Komemoracijom u Potočarima obeležava se 28. godišnjica od zločina u Srebrenici (VIDEO)

EU deli tugu i bol porodica i prijatelja žrtava i preživelih u Srebrenici, saopštili su zvaničnici EU

 

 

Evropski parlament je 2009. godine doneo Rezoluciju o Srebrenici, kojom je pozvao države članice EU i zemlje Zapadnog Balkana da obeležavaju 11. jul kao dan sećanja na zločin u Srebrenici

Komemoracijom nastradalim Bošnjacima, u Memorijalnom centru u Potočarima biće obeležena 28. godišnjica zločina u Srebrenici. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji poručili su da EU deli tugu i bol porodica i prijatelja žrtava i preživelih u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je sahranjena 6.721 žrtva.
Tradicionalni “Marš mira”, kojim se odaje počast srebreničkim žrtvama, održava se i ove godine.

Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj SFRJ i sudovi u BiH, Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili 47 osoba na više od 700 godina zatvora za, prema formulaciji Haškog tribunala, “genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine”.

Ratko Mladić je pred međunarodnim krivičnim sudom u Hagu pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, kao i nekadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Evropski parlament je 2009. godine doneo Rezoluciju o Srebrenici, kojom je pozvao države članice EU i zemlje Zapadnog Balkana da obeležavaju 11. jul kao dan sećanja na zločin u Srebrenici.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji poručili su povodom 28. godišnjice zločina u Srebrenici, da EU deli tugu i bol porodica i prijatelja žrtava i preživelih u Srebrenici.

Oni su u zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu EU, istakli da pomirenje može da se gradi samo na istini, miru i pravdi.

“Ne može da postoji tolerancija za poricanje genocida, istorijski revizionizam i veličanje ratnih zločina”, navodi se u saopštenju i ocenjuje da je pre 28. godina “napisana jedna od najmračnijih stranica evropske istorije”.

Dvojica zvaničnika su istakla da svi civilni i politički lideri u Bosni i Hercegovini imaju odgovornost da zajedno rade na izgradnji bolje budućnosti utemeljene na dijalogu i međusobnom razumevanju, “kako bi ojačali i branili mir, i ljudsko dostojanstvo na dobrobit svih generacija”.

Naglasili su da Evropa pamti svoju odgovornost i neuspeh da zaštiti, ali je naveo da će, danas “dok rat ponovo besni na evropskom kontinentu”, učiniti više kako bi odbranila mir i zaštitila život.

“Evropska unija ponovo ističe svoju posvećenost suverenosti, nezavisnosti i teritorijalnoj celovitosti Bosne i Hercegovine. Kao zemlje kandidata, budućnost BiH leži u Evropskoj uniji”, ističe se u saopštenju.(RBSM-RADIO)

 

 

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin