Connect with us

Vijesti

HOĆE LI U GRČKOJ ROMING BITI UKINUT DO 1. JULA? U 4 zemlje možemo da se opustimo

Published

on

Dok za roming na teritoriji Zapadnog Balkana, nema dileme da će od 1. jula biti po principu “kao kod kuće”, koliko će koštati telefoniranje Grčkoj ovog leta, ne zna se ni 12 dana pred početak najavljenog sporazuma o ukidanju međusobnog rominga.

Kako sada stvari stoje, nema opuštanja, a prenos podataka na mobilnim telefonima već od Evzonija treba isključiti i pripremiti pare za tarifne dodatke!

Kako smo u Ministarstvu telekomunikacija, naime juče čuli, cene saobraćaja ovog leta u zemlji bogova sa Olimpa, izgleda da ipak neće biti kao u Srbiji. Ne znaju se precizno uslovi pod kojima će da važe ugovoreni tarifni podaci sa domaćim operaterima, ali izvesno je da roming u Grčkoj neće biti džabe, kako je euforično najavljeno nakon nedavnog obećanja grčkog ministra u poseti našoj zemlji.

– Sporazum koji važi za Zapadni Balkan i obavezujući je za sve zemlje, ne može da se preslika na situaciju sa Grčkom koja je potpuno drugačija jer je Grčka u EU – kaže Milan Dobrijević, pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije. – Nismo sigurni sa kojim cenama će izaći grčki operateri, a od toga zavisi i cenovnik naših operatera. Možemo jedino da tvrdimo da će svakako biti povoljnije nego prethodnih godina, ali detalje ćemo znati ovih dana. Intenzivni bilateralni pregovori su u toku.

Kako sagovornik kaže, što se tiče Zapadnog Balkana, naši građani, sa postpejd i pripejd karticama domaćih operatera mogu potpuno da se opuste na putovanju u Crnu Goru, BiH, teritoriju Kosova, Albaniju i Severnu Makedoniju. Za telefonski saobraćaj, biće kao da granicu nisu ni prešli.

– Besplatni minuti, poruke, data u sklopu ugovora sa operaterima isto će važiti i na ovim teritorijama, a cene kod pripejda će biti kao u Srbiji – kaže Dobrijević. – Kada se potroši minuti, poruke i internet iz paketa, sve preko toga će biti tarifirano kao u sopstvenoj zemlji. Važiće i mobilni internet kupljen preko svojih operatera.

Dobrijević apeluje na korisnike da se pre putovanja, ipak informišu kod svojih operatera o ograničenjima u potrošnji koja zavise od tarifnog paketa, i za pripejd i za postpejd korisnike.

U MTS kažu da će njihovi korisnici imati besplatan saobraćaj koji već imaju u tarifama ili dodacima koje inače koriste u Srbiji, a da će dodatna potrošnja biti po cenama u domaćem saobraćaju. U “Telenoru” dodaju da će svi pozivi i SMS poruke upućeni ka +381, +382, +383, +387, +389 i +355 biti tarifirani pod uslovima kao i u domaćem saobraćaju, a da će dolazni pozivi i SMS poruke primljeni dok se korisnik nalazi u romingu na teritoriji ZB biti besplatni, bez obzira odakle dolaze. Posle potrošnje interneta iz tarifnog paketa, radi zaštite korisnika od prekomernog zaduženja, internet će biti onemogućen. U A1 kažu da će se posle potrošnje ugovorenog dela internet saobraćaja, cene obračunavati kao u nacionalnom saobraćaju, uz naplatu dodatne naknade za roming.

Operateri su potvrdili da nemaju precizan odgovor o cenama u Grčkoj ovog leta.

POLITIKA FER KORIŠĆENJA

Model rominga za Zapadni Balkan preslikan je modelu koji postoji u EU, pa tako i propis o fer upotrebi – kaže Dobrijević. – Moraće da se poštuje politika fer korišćenja. Operateri će u skladu sa važećim propisima i opštim uslovima poslovanja utvrđivati da li je došlo do prekomerne potrošnje. Ako korisnik bude većinu vremena u mreži drugog operatera, ili ako je sobraćaj korisnika veći dok je u mreži drugog operatera ukazuje na potencijalno nefer ponašanje i biće upozoren da mogu primeniti dodatnu naknadu za roming. Pratiće se ponašanje u toku četiri meseca. Taj propis sprečava da korisnik iz druge zemlje kupi karticu u Srbiji, a onda je koristi u svojoj zemlji kao da je lokalna.

ROMING PAKETI

I ubuduće će na raspolaganju biti roming paketi, internet roming dodaci, pre svega zbog neograničenog besplatnog interneta. U velikom broju zemalja mogu da koriste internet roming dodatke, u rasponu od 500 MB do 2GB, po ceni već od 999 dinara. Minut razgovora je 11 dinara, SMS 5,9 a MMS 12 do 15 dinara.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Vijesti

Poznato STANJE povređenih u nesreći kod Leskovca: Dete (12) ZADRŽANO u bolnici

Published

on

Od 14 odraslih povređenih, muškarac (69) trenutno je u operacionoj sali

 

Profesor doktor Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora za hirurška pitanja, govorio je povodom tragedije koja se dogodila jutros na auto putu Leskovac-Niš, a u kojoj je jedna osoba poginula, dok je više od 20 povređeno.

 

– Pregledano je 16 povređenih u UKC Niš od čega dvoje dece starosti 12 i 8 godina. Prvo dete staro 12 godina nakon pregleda na Klinici za dečiju hirurgiju je zadržano na lečenju ali je stabilno. Drugo dete staro osam godina je nakon ukazane prve pomoći pušteno na kućno lečenje – rekao je Stanojević.

 

Od 14 odraslih povređenih, muškarac (69) trenutno je u operacionoj sali. Radi se o teškim povredama ruke. Druga osoba, žena stara 59 godina, zadržana je potpuno stabilnih parametara na klinici za ortopediju, kazao je doktor.

 

Stanojević je rekao da je je muškarac koji je u operacionoj sali zadobio teške telesne povrede.

 

– Operacija ide po planu, očekujemo da sve bude u redu. Druga osoba je potpuno stabilnih vitalnih parametara. Svi povređeni koji su poslati su primljeni. Kapaciteti KC Niš stoje na raspolaganju za sve dalje konsultacije i slanja iz okolnih centara kod nas – rekao je Stanojević.

 

– Preostalih 12 odraslih osoba nakon ukazane prve pomoći pušteno je na kućno lečenje – zaključio je dr Stanojević.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Vijesti

TUGA! Miloš se oprostio od supruge i sinova UBIJENIH na Cetinju: Hvala ti što si pokušala da ih spasiš

Published

on

Obdukcija je pokazala da je imao barem pet ulaznih rana

 

Miloš Martinović oprostio se dirljivom porukom od supruge Nataše i dvojice sinova koje je pomahnitali Vuk Borilović ubio na Cetinju.

 

– Hvala ti za sve što si uradila za Mašana i Marka. Pokušala si da ih spasiš od ološa koji vas je ubio ni krive ni dužne. Borila si se cijeloga života za njih i sada ste opet zajedno – piše u čitulji koju je objavio neutešni čovek.

 

– Đeco moja, vaše odrastanje će zauvijek ostati u mom sjećanju. Uvijek sa vama. Neka mi vas anđeli čuvaju – piše u čitulji koju su dali baba i deda nastradalih mališana.

 

Današnje novine pune su čitulja kojima se najbliži opraštaju od žrtava masakra.

 

Nataša Pejović Martinović i njeni sinovi biće sahranjeni danas na lokalnom groblju u Bajicama.

 

Samo sat kasnije na lokalnom groblju na Cetinju biće sahranjen njihov kum Milan Mitrović koji je krenuo da vidi šta se dešava u kući Martinovića. Goran Đurišić, ujak ubice Borilovića, koji je nastradao pokušavajući da obuzda pomahnitalog sestrića biće sahranjen na Gradcu. Tročlana porodica Drecun biće sahranjena u 16 časova u selu Ljubostinj.

