JEZIV IZVEŠTAJ: KATOLIČKI SVEŠTENICI se*sualno zlostavljali 2.000 dece I TO NIJE SVE

0

Sveštenstvo Rimokatoličke crkve seksualno je zlostavljalo oko 2.000 dece u saveznoj američkoj državi Ilinois od 1950-tih do 2010-tih, izjavio je tužilac te države u novom izveštaju.

U njemu se iznose detalji o tome kako su crkveni lideri često tolerisali i krili zlostavljanje.

U izveštaju od 696 strana, državni tužilac Ilinoisa Kvame Raul izneo je optužbe za zlostavljanje protiv 451 katoličkog sveštenika u šest biskupija, prenosi Rojters.

Najmanje 1.997 dece, navodi se, seksualno je zlostavljano u poslednjih sedam decenija.

U izveštaju su prvi put objavljena imena 149 sveštenika protiv kojih su postojale kredibilne optužbe za seksualno zlostavljanje.

Izradu izveštaja je 2018. godine naložila Raulova prethodnica Lisa Madigan koja je Crkvu optužila da je prijavila manji broj slučajeva, jer je u svojim redovima prvobitno identifikovala 103 osobe odgovorne za zlostavljanje.

“Višedecenijske odluke i politika katoličkih lidera omogućili su dobro poznatim zlostavljačima da se kriju”, rekao je Raul.

Izveštaj je deo više istraga širom sveta o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi i čestoj praksi da se odgovorni ne kažnjavaju već prebacuju na druga mesta, što je u opasnost dovodilo još veći broj dece.

Ti skandali uništili su reputaciju crkve i predstavljaju veliki izazov za papu Franju koji je tokom poslednjih 10 godina usvojio niz mera čiji je cilj pozivanje na odgovornost većeg broja sveštenika, sa delimičnim rezultatima.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *