Connect with us

Zanimljivost

Jezivo: Baba Anujka iz Srbije odgovorna je za smrt između 50 i 150 ljudi!

Published

on

Anujkina „čarobna voda“ ubila se između 50 i 150 ljudi, a ona je postala poznata kao serijska ubica iz Valdimirovaca.

 

 

 

U banatskom mjestu Vladimirovac u Srbiji se u prvoj polovini dvadesetog vijeka odigravala prava filmska, nažalost tragična, priča.

Postoji nekoliko izvora koji govore o životu Ane di Pištonja, poznatije kao baba Anujke, a najviše je sama ispričala prilikom hapšenja i tokom suđenja.

Anujkina “čarobna voda” ubila između 50 i 150 ljudi, a ona je postala poznata kao serijski ubica iz Valdimirovaca, piše National Geographic.

Ana di Pištonja rođena je kao Ana Drakšin ili Drakin, a prema njenim rečima, bila je rođena 1837. godine. Otac joj je bio bogati vojvođanski paor koji se sa porodicom 1849. godine iz Rumunije doselio u Petrovo selo, tadašnji naziv za Vladimirovce, u Banatskoj vojnoj krajini Habzburške monarhije. Ćerki je obezbedio dobro školavanje, a nju je posebno interesovala hemija.

Anujka se udala, za dvadeset godina starijeg, vlasnika imanja Pistov ili di Pištonja sa kojim je imala 11 dece, od kojih je samo jedno preživelo do punoletstva. Suprug joj je preminuo nakon dvadeset godina braka, a Anukja se tada vratila izučavanju hemije.

Koliko je težak ovaj problem?

Nakon suprugove smrti, Anujka je dio kuće pretvorila u improvizovanu laboratoriju, a širom Banata je postala poznata kao iscjeliteljka i travarka. Po smješe i napitke su dolazile pretežno dame, ali nerijetko i mladići koji su željeli da budu oslobođeni služenja vojnog roka jer su im njeni napici pomagali da se razbole.

Baba Anujka je držala kafanu, te je bila u kontaktu sa velikim brojem ljudi, ali imala je i saradnice u drugim selima koje su očajnim ženama preporučivale njene napitke.

Anujkina smješa bila je poznata kao “čarobna voda” ili “ljubavni napitak”, a klijentima je gotovo obavezno postavljala isto pitanje “Koliko je težak ovaj problem?”, misleći pri tom na tjelesnu težinu žrtve. Iako su klijetni vjerovali da je u pitanju magija, Anujka je u njihove napitke stavljala otrov, najčešće arsen, a nakon što bi saznala težinu žrtve znala je i koju količinu otrovne supstance da stavi.

Klijenti su od nje dobijali detaljno uputstvo za korišćenje, uz “proročanstvo” da će problem nestati osmog dana od početka uzimanja napitka; što se zaista i dešavalo, žrtve bi umirale osmog dana, ali ne zbog Anujkinih moći, kako su klijenti vjerovali, nego zbog njenih tačnih proračuna o količini otrova u odnosu ta tjelesnu masu.

Anujka je, zajedno sa svojim saradnicama, na području Banata djelovala punih četrdeset godina. Optužbe su sporadično stizale na adresu austrougarskih vlasti, ali odgovora nije bilo, jer je Anujka uredno plaćala poreze i živjela mirnim životom, piše National Geographic.

Otkrivanje ubisatava

Kada je pod sumnjivim okolnostima preminuo drugi muškarac iz bliskog okruženja izvjesne Stane Momirov, policija je ovu ženu pozvala na saslušanje.

Nakon što je prvi suprug Stane Momirov, Lazar Ludoški, preminuo, ona se preudala. Kada je nedugo zatim preminuo i bogati stric Staninog drugog supruga, policija je odlučila da ispita slučaj.

Stana je od baba Anujke “čarobnu vodu” kom je ubila svog prvog supruga, kupila u januaru 1924. godine za 2.300 dinara.

Baba Anujka je svoju “čarobnu vodu” prodala još jednoj porodici Momirov, Simi i Sofiji, i to u decembru 1926. godine za 5.000 dinara. Oni su nameravali da ubuju Siminog oca Nikolu, koji je navodno bio nasilan prema njima i njihovoj deci.

Među slučajevima za koje joj je bilo suđeno bila je i smrt Gaje Prokina, inače zdravog šezdesetogodišnjaka, bogatog udovca, koji je novac zaradio u Americi. Nasljedstvo je podijelio sinovima, a sestriću Milanu je obećao osam jutara zemlje, koje bi mu dao nakon smrti.

Milan i njegova supruga su bili nestrpljivi, pa su se obratili, tada već poznatoj, baba Anujki. Sa Anujkom je na tom slučaju radila i njena najbliža saradnica i učenica Ljubinka Milankov, koja je po Anujkinom receptu napravila otrov za klijenta, ali ne dovoljno jak. Gaja se obratio ljekaru, ali je preminuo 29. decembra 1927. godine. Zbog sumnjive smrti urađena je obdukcija nakon koje je utvrđeno da je bio otrovan, piše National Geographic.

Suđenje

Prvo suđenje baba Abujki bilo je u junu 1914. u Beloj Crkvi, međutim, zbog nedovoljno dokaza, ona je tada oslobođena.

