IZMERENA NOVA NAJVIŠA TEMPERATURA U EVROPI: Hoteli odbijaju goste zbog SUŠE, ekstremni uslovi PUSTOŠE KONTINENT

Ekstremno vreme ne prestaje da pustoši velike delove Evrope

 

 

 

Živa u termometru popela se do 42 stepena Celzijusa u južnom italijanskom gradu Fođi dok su hoteli na Siciliji navodno počeli da odbijaju turiste zbog nezapamćene suše na ostrvu.

Cunami je zabeležan na Balearskim ostrvima dok je bujica opustošila alpsko selo u Francuskoj i primorala meštane da se evakuišu helikopterom.

Više od 10 ljudi je poginulo dok su desetine povređene u velikom požaru koji je zahvatio nekoliko sela u Turskoj u oblasti između provincija Dijarbakir i Mardin. Tursku muči sušan period koji omogućava da se požari brzo šire. Ministar zdravlja Fahretin Koca objavio je na svom nalogu na društvenoj mreži X da se šestoro nalazi u teškom stanju.

 

 

Vlasti susedne Grčke evakuisale su nekoliko sela južno od Atine i u južnom regionu Peloponeza zbog šumskih požara koji su van kontrole. Vatrogascima na terenu pomagale su letelice koje su posipale vodu. Širi region Atine bio je u petak na vrhuncu vanredne situacije u slučaju požara zbog vremenske prognoze uz zabranu ulaska u šume i parkove.

 

 

 

 

Italija se takođe priprema za požare uz upozorenja da bi toplotni talas u kombinaciji sa sušnim uslovima mogao da stvori idealne okolnosti za vatrene stihije u oblastima poput Sardinije i Sicilije.

 

Lokalni mediji navode da je na Siciliji zabeleženo 48,8 stepeni – najviša temperatura u Evropi od 2021. godine. Hoteli u Agriđentu više ne nude noćenje sa doručkom jer zalihe vode nestaju. Frančesko Pikarela, lokalni šef udruženja hotelijera, navodi da je snabdevanje vodom uključeno dva ili tri puta nedeljno.

 

 

– Sve kuće imaju cisterne za skladištenje vode, međutim, nekima to nije dovoljno. Mesta bez vode preusmeravaju turiste na druge pansione. A tek je jun – navodi Pikarela.

Hrvatski klimatolog Lidija Srnec navodi da porast temperature utiče na sav živi svet i da je gubitak jasnih godišnjih doba nepovratna posledica klimatskih promena.

 

 

– Sve se više vidi poslednjih godina da se klima menja. Prošla godina je bila najtoplija otkad postoje službena meteorološka merenja. Mi smo pod uticajem visokog vazdušnog pritiska i imamo priliv suve i tople vazdušne mase što znači da smo već nekoliko dana pod visokim temperaturama. Činjenica je da su toplotni talasi direktna posledica klimatskih promena – navodi Srnec za Večernji.

 

Više od 1.000 hodočasnika, podsetimo, preminulo je zbog toplotnog talasa koji je pogodio Saudijsku Arabiju tokom najvećeg svetskog okupljanja muslimana!(RBSM-RADIO)

 

 

 

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

Pratite nas na:        INSTAGRAMU        I        FACEBOOKU   

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin