale krajeve srednje Dalmacije, kiša je pala na Braču, Šolti i Visu, a obilnije padavine u delovima Dalmatinske Zagore.

Uz obilne padavine, ciklon je doneo i osetan pad temperature vazduha za 10 do 15 stepeni Celzijusovih u odnosu na juče. Ponegde je u Dalmatinskoj zagori izmereno samo 15 stepeni, dok je na Dinari u 15 časova izmereno samo osam stepeni.

– Kiša je ugasila požar koji je tamo bio aktivan – rekao je Popadić.

U Splitu su po pravilu bile poplavljene gradske ulice i putevi, gde su odvodi bili blokirani zbog prljavštine uz ivicu kolovoza, pa su ponegde vozači u automobilima plutali više nego što su vozili, dok su pešaci te puteve i ulice zaobilazili u široki luk.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

September 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala