Hercegovac postao VIKING i napravio brod: Sada se zove Ragnar i svakog dana baca sekire (VIDEO)

Sa gustom sedom bradom, kosom upletenom u pletenicu i arsenalom srednjovekovnog oružja, Stipe Pleić koji se opušta bacajući sekire na tavanu svoje kamene kolibe, prava je atrakcija za svoje okruženje, ali i svetske medije gde je dospeo kao “prvi bosanski Viking”.

Tokom proteklih pet godina, koliko je prošlo otkad se u rodni Tomislavgrad vratio sa rada u Nemačkoj, Pleić je prošao kroz transformaciju od građevinca do nordijskog ratnika, a sve zbog planetarno popularne televizijske serije “Vikinzi”.

Puka radoznalost i interesovanje za život Vikinga, kod Stipeta je brzo preraslo u opsesiju glavnim junakom serije, Ragnarom Lodbrokom, jednim od najpoznatijih nordijskih mitoloških heroja koji je bio poznat po pustošenju Evrope između 8. i 11. veka.

– Imao sam dosta slobodnog vremena, jer ovde živim sam i onda, gledajući seriju “Vikinzi” nešto mi se svidela Ragnarova sekira, pa sam želeo da napravim tako nešto – ispričao je Stipe (57), trenutno vozač zaposlen u pokrajinskoj Vladi, za “AFP”.

Prateći Ragnarove stope, počeo je ručno da pravi oružje, a zidove svoje kolibe ukrasio je i mačevima, štitovima i delovima vikinške garderobe, koje je neretko i sastavni deo njegovog izgleda. U tunici i odgovarajućim pantalonama, visoki Pleić bi lako mogao da prođe kao jedan od glavnih likova serije koja ga je fascinirala.

Njegova radionica sada podseća na filmski set, a u njoj se nalazi i tron okovan sekirama i sa naslonima za ruke od lisičjeg krzna. Krvavocrveni štitovi zajedno sa švedskim i norveškim zastavama vise pored masivnih postera zvezda serije Trevisa Fimela i Ketrin Vinik.

Ipak, tu nije kraj Pleićeve kreativnosti i želje da živi u što vernijem vikinškom okruženju, već je u bašti napravio i repliku drakara, drvenog vikinškog broda koji je sposoban da pređe okeane, kojim Stipe povremeno plovi obližnjim jezerom.

– Moj život se okrenuo za 180 stepeni. Moji ciljevi su drugačiji – priča Ragnar Kavurson, kako je Stipe sebi nadenuo ime, o svojoj dramatičnoj transformaciji, ističući harmoniju koja dolazi sa vikinškim načinom života.

Tokom gona napravio je stotine sekira, lukove, koplja, štitove i svega drugog što je primetio u seriji, a za neke projekte su mu bile potrebne nedelje mukotrpnog rada. Većinu sekira koje je izradio je poklonio prijateljima ili prodao, a neke od njih koštaju i do 300 evra.

– U svaku od njih ulažem malo sebe – objašnjava Pleić i dodaje da svakodnevno praktikuje bacanje sekira, sam ili sa prijateljima i ističe da je reč o “veoma opuštajućoj disciplini, koju preporučuju i psihijatri”.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

 

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin