Kako pidžama utiče na kvalitet SNA i zašto je dobro da spavate BEZ odeće?

U većini slučajeva ljudi veoma teško menjaju svoje navike, a to je naročito izraženo kod spavanja.

Onaj ko je navikao da spava u pidžami, ni za živu glavu ne bi mogao da zaspi… bez odeće.

A isto važi i u suprotnom slučaju. I jedni i drugi imaju čvrste argumente ašto je njihova arijanta bolja.

Pidžame su u ljudskoj kulturi prisutne vekovima, a kombinacijom persijskih reči pai (noga) i jama (odeća), nastao je izraz kojim se označavala odeća namenjena nošenju tokom noći. Na naše prostore stigle su sa istoka i apsolutno niko im ne može osporiti praktičnost i udobnost tokom spavanja.

Ono što možda ne znate, to je da vaša pidžama u velikoj meri može uticati na kvalitet vašeg sna. To je negde i logično: ako vam nije udobno i prijatno, ne možete ni da zaspite. Ipak, problem se može kriti u materijalu koji nosite.

Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada se oblačite za krevet:

Pamuk

Ova prirodna tkanina je mekana i prirodno hladi, što je čini odličnom opcijom za toplije noći. Međutim, pamuk ne obavlja “dobar posao” u uklanjanju vlage i može postati neprijatan ako ste skloni noćnom znojenju.

Foto: Shutterstock

Svila

Ova luksuzna tkanina je mekana i udobna i odlična je u regulisanju telesne temperature. Može da vas zagreje u hladnim noćima i rashladi u toplim noćima. Ipak, svila može biti klizava, a osim toga je skupa i zahteva hemijsko čišćenje.

Lan

Pidžame od čistog lana su super mekane i prijatne. Ova tkanina takođe ima prirodna svojstva upijanja toplote i vlage, što je čini idealnom. Međutim, lan se lakše gužva i generalno je skuplji od pamuka.

Foto: Shutterstock

Šta se dešava kada spavate goli?

Spavanje bez odeće omogućava vašoj koži da diše i eliminiše sve što bi moglo da vam ometa protok krvi. Kao rezultat toga, spavanje bez odeće može pomoći u poboljšanju cirkulacije u celom telu, što je od koristi vašem srcu i mišićima i smanjuje rizik od razvoja gljivičnih infekcija ili iritacije kože.

Spavanje bez odeće vas takođe rashlađuje, što zauzvrat može poboljšati brzinu vašeg metabolizma, pomažući vam da sagorevate masti. Ako se osećate neprijatno ili imate noćno znojenje dok spavate goli, problem bi mogao biti vaše okruženje.

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)