HANA IMA 16 GODINA, DOKTORAT I PRIČU OD KOJE ĆETE SE NAJEŽITI: Nakon rođenja ostala je bez majke, a onda se sudbina poigrala

Uspela da izbegne sudbinu hiljade dece posebno u Etiopiji koja umiru od tuberkoloze.

 

Hana Tejlor Šlic  ima samo 16 godina iu maju će doktorirati na Teksaškom ženskom univerzitetu. Ona je najmlađi diplomac u istoriji ovog fakulteta koji postoji od 1901. godine, a njen uspeh nije mogao da prođe nezapaženo.

Iz ove lepe devojke širokog osmeha krije se tragična sudbina. Njena majka umrla je samo nekoliko dana nakon njenog rođenja, piše Newsweek.

Usvojena sa 9 meseci

Hana je rođena 2008. u jednom zabačenom selu na jugu Etiopije. Prvi i jedini put u majčinom naručju bio je tik nakon rođenja. Nekoliko dana kasnije njena biološka majka je umrla od tuberkoloze. Sa samo 9 meseci je usvojena i dovedena u SAD gde joj je dijagnostikovana tuberkoloza, pa je morala na lečenje.

– Imala sam neverovatnu sreću da me usvojim porodicu u kojoj sam odgajana sa puno ljubavi. Oni su bili spremni da se bore za moje zdravlje i spasu me sudbine moje biološke majke. Žena koja me je usvojila, moja druga majka, dr Miješa Tejlor je lekar urgentne medicine i obezbedila mi je neophodnu negu ne samo da preživim već i da napredujem – započela je svoju ispovest Hanu.

Ona je svesna da je imala mnogo sreće, jer je uspela da izbegne sudbinu hiljade dece posebno u Etiopiji koja umiru od tuberkoloze.

– Često razmišljam o sudbini bezbroj dece koja, za razliku od mene, nemaju sreće da se spasu od ove bolesti. Koliko je potencijalnih Nelsona Mandele, Alberta Ajnštajna, Mari Kiri ili Malale Jusafzaji izgubljeno zbog bolesti za koje postoje sredstva da se leči i spreči? Takve misli sumorni podsetnik na surovu stvarnost sa kojom se suočavaju mnogi širom sveta – dodala je ona.

Kako je istakla Hana svesna da je spletom srećnih okolnosti i usvajanjem izbeglica tragičnu subinu svoje biološke majke.

– Sve ovo je uticalo na moju odluku da uradim doktorat iz sociologije, odnosno oblasti koja pruža vid za ispitivanje složenih interakcija između društva, zdravlja i bolesti – interakcije koju sam lično preživeo. Iako su moja dostignuća isključivo moja, ona bacaju svetlo na razornu stvarnost koja utiče na život i potencijalnu budućnost izgubljenu zbog bolesti koja ostaje nelečena i koja je rasprostranjena u mnogim delovima sveta iako za njulek postoji – rekla je Hana.

 

ako ima samo 16 godina ona se bori za iskorenjivanje tuberkoloze.

– Moje putovanje od malog sela u Etiopiju do toga da sa 16 godina postane najmlađi doktorant nije samo lični trijumf, da je moćna demonstracija onoga što je moguće kada se posvetimo iskorenjivanju tuberkuloze – poručila je ona.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, tuberkuloza je jedan od 10 najčešćih uzroka smrti širom sveta. Od ove bolesti je u 2020. umrlo 1,5 miliona ljudi.

– Oni nisu samo brojevi, to su izgubljeni životi majki, dece koji su mogli da budu lideri i inovatori čiji doprinos svetu nikada neće biti ostvaren. Svaki broj je kratka priča, a svetlo ugašeno prerano – zaključila je Hana. (RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

Pratite nas na                INSTAGRAMU                I                FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin