Kako se PREZIVALA kraljica Elizabeta II? Na ovo pitanje skoro niko NE ZNA odgovor!

Kraljica Elizabeta II je toliko prepoznatljiva, da nije potrebno da se predstavlja i imenom i prezimenom. Međutim, po potrebi, recimo u školi ili tokom služenja vojnog roka, na raspolaganju imaju nekoliko imena.

Do 1917. godine porodica uopšte nije koristila svoje prezime. Oslovljavali su se imenom i kućom ili dinastijom kojoj su pripadali, kao što je recimo dinastija Tjudor ili Jork.

Tada je britanski kralj Džordž V odlučio da promeni ime svoje kuće iz Saks Koburg Gota u Vindzor, po jednom od dvoraca u njihovom posedu, jer u jeku Prvog svetskog rata nije želeo da ima bilo kakve veze sa nemačkim poreklom.

On tada nije promenio samo ime dinastije, nego je Vindzor postalo i zvanično prezime kraljevske porodice.

Inače, kada se princeza Elizabeta II udala za Filipa Mountbatena 1947. godine, uzela je njegovo prezime, a kada je krunisana za kraljicu, svom prezimenu dodala je i Vindzor, kako bi se njihovi potomci razlikovali od ostatka kraljevske loze. Ipak, retko ko zna da li Elizabeta II Montbaten Vindzor koristi svoje puno ime.

Prezime Montbaten Vindzor iskoristila je kraljičina ćerka, princeza En kad se udavala 1973. godine, iako prema britanskom zakonu, nije morala da se služi njim.

S druge strane tokom služenja vojske prinčevi Vilijem i Hari koristili su prezime Vels prema očevoj tituli princa od Velsa. Istom logikom poslužile su i se i ćerke princa Endrjua, vojvode od Jorka, koje su se tokom školovanja predstavljale kao Eugenija i Beatris Jork.

Članovi kraljevske porodice nisu dužni da koriste prezime, pa najmlađi naslednici britanske krune – princ Džordž i princeza Šarlot koriste samo svoje ime i titulu.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin