HAOS u Evropi zbog rata u Ukrajini: Rastu cene goriva, mnogi vozači LJUTI i pesimistični

U Parizu, Frankfurtu i Londonu mnogi vozači, ljuti i pesimistični, platili su juče dva evra ili više za litru goriva, što je nezapamćeno i posledica je rata u Ukrajini zbog kojeg su cene nafte poletele u nebo.

Taksisti, na primer, ne žele da voze prazni.

– Jedino što mogu da učinim je da ograničim vožnju kad sam prazan. Čekamo na stanici da mušterije dođu do nas i više ih ne tražimo – rekao je Aziz Brahmi (38).

U Londonu je primećen isti fenomen, 10.000 poznatih crnih taksija, koji voze na dizel, ne kruže ulicama nego čekaju klijente.

Kolin, 55-godišnji dostavljač, direktno je pogođen jer mu je gorivo poskupelo, a prihodi mu ne rastu. Odsad radije “hoda nego da i dalje gubi novac” zbog visokih cena: litra goriva u ponedeljak je stajala 1,61 funti što je gotovo 2 evra.

Cene prešle 2 evra po litri
Cene goriva kontinuirano rastu već deset nedelja. U Francuskoj bezolovni benzin 95 prešao je prošle nedelje u proseku 1,88 evra. Litar dizela skočio je za nedelju dana za 12 evro centa i stoji u proseku takođe 1,88 evra po litri.

Ali to je samo nacionalni prosek, u Parizu ili na autoputevima cene već prelaze 2 evra po litri.

Švedska ima najviše cene u Evropi
Dizel često košta koliko i benzin, kao u Švedskoj gde su zabilježene najviše cene u Evropi. U ponedeljak, cena dizela je na mnogim pumpama prešla rekordnih 2,31 evra po litri.

Isto je i u Nemačkoj gde litra goriva SuperE10, koje odgovara bezolovnom benzinu 95, stoji sada u projeku 1,82 evra, a dizela 1,76 evra.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin