Ko čuva leđa Putinu? Ruskom predsedniku je NEMOGUĆE prići – ovakvo obezbeđenje nema NIKO

IT inženjeri i tehničari bezbednosnog tima postavljaju ometače da blokiraju sve signale radio detonacije na lokaciji predsednika.

Jedinica za ličnu bezbednost ruskog predsednika Vladimira Putina je najbolje popunjen i najbolje obučen tim u Rusiji. Sumirane su sve informacije, koje su do sada poznate, o tome kako funkcioniše Putinova lična pratnja.

Nekoliko meseci pre nego što Vladimir Putin napusti svoju rezidenciju kako bi se pojavio u javnosti, njegov bezbednosni tim je već u toku. Prvo, analiziraju sve moguće pretnje: kriminalne aktivnosti, društvene nemire, percepciju imidža, ​​pa čak i mogućnost prirodnih katastrofa, npr. zemljotresi ili poplave koje mogu da se dogode u regionu potencijalne posete.

Otprilike mesec dana pre posete predsednika, članovi tima stižu na mesto da usaglase svoj raspored obezbeđenja sa lokalnim vlastima i provere smeštaj u kome će predsednik boraviti. Sve je popravljeno do poslednje kvake, tako da tokom boravka predsednika nikakvi tehničari ili majstori ne bi morali da uđu u stambeni prostor.

IT inženjeri i tehničari bezbednosnog tima postavljaju ometače da blokiraju sve signale radio detonacije na lokaciji predsednika. Oprema koju održava predsednikov tim za nadzor pinguje sve pametne telefone i druge uređaje u neposrednoj blizini predsednikove lokacije kako bi kontrolisala svaku sumnjivu aktivnost.

Za one od vas koji su zabrinuti za pitanja privatnosti, prema ruskim zakonima, predsednikovo obezbeđenje ima pravo da instalira i koristi hardver i softver bilo koje vrste za prisluškivanje, vrši pretrese tela, ima pristup bilo kojoj zgradi i organizaciji ili zapleni bilo koje vozilo, ako je išta od navedenog neophodno kako bi se sačuvala bezbednost predsednika. Međutim, zaplena civilnih vozila dozvoljena je samo u ekstremnim uslovima i ne postoji zvanična evidencija ni o jednoj takvoj situaciji.

Tek nakon ovako temeljnih priprema dolazi predsednik i obezbeđenje kreće sa neposrednim radom. Specijalna služba zadužena za bezbednost ruskog predsednika zove se Federalna zaštitna služba (zvanični naziv na engleskom – “Federal Guard Service of the Russian Federation”). Njeno osoblje i način finansiranja su delimično tajni, ali poluzvanični izvori kažu da ukupno broji preko 50.000 zaposlenih.

Zašto toliko?
Osim predsednika, Savezna služba zaštite brine i o bezbednosti mnogih drugih ljudi:

Premijera (trenutno Mihail Mišustin)
Predsednici Državne Dume i Sovjeta Federacije,
ministrima spoljnih poslova i odbrane,
direktoru Federalne službe bezbednosti,
predsedniku Saveta bezbednosti,
Šefu Predsedničke administracije i njegovim zamenicima,
predsedniku Centralne izborne komisije.

Za druge državnike, lično obezbeđenje može biti odobreno posebnom naredbom predsednika.

Ko su Putinovi telohranitelji?
Unutar Federalne službe bezbednosti, specijalna jedinica obezbeđuje ličnu bezbednost predsednika. Iznenađujuće je da uslovi za ovu poziciju ne uključuju pravo ratno iskustvo. Malo je verovatno da će predsednikovo obezbeđenje morati da pravi zasede na planinskim stazama ili da skače padobranom- kaže bivši predsednikov radnik obezbeđenja. Borbeno iskustvo je korisno, ali često nije primenljivo u našem radu. Tokom rata napadate. A telohranitelj treba samo da štiti dostojanstvenika od nekog nevidljivog.

Zbog toga bivši policijski operativci nisu sposobni za ovaj posao – oni su obučeni da uhapse, a predsednikovim telohraniteljima je njegova bezbednost na prvom mestu, a ne neophodnost hapšenja napadača. Čuvar mora da ima operativnu psihologiju, što znači da može da predvidi i spreči pretnje i da to uradi nezapaženo od strane drugih, što je takođe važno. Ostali uslovi za poziciju: kandidati moraju da budu mlađi od 35 godina, da imaju visinu od 175 do 190 cm i težinu između 75-90 kg.

