IMATE LI PROBLEM S PRITISKOM ČIM ZAHLADNI? OGLASILI SE LJEKARI: Jedna grupa je najugroženija, MOŽE DOĆI DO MOŽDANOG UDARA

Da li imate problem s pritiskom čim zahladni? Niste sami, vreme zaista utiče na krvni pritisak, evo i kako.

Niske temperature dovode do sužavanja krvnih sudova, što povećava pritisak jer je potrebno više sile da bi se krv “naterala” da prođe kroz sužene vene i arterije.

Pravilo je da je tokom hladnih meseci pritisak visok, a da opada leti, ali hladnoća nije jedino na šta telo reaguje. Oluje, promene atmosferskog pritiska i vlake, jak vetar ili oblaci, sve su to faktori koji mogu da doprinesu promeni pritiska. Ovakvi efekti najčešći su kod osoba koje imaju više od 65 godina

Da je povećan broj pacijenata koji se žale na probleme s pritiskom, potvrdila je i doktorka Ivana Stefanović iz Urgentnog centra.

“Najviše su se javljali pacijenti sa sumnjom na moždani udar, zbog hladnih jutarnjih temperatura savetuje se oprez. Osobe koje imaju visok pritisak moraju da paze da ne bi došlo do neželjenih koronarnih ili cerebralnih sindroma. Vreme nije faktor rizika, ali jeste faktor koji može da doprinese problemu”, rekla je ona u Jutarnjem programu.

Ako vam smeta promena vremena, konsultujte se sa izabranim lekarom jer je možda moguće da je neophodno da se terapija prilagodi vremenskim uslovima (novi.ba)

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin