KISELI KUPUS ZA PRSTE POLIZATI, DOMAĆICE SE KUNU U OVAJ RECEPT: Ostat će vam dobar čak i do ljeta!

Kiseli kupus je neizostavna salata u zimskim danima. Ukusan je bogat vitaminom C. No, da li znate kako ga dobro ukiseliti?

Znate da je potrebna veća količina soli kako bi se ta reakcija mogla uopšte odigravati. Potrebno je da odaberete kvalitetne glavice i da odvojite dva ili tri vanjska sloja.

Operite ih, malo zarežite na korijenu glavica i glavice stavite u posudu. Količina soli je 1 kg na 30 kg kupusa. Optimalna temperatura je 18-22 stepena Celzijusa.

Između cijelih glavica možete ugurati neke koje ste prepolovili, kako bi čvrsto stojale. Potom nalijte vode preko kupus, za dva prsta. Preko kupusa stavite drveni ili plastični pritiskivač.

Na raširenu krpu stavite so, pa je uvijte i stavite pored kamena kako bi se so polako otapala i padala na dno. Potom ostavite da se kiseli 2 mjeseca. Bitno je da pratite stanje, da ne dođe do zamućenja vode ili omekšavanja kupusa.

Perite pritiskivač, mijenjajte plastične posude u kojima držite kupus, po potrebi . Kamen ili teglu ispirite s vremena na vrijeme. Kiseli kupus je veoma zdrav, sadrži više vitamina C od običnog.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin