Hrast, biljka čiji je svaki dio ljekovit i blagotvoran na naše zdravlje

Ljekoviti dio biljke: Za lijek upotrebljava se mlado lišce i mlada kora što se skuplja u proljeće, a plod u jesen.

Hrastova kora kao lijek
Hrastova kora i njena ljekovita svojstva:

Pomoć kod proširenih vena, krvarenja ili proljeva. Zahvaljujući sposobnosti da sužava tkivo s unutarnje i vanjske strane, hrastova kora kao lijek će pomoći zaustaviti, ublažiti krvarenje, smanjiti proljev ili suziti proširene vene.
Protuupalno djelovanje za kožne probleme – kora bijelog hrasta također se pokazala odličnom za ublažavanje upalnih stanja kože poput ekcema, opekotina ili porezotina, a smanjuje bol i otekline kod uboda insekata.

Antiseptik za ublažavanje infekcija – kada je riječ o bakterijskim infekcijama kože ili pak unutarnjih organa poput mokraćnog mjehura, kora bijelog hrasta brzo će djelovati na smanjenje upale.
Diuretsko djelovanje – kod topikalnog nanošenja (na površinu kože), hrastova kora pomoći će izbaciti višak vode iz tijela, a pogotovo je djelotvorna kod upala mokraćnog mjehura, zadržavanja vode u koljenima te bubrežnog kamenca.

Pomoć kod respiratornih problema – zbog protuupalno djelovanja i saponina u svome sastavu, hrastova kora može pomoći kod infekcija dišnog sustava, posebice kod izlučivanja sluzi.
Održavanje zdravlja usne šupljine – kora bijelog hrasta bila je veoma popularna za liječenje gingivitisa i zubobolje, a danas možemo napraviti vodicu za usta tako da skuhamo šalicu jačeg čaja od kore bijelog hrasta i ohlađenog mućkamo u ustima.

Čaj od mladog hrastovog lišća preporučuje se slabim ljudima, rekonvalescentima, tuberkuloznim bolesnicima i bolesnicima koji boluju od srčanih bolesti. Čaj pripremljen od mješavine hrastova lišća i drugih ljekovitih biljaka koristi se u liječenju čireva svih vrsti za želudac i čišćenje i jačanje krvi.

Uvarak od mlade hrastove kore koristi se za grgljanje kod upale grla, protiv promuklosti i kad oteknu vratne žlijezde.

Čaj od hrastove kore
Čaj od hrastove kore pripremljen s vinom i medom koristi se u liječenju protiv povraćanja krvi iz želuca i pluća, kod krvavih proljeva, kolere, griže i fistula u čmaru, kada zaustavlja krv i liječi.

Kafa pripremljena od prženog žira koristi se kao lijek za malaksalost, malokrvnost, nervozu, nesanicu, kostobolju, rahitis, od sluzi iz ušiju i dr. Kafa od žira preporučuje se za čišćenje krvi, kod šećerne bolesti, nadimanja i otvorenih i zatvorenih šuljeva.

Za pripremu čaja od hrastove kore potrebno je:

1/2 l vode
Žlica hrastove kore
Priprema:

U pola litra vode stavite jednu žlicu hrastove kore, te kuhajte pet do deset minuta. Čaj piti tokom dana kao prirodnu pomoć protiv zdrastvenih tegoba.

Žir kao lijek
Žir sazrijeva na jesen (septembar i oktobar). Stari narodi koristili su ga kao prehrambeni proizvod koji jača organizam. Na žalost, naročito kod nas, ovaj hrastov plod se danas veoma rijetko nalazi na trpezi. Ipak u dugim zemljama svijeta, kao sto su na primjer Norveška, Švedska, Ukrajina i Italija od žira se pravi brašno, kafa ili se jednostavno peče i jede kao kesten.

Mineralne materije koje se u njemu nalaze podižu životnu energiju, učestvuju u stvaranju toplote povoljno utiču na funkciju disanja i rad srca. Žir sadrži kalcijum, kalijum, natrijum i mangan koji u ljudskom organizmu imaju funkciju veoma bitnih elektrolita, koji regulišu nivo tečnosti u čelijama i čitavom tijelu.

Kafa od žira okrepljuje organizam, ublažava depresiju i melanholiju te popravlja krvnu sliku, a vjeruje se da čak može regulisati funkciju štitne žljezde i poremečen menstrualni ciklus kod žena.

Prvi dio pripreme izgleda tako što se zreli žir oljušti, samelje, osuši na vazduhu, pa nakon toga proprži na tihoj vatri dok ne poprimi boju sličnu kafi. Na kraju napitak zvani “kafa od žira” ili “žirova kafa” priprema se tako što se u 1dl ključale vode doda 1 kašičica žirove kafe i kada prokuha 10-tak minuta, procjedi i pije.

Radi večeg užitka kafa od žira može se piti kao i klasična kafa uz dodatak šečera ili mlijeka. Preporuka je da se žir ne prži unaprijed u velikim količinama, več tek pred samu pripremu napitka.

Vrste hrasta
Najpoznatije vrste hrasta su: hrast lužnjak, hrast kitnjak, hrast medunac, hrast crnika, hrast cer, hrast sladun itd.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin