HAOS u Parizu: Policija bacila suzavac, uhapšeno 45 demonstranata (FOTO)

Policija je bacila suzavac kako bi rasterala anarhiste iz organizacije “Crni blok” koji su danas u Parizu opljačkali poslovne prostorije pojedinih kompanija tokom prvomajskih protesta, a uhapšeno je više desetina ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanen objavio je na Tviteru da je uhapšeno 45 osoba.

Prethodno je Mond javio da je hiljade ljudi učestvovalo u prvomajskim protestima širom Francuske, koji su u glavnom gradu Parizu prerasli u povremene okršaje policije s odvojenim grupama demonstranata.

Učesnici prvomajskih skupova u Francuskoj zahtevali su danas socijalnu pravdu i povećanje plata, kao i da predsednik Emanuel Makron odustane od plana za povećanje starosne granice za odlazak u penziju, javio je Rojters.

Većina skupova bila je mirna, ali je policija u Parizu intervenisala nakon što su anarhisti iz “Crnog bloka” pokušali da podignu barikadu u ulici u blizini Trga Republike, navodi se u saopštenju policije.

Anarhisti su opljačkali restoran Mekdonaldsa na trgu Leon Blum i razbili nekoliko agencija za nekretnine.

Dodaje se da su aktivisti čak napali i vatrogasce, koji su pokušavali da ugase požar, a policija je odgovorila bacanjem suzavca.

Dermanen je na Tviteru istakao da ovi akti nasilja u Parizu “nisu prihvatljivi”.

U Parizu i drugim gradovima, uključujući Lil, Nant, Tuluz i Marsej, organizovano je oko 250 skupova.

U francuskoj prestonici, sindikalistima su se pridružile političke ličnosti, uglavnom iz levice i aktivisti koji se bore za sprečavanje klimatskih promena.

Učesnici marša nosili su transparente na kojima je pisalo “Penzionisanje pre artritisa”, “Penzionisanje sa 60 godina, zamrzavanje cena” i “Makron, izlazi napolje”.

“Što je jača mobilizacija za ovaj prvomajski protest, snažnije ćemo moći da utičemo na politiku vlade”, rekao je za Rojters predsednik sindikata CGT Filip Martine pre početka skupa.

Dodao je da Vlada mora da se nosi sa problemom kupovne moći podizanjem plata.

Lider levice Žan-Lik Melanšon, koji je bio treći u prvom krugu predsedničkih izbora, prisustvovao je pariskom maršu.

“Nećemo učiniti nijedan ustupak po pitanju penzija,” rekao je Melenšon pre početka marša.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)