Za drugo suđenje, vlasti su bile bolje pripremljene. Baba Anujka je imala nekoliko saradnica, od kojih su neke, nezadovoljne nagradama koje su dobijale, rado svjedočile protiv nje. Izvršeno je nekoliko ekshumacija i kod svih su pronađene čestice arsena i žive. (Veliki broj klijenata odbijao je da se tijela njihovih bližnjih ekshumiraju, kako se ne bi njihova umješanost dovodila u pitanje, odnosno, da li su znali ili nisu, da baba Anujka ustvari prodaje otrov.)

Protiv baba Anujke je podignuta optužnica za ubistvo Nikole Momirova i Lazara Ludoškog. Uhapšena je 15. maja 1928. godine, kada je imala 90. Presuda je donesena 6. jula 1929. godine. Anujka je osuđena na 15 godina zatvora zbog saučesništva u oba ubistva.

Smrt

 

Postoje dvije priče o tome kako je završila baba Anujka, serijski ubica iz Vladimirovaca. Jedna kaže da je Anujka puštena na slobodu u 98. godini, nakon osam godina zatvora zbog starosti i umrla dvije godine kasnije u svojoj kući u Vladimirovcu, kada je imala oko 100 godina.

Drugi izvori kažu da je u požarevačkom zatvoru bila sve do početka Drugog svjetskog rata u Srbiji, kada su je njemački vojnici pustili iz tamnice. Prema ovim izvorima, živjela je 104. godine.

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Zanimljivost

JEZIVA DRAMA: SIN POZNATOG GLUMCA HITNO PREVEZEN U BOLNICU: Sve se zakomplikovalo nakon vakcine… Grcaju u suzama! (FOTO)

Published

on

 Vrlo je bitno napomenuti tu činjenicu, pogotovo danas u dobu kada sve veći broj ljudi smatra kako vakcine nisu dobre za njihovu djecu i njihove porodice, ako se konkretno radi o vakcinama na posljednji virus koji je zavladao, na temelju pojedinačno izolovanih slučajeva koji su reagovali na vakcine. Piše Magazin Cenzurisano 

Velike se borbe vode i po društvenim mrežama oko vakcinacije djece, pa je tako pokrenut čitav jedan pokret “antivakserski pokret” koji za članove ima ljude koji svoju djecu ne žele vakcinisati, ali isto tako vrše pritisak i na one koji to rade. Svakako, ima djece koja su osjetljiva i koja će reagovati na svaku vakcinu, a tako se desilo i u slučaju sinčića poznatog glumca Harija Džada, pa je njegova supruga hitno odvezla dijete u bolnicu, i to samo nekoliko sati nakon što je primio redovnu vakcinu.

Ona je napisala kako je dječak uvijek imao reakcije na vakcine, obzirom da je osjetljiv na te sastave, i da je ovo bila još jedna u nizu nuspojava, ali isto tako je istakla važnost redovne vakcinacije. Naravno, kazala je da joj nije bilo nimalo svejedno, i da se prepala za svog sina, ali je srećom sve završilo dobro, te je on sada stabilno.

 Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

Zanimljivost

(UZNEMIRUJUĆE) POJAVIO SE NIOTKUDA: Zapanjujući “cunami” oblak ostaviće vas bez daha i zalediti krv u žilama!

Published

on

Strah i panika u Americi, građani ne znaju šta da rade! Evo šta se dešava, ovo niko nije pretpostavio niti najavio…

Naime, građane Illnoisa preplašio je ogroman oblak koji izgleda kao val cunamija. U ovom području Amerike ovakve ponave su česte ali se nikada nije pojavilo ovako nešto.<

Svi građani su se uplašili i odmah su snimili slike i fotografije i objavili ih na društvene mreže.

Moramo vas upozoriti da izgledaju sablasno, pogledajte ih u nastavku…

Ovakav oblak nastao je zbog snažne oluje koja je formirala u blizini Illnoisa. Moramo priznati da je strah Amerikanaca potpuno opravdan jer ovo izgleda kao prizor iz filmova apokalipse, kao da se cijelo more diglo u oblake.

Da li bi se vi prepali kada bi ovo vidjeli?

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

Zanimljivost

KUPIO JE POLOVAN KREDENAC, A KADA GA JE OTVORIO SAMO JE REKAO: “Ženo, odmah zovi policiju!”

Published

on

Rumun Samuel Stanici postao je hit na društvenim mrežama i dobio pregršt pozitivnih komentara nakon što je njegova ispovijest ugledala svjetlo dana.

Naime, on je kupio polovan kredenac sa popularnog online sajta, ali nije ni slutio šta će pronaći u njemu“…

Kad su otvorili kredenac u njemu su našli 95. 000 eura!

 

kred1

Njegova supruga Adela Stanici izjavila je da je njen suprug, inače građevinski radnik, povikao: “Pogledaj šta sam našao”, dok je ona spremala večeru pokazujući joj novčanice od 500 eura u metalnoj kutiji.

Htjeli su da sve odmah prijave policiji, ali su uradili nešto drugo.

Prema njenim riječima, oni su zajedno izbrojali novac, nisu mogli da spavaju cijele noći i pomislili su da se radi o nekoj zamci i shvatili su da odmah moraju vratiti novac.

 

kred2

Njen suprug je otputovao u grad gdje je vlasnik živio, koji mu je rekao da je kredenac pripadao njegovom ocu.

Stanici je rekla da vlasnik nije imao pojma o novcu i da ih je nagradio zbog poštenja ne precizirajući koliko novca im je dao.

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

Prati nas na Facebook

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala

error: Content is protected !!