 

Na Cetinju je jutros u 10 sati održana komemoracija tragično nastradalim sugrađanima u masakru koji se dogodio u petak. Komemoraciji su prisustvovali rodbina i prijatelji pobijenih Cetinjana, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Dritan Abazović, gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković…

 

Vuk Borilović, podsetimo, ubio je 10 sugrađana u petak, a ranio njih šest pre nego što je i sam ubijen. Pucnjava je prema navodima medija trajala duže od 45 minuta. Tokom krvave drame iz lovačke puške nasumično je pucao u podstanare, komšije, zatim ekipu Hitne medicinske pomoći i pripadnike policije koji su došli na messto pucnjave, ali i prolaznike.

 

Obdukcija je pokazala da je imao barem pet ulaznih rana, a balističari i patolozi će dati ocenu iz kojih oružja je Borilović pogođen i koje su rane bile smrtonosne.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Vijesti

Split pod vodom: Nezapamćeno NEVREME pogodilo Dalmaciju (VIDEO)

Published

on

Preko Jadrana se kreće visinski ciklon, a najveći dio padavina u ranim poslepodnevnim satima zahvatio je srednju Dalmaciju. Lokalno je palo više od 30 litara kiše po metru kvadratnom, a prva obilnija kiša ovog leta zahvatila je i Split, gde je u toku jako nevreme. Velike količine padavina za kratko vreme izazvale su bujične poplave u delu grada.

Pod vodom su delovi Poljičke, Ulica Ivana žlennog Zajca kod Medicinskog fakulteta, Šimićevo, a na pojedinim mestima vodostaj je i preko 30 centimetara.

– Celo jutro je padala slaba kiša, ali sada je stvarno počela da pada, pada kiša i grad i vetar nosi sve živo. Neprestano grmi –  rekao je čitalac 24sata.

Kako je saopštila automatska stanica splitske Prirodoslovne škole, već je do 14 sati palo 40 litara kiše po metru kvadratnom. Tako je za sat vremena palo više kiše od proseka za ceo avgust (38,6 mm).

– Bilo bi dobro da vozači izbegavaju Ulicu Ivana nadlengo Zajca i Poljičku od raskrsnice sa Brunom Bušićem do raskrsnice sa Dubrovačkom zbog velike količine vode na kolovozu – rekao je jedan čitatelj za Dalmacija Danas.

Split i okolinu u subotu oko 13 sati zadesila je jaka kiša i grmljavina, koja je poplavila kolovoze, što je mestimično otežalo saobraćaj, dok je vatrogascima stiglo stotinak poziva građana.

Većina poziva koje su uznemireni građani upućivali vatrogascima odnosila se na ispumpavanje liftovskih šahtova i podrumskih stanova, a u jednom slučaju su vatrogasci intervenisali na gašenju požara razvodne kutije koja se zapalila usled udara groma u sedmom spratu stambene zgrade, saznaje Hina u Županijskom vatrogasnom operativnom centru.

Prema rečima Rade Popadić iz udruženja Crometeo, koje okuplja hrvatske meteorologe amatere, subotnja kiša prekinula je višemesečnu sušu u dijelovima Dalmacije, a razlog je prolazak visinskog ciklona koji je svoje središte pomerio sa severa na južni Jadran.

Popadić je rekao da je prema podacima mreže meteoroloških stanica najviše kiše palo u splitskom okrugu Sućidar, gdje je izmereno čak 45 litara po metru kvadratnom, što je premašilo prosečnu količinu padavina za celi avgust.

Padavine nisu zaobišle ni ostale krajeve srednje Dalmacije, kiša je pala na Braču, Šolti i Visu, a obilnije padavine u delovima Dalmatinske Zagore.

Uz obilne padavine, ciklon je doneo i osetan pad temperature vazduha za 10 do 15 stepeni Celzijusovih u odnosu na juče. Ponegde je u Dalmatinskoj zagori izmereno samo 15 stepeni, dok je na Dinari u 15 časova izmereno samo osam stepeni.

– Kiša je ugasila požar koji je tamo bio aktivan – rekao je Popadić.

U Splitu su po pravilu bile poplavljene gradske ulice i putevi, gde su odvodi bili blokirani zbog prljavštine uz ivicu kolovoza, pa su ponegde vozači u automobilima plutali više nego što su vozili, dok su pešaci te puteve i ulice zaobilazili u široki luk.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala