imate problema sa nesanicom : OVO SU NAMIRNICE KOJE VAM NEĆE DATI DA ZASPITE

Nesanica može biti posljedica plavog svjetla ekrana, unutarnjih briga, kasne večere, navode stručnjaci na portalu eatthis.com, no nesanicu može uzrokovati i izbor ključnih namirnica.

Zbog toga bi, kako dalje navode stručnjaci, trebalo izbjegavati sve namirnice koje izazivaju probavne smetnje, ali i one koje podižu temperaturu tijela i koje je teško probaviti.

Među njima su:

Čokolada

Čokolada je prikriveni izvor kofeina – tvrdi dijetetičarka Lisa Hayim te navodi kako kofein iz tog izvora povećava uzbuđenje, a umanjuje mogućnost dubljeg sna.

Alkohol

Dijetetičarka Mitzi Dulan ističe da su istraživanja pokazala kako će ispijanje alkohola prije sna rezultirati češćim buđenjima, a samim tim i u smanjenoj kvaliteti sna.

Alkohol je okidač i za hrkanje, jer opušta mišiće tijela.

Masna hrana

  • Osim što je teže probavljiva, masna hrana uzrokuje nadutost i probavne smetnje koje će na kraju naštetiti kvalitetnom snu – smatra dijetetičarka Lyssie Lakatos.

Suho voće

Visoki udio vlakana, a mala količina vode, ovo voće čini opasnom namirnicom po san.

Nutricionistica Lisa DeFazio navodi kako vlakna izazivaju plinove i grčeve te savjetuje da ih izbjegavate ujutro jednako kao što bi ih trebali izbjegavati i uvečer

Ljuta hrana

 

 

Luk

  • Luk može uzrokovati plinove zbog koji će nastati pritisak u trbuhu – tvrdi Hayim.

Osim toga, istraživanja su pokazala da luk potiče dugoročni refluks kod osoba koje se već bore sa žgaravicom.  (RBSM_RADIO)