Ko je nova gradonačelnica Graza (Austrija): U KABINETU DRŽI TITOVU I JOVANKINU SLIKU

Dok na prosorima bivše Jugoslavije u novonastalim državama Josipa Broza Tita I njegovu Jovanku uglavnom kude, na zapadu samo što ne pjevaju “Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži”.

Paradokslano je, ali istinito – u ASustriji su birači za gradonačelnicu izabrali Elke Kahr, koja je komunista i srcem, i dušom, i tijelom. Ona je na posljednjim izborima pomela konkurenciju i postala nova gradonačelnica Graza. Poput komunista iz starih filmova, u uredu puši, na stolu drži sliku Tita i Jovanke i ozbiljno vjeruje u Marksove ideale. Čak dvije trećine svoje plate daje siromašnima, a dosad je pomogla 80 hiljada ljudi

Na plakatima je objavljen njen broj mobitela da je građani mogu nazvati. Samo zakažete sastanak i uđete u ured u kojoj sekretarica, ne prestaje dogovarati termine za sastanke s Elke Kahr – lično.

Smatra da je Jugoslavija bila najbliže njenom idealu.

“Ja ću ovih dana napuniti 60 godina i za Tita znam još od djetinjstva, nekoliko sam puta još kao dijete bila u Jugoslaviji. Za mene se ta država raspala na najtužniji mogući način. Jasno da nije bilo sve savršeno, ali Tito je bio okvir koji je sve to povezao, meni se čini da za vrijeme Jugoslavije nije bilo toliko bitno jesi Bosanac, Crnogorac, Hrvat, Slovenac, Srbin, postojao je okvir koji je povezao različite kulture, različite religije i to je napravio upravo Tito. Za mene je od svih bivših socijalističkih država u ovom dijelu Evrope, Jugoslavija bila najbliže tom mom idealu”, rekla je buduća gradonačelnica Graza, koja u svom kabinetu osim slike Tita i Jovanke ima i brošuru “Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a” u Jajcu.

U politiku je ušla sa 17 godina. Komunistička partija Austrije tada je imala 1,6 posto podrške, danas Elke ima 59, a njena stranka je s gotovo 30 posto glasova potpuno pomela konkurenciju.

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJGLEDANIJU TURSKU SERIJU  KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin