KADA bude vidjeli KOJA NEVJEROVATNA svojstva ima TIKVA – OVO JE hrana KOJA DIŽE cjeli ORGANIZAM – Napravite je OVAKO za maksimalan UČINAK

U 100 grama duleka, nalazi se samo 30 kalorija. Možda je to razlog što je ovo jedna od prodavanijih jesenjih namirnica. I ove sezone možete je pronaći na pijaci, mada je ponuda nešto manja u odnosu na prošlu godinu.

Ponuda je manja, ali je cena ove godine nešto viša, i kreće se od 50 do 100 dinara po kilogramu. Prošle godine ta cena je varirala od 40 do 60 dinara. A kako proizvođači i prodavci navode, razlika u ceni ove godine najviše je zbog suše, koja je pogodila sve, pa i dulek.

Dulek – i semenke i pulpa

Međutim, zdravlje nema cenu, a ova namirnica bogata je mineralima vitaminima, zbog čega ima pozitivne efektne na organizam.

Dulek, ili bundeva, je jednogodišnja zeljasta biljaka. Njene stabljike su bodljikave i puze po zemlji, a mogu da dostignu i do 10 metara dužine. Dulek cveta u julu i avgustu, a zre u septembru i oktobru.

Kada bundeva sazri, semenke se odvajaju od vezivnog tkiva, peru i suše, a u oljuštenom semenu nalazi se oko 40% ulja, 30% belančevina, i šećera. Semenke bundeve su veoma zdrave, i spadaju u grupu omiljenih grickalica. Meso bundeve ili pulpa najčešće se koristi za konzumaciju, a može se jesti pečeno u rerni ili kuvano.

Razlika između duleka i muskatne tikve

Dulek sadrži beta karotin, ili provitamin A, vitamine C i B grupe, ali i više od 60% nezasićenih masnih kislelina i bogata je biljnim proteinima. Mada su sličnog oblika, prodavci će vas rado informisati o razlici između duleka i muskatne tikve.

 

Muskantna tikva

“Dulek najčešće kupuju pretežno starije osobe, penzioneri i mlade mame. Muskant se najčšće kupuje za sok, za pite, a dulek isključivo za pečenje. Mi konkretno plasiramo suvi dulek, imate i dulek za pite, njegova kora je deblja, a sadržaj mu je malo vodeniji. Suvi dulek je slađi. Mi dulek uglavnom nabavljamo iz Bogatića”, ističe Zoran Stojanović, prodavac na obrenovačkoj pijaci.

Jedite dulek, budite srećniji

Manje je poznato da plod duleka sadrži amino kiselinu, koja podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, ukoliko ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umesto tableta pojedete krišku pečene ili kuvane bundeve.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)