Igra Borisa Džonsona: Britanija naoružava Prištinu RAKETAMA, Srbija će tražiti objašnjenje

U jeku rata u Ukrajini, Velika Britanija dolila je ulje na vatru na područje Balkana skandaloznom isporukom veće količine protivtenkovskih raketa tzv. Kosovu. Laki sistemi nove generacije „džavelin” i NLAW su najkorišćenije oružje na ukrajinskom frontu i predstavljaju neizostavni deo skoro svih zapadnih isporuka naoružanja državi koju predvodi Vladimir Zelenski. Ovaj opasni presedan Londona, međutim, neće ostati bez reakcije Srbije, pošto je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će zatražiti zvanično obaveštenje od britanskog premijera Borisa Džonsona.

DIZANjE TENZIJA

U petak je, naime, u Prištinu stigao prvi kontingent protivtenkovsih raketa NLAW od ukupno 50 dogovorenih. Isporuka iz Londona deo je aranžmana koji je krajem februara utanačio premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti sa Džonsonom. Izvori sa Kosova tvrde da će u narednim mesecima Velika Britanija kosovskim Albancima isporučiti i najmanje 20 lakih bacača d”žavelin”. Reč je o protivavionskim zemlja-vazduh sistemima, koji uspešno dejstvuju na niskoleteće ciljeve. Oba ova bacača izuzetno su efikasna i lako se koriste, a svoju masovniju upotrebu pokazali su u ukrajinskom ratu, u kojem, kako tvrde zapadni mediji, postižu odlične rezultate u borbama protiv ruskih snaga.

Uz nabavku ove dve vrste oružja koja se ispaljuju sa ramena, dogovorena je i besplatna obuka pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) za korišćenje ovog oružja.

Inače, ovi britanski minobacači prvo su ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na tzv. Kosovo, ali Kurti je ranijenajavljivao da će Priština u budućnosti kupovati dronove, topove i helikoptere, kako bi transformacija KBS u vojsku Kosova prošla što brže.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)