Predsednikovi lični čuvari takođe moraju da razumeju strane jezike i da u osnovi budu vešti u politici – samo da bi razumeli ko prilazi predsedniku i kako se prema tim ljudima treba ponašati. Na ovom snimku tim za obezbeđenje traži od Konora Mekgregora da skine ruku sa Putinovog ramena.

Predsednikovi čuvari imaju visoku izdržljivost. Obučeni su da izdrže znatnu hladnoću u lakim kaputima (debeli kombinezoni mogu ometati njihovo kretanje) i da se ne znoje na vrućini. Prema nekim izveštajima, koriste lekove koji utiču na fiziološke procese. Inače, telohraniteljima je dozvoljeno da puše cigarete – to pomaže da se stres brže smiri, ali naravno ne tokom treninga ili posla. Posao predsednikovih telohranitelja je veoma iscrpljujući, zbog čega se otpuštaju posle 35. godine.

Kako rade Putinovi telohranitelji i koju opremu koriste?
Tokom akcije (predsednikovo vreme u javnosti), stražari su organizovani u četiri kruga. U najbližem okruženju predsedniku su njegovi lični telohranitelji, momci “pretećeg” izgleda u odelima, tamnim naočarima za sunce, sa slušalicom u uhu i koferom. Izgledaju zlokobno sa razlogom – za napadače je to prvi znak da je dostojanstvenik strogo zaštićen.

Još jedan detalj koji nagoveštava telohranitelja su njegove ruke – one su uvek ispred tela, leva ruka često podignuta do pola. Ovo je obavezan uslov – čuvar mora uvek biti u stanju pripravnosti. Zato što je neposredni zadatak prvog kruga u slučaju opasnosti da svojim telima zaklone predsednika. Pogledajte kako to rade na ovom video snimku iz Hanovera, 2013, tokom napada Femen protestne grupe:

Koferi koji ovi momci nose su zaštitni štitovi koji se mogu postaviti da zaštite predsednika od metaka. Stražari su naoružani pištoljem “Gurza” kalibra 9 mm koji može da ispali do 40 metaka u minutu, probijajući pancire sa udaljenosti od 50 metara. Međutim, ako dođe do pucnjave, to znači da je tim za obezbeđenje zakazao – bilo kakve napade pre svega treba unapred sprečiti. Još jedan deo opreme namenjen zaštiti odeljenja su kišobrani od kevlara koje čuvari nose – oni su super čvrsti i mogu da zaštite od projektila.

Međutim, nisu najvažniji čuvari prvog kruga, već drugi – za razliku od prvog, potpuno su neupadljivi u masi, obučeni formalno i diskretno, traže potencijalne napadače. Treći krug okružuje perimetar gomile, sprečavajući sumnjive osobe da budu u blizini predsednika. Četvrti krug su snajperisti koji se nalaze na krovovima okolnih zgrada. Zato je opasno trčati, vrištati, praviti ishitrene pokrete u blizini predsednika – dobićete crvenu tačku na glavi za nekoliko sekundi.

Takođe, prilikom pojavljivanja predsednika u širokim javnim prostorima mogla bi da se postavi dodatna zaštitna oprema. Na ovom snimku Vladimira Putina koji odaje počast pokojnom gradonačelniku Sankt Peterburga, Anatoliju Sobčaku, polaganjem cveća na njegov spomenik, možete videti neprobojne staklene ekrane iza predsednikovih leđa, postavljene posebno za tu priliku.

Konačno, teži deo jedinice putuje sa predsednikovim kortežem u oklopnim kombijima (ekstremna vožnja je takođe neophodna veština za većinu predsednikovog obezbeđenja). Ovi momci su specijalci naoružani AK-47, snajperskim puškama Dragunov, protivtenkovskim bacačima granata i prenosivim protivvazdušnim raketnim sistemima Osa.

Međutim, glavni adut bezbednosti predsednika, u slučaju Vladimira Putina, je sam predsednik. Pošto je imao iskustvo rada u sovjetskoj i ruskoj tajnoj službi, Putin je uglavnom upravljiv dostojanstvenik- izjavilo je nekoliko bivših službenika predsednikovog obezbeđenja. On zna da njegov tim za obezbeđenje zna šta radi i da se uvek pridržava njihovih bezbednosnih zahteva